Αυξάνονται τα κονδύλια της Δίκαιης Μετάβασης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται τα κονδύλια της Δίκαιης Μετάβασης
Ενισχύονται τα κίνητρα για τη Δίκαιη Μετάβαση.

Αυξάνονται τα κονδύλια για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές μετάβασης σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κώστας Μουσουρούλης στο πλαίσιο τους συνεδρίου της Capital Link την Τετάρτη.

Αναφερόμενος στα κίνητρα που και τις ενισχύσεις που θα στηρίξουν το σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης, ο κ. Μουσουρούλης σημείωσε ότι εκτός από την ισχυρή πολιτική βούληση και τα κεφάλαια των 2 δις. ευρώ, πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει πρόσθετα ποσοστά ενισχύσεων για τις περιοχές μετάβασης. Όπως προβλέπεται στο νέο πλαίσιο για τις περιφερειακές ενισχύσεις τα ποσοστά των ενισχύσεων αυξάνονται από 15% έως 25% σε σχέση με τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα. Παράλληλα, αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης προβλέπονται και για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης , εξελίξεις οι οποίες δημιουργούν ένα ισχυρό πλέγμα κινήτρων για τις περιοχές που ήταν μέχρι τώρα εξαρτημένες από τα ορυκτά καύσιμα.

Αναλύοντας περαιτέρω το θέμα των ενισχύσεων ο κ. Μουσουρούλης έδωσε κάποια παραδείγματα σημειώνοντας ότι π.χ για τις μικρές επιχειρήσεις στη Δυτική Μακεδονία οι ενισχύσεις από 45% που είναι σήμερα θα ανέλθουν στο 70%, στο Βόρειο Αιγαίου από 55% στο 80% κλπ. Οι ενισχύσεις θα ενσωματώνονται στον αναπτυξιακό νόμο και το ποσοστό τους εξαντλεί ουσιαστικά την οροφή που επιτρέπει η ΕΕ.

Αναφερόμενος στον κοινωνικό αντίκτυπο, ο κ. Μουσουρούλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μεταλιγνιτική εποχή θα είναι δίκαιη μόνο με μια ισχυρή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις.

«Ο παραγωγικός μετασχηματισμός της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προτζεκτ που έγιναν στη χώρα», σημείωσε ο κ. Μουσουρούλης και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια τριπλή πρόκληση η οποία συνίσταται στην απομυθοποίηση ενός παραγωγικού προτύπου που έχει ρίζες στη κοινωνία, στην ανάσχεση των συνεπειών που έχει η εξάρτηση από το λιγνίτη σε αυτές τις περιοχές και στη διαμόρφωση ενός νέου διαφοροποιημένου παραγωγικού μοντέλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider