ΔΕΗ: «Σβήνουν τα φουγάρα» δύο ακόμη λιγνιτικών μονάδων στις 17 Απριλίου

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
ΔΕΗ: «Σβήνουν τα φουγάρα» δύο ακόμη λιγνιτικών μονάδων στις 17 Απριλίου
Αποσύρονται οι μονάδες «Καρδιά 3» και «Καρδιά 4», λόγω συμπλήρωσης των 32.000 ωρών λειτουργίας. Κίνδυνος για την ενεργειακή ασφάλεια από τυχόν επίσπευση της απόσυρσης οποιασδήποτε άλλης μονάδας, γεγονός που ενισχύει το αίτημα για αποζημίωση της επιχείρησης για τη διατήρηση σε εφεδρεία του λιγνιτικού της χαρτοφυλακίου έως το 2023.

Προχωρά η απολιγνιτοποίηση του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποσυρθούν από τη ΔΕΗ δύο ακόμη μονάδες που λειτουργούν με το εγχώριο ορυκτό καύσιμο. Ο λόγος για τους σταθμούς «Καρδιά 3» και «Καρδιά 4», οι οποίοι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της επιχείρησης στις 17 Απριλίου θα ολοκληρώσουν τις 32.000 ώρες λειτουργίας, στο πλαίσιο του καθεστώτος παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας που είχαν υπαχθεί, με συνέπεια από τη συγκεκριμένη ημερομηνία να τεθούν μόνιμα εκτός λειτουργίας.

Το «σβήσιμο των φουγάρων» των δύο μονάδων συνολικής ισχύος 540 MW εντός του 2021 προβλέπεται από τον «οδικό χάρτη» που ανακοίνωσε η ΔΕΗ τον Δεκέμβριο του 2019, για την απόσυρση όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023. Το σχέδιο αυτό, το οποίο δίνει το «παρών» στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ξεκίνησε να υλοποιείται από πέρυσι, με την απόσυρση των δύο μονάδων του Αμυνταίου («Αμύνταιο 1» και «Αμύνταιο 2») συνολικής ισχύος 546 MW.

Οικονομικά ασύμφοροι οι λιγνίτες

Πέρα από τη μείωση των εθνικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τη ΔΕΗ η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων υπαγορεύεται και για οικονομικούς λόγους, καθώς οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 διαμορφώνονται σε τέτοια επίπεδα, που οι σταθμοί αυτοί είναι ζημιογόνοι για την επιχείρηση. Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει σε αρκετές περιπτώσεις ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, από καθαρά οικονομική άποψη, η επιχείρηση θα έπρεπε να επιταχύνει την απολιγνιτοποίηση.

Μία τέτοια απόφαση, ωστόσο, θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια τροφοδοσίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έως ότου τεθούν σε λειτουργία κάποιοι από τους νέους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που δρομολογούνται να «μπουν» στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΥΠΕΝ διαπραγματεύεται με την Κομισιόν τη θέσπιση ενός μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας, μέσω του οποίου η ΔΕΗ θα αποζημιώνεται για να διατηρήσει σε επιφυλακή το λιγνιτικό της χαρτοφυλάκιο έως το 2023, και να μην επισπεύσει την απόσυρσή του, ώστε να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τυχόν αιχμές της ζήτησης.

«Όχι» σε αποσύρσεις άλλων λιγνιτικών σταθμών φέτος

Ο σημαντικός ρόλος που συνεχίζουν να παίζουν οι λιγνιτικές μονάδες στην επάρκεια ισχύος του συστήματος, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να καλύψει τα κόστη λειτουργίας τους από τη συμμετοχή τους στην αγορά, διαφάνηκε και από πρόσφατη αρνητική γνωμοδότηση του ΑΔΜΗΕ για την απόσυρση άλλου σταθμού φέτος.

Με τη γνωμοδότησή του ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα επάρκειας, επισημαίνει πως οι επόμενες αποσύρσεις λιγνιτικών μονάδων θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μόνον αφότου τεθούν σε λειτουργία νέοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνει ιδιαίτερα ευάλωτο το ηλεκτρικό σύστημα.

Το έγγραφο του Διαχειριστή αποτελεί απάντηση σε δύο επιστολές της ΔΕΗ, σε μία από τις οποίες η ΔΕΗ αιτείται την πρόωρη απόσυρση της «Μεγαλόπολη 3». Αν και σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» του ΕΣΕΚ, η λειτουργία της «Μεγαλόπολη 3» θα διακοπεί το 2022, από το φθινόπωρο του 2019 είχε αναγγελθεί πως θα «έσβηνε» νωρίτερα, δηλαδή εντός του 2021.

Ωστόσο, για να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα επάρκειας, ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει πως ενόψει των αποσύρσεων των «Καρδιά 3» και «Καρδιά 4», δεν συναινεί στο να «σβήσει» οποιοσδήποτε επιπλέον σταθμός, πριν τεθεί σε λειτουργία κάποια νέα μονάδα ορυκτών καυσίμων. Μία τέτοια μονάδα είναι ο καινούριος σταθμός συνδυασμένου κύκλου (CCGT) 826MW της Mytilineos, η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του οποίου τοποθετείται στο τέλος του τέταρτου τρίμηνου του 2021. Επίσης, εντός του 2022 προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία από τη ΔΕΗ η «Πτολεμαΐδα 5» - σε πρώτη φάση, με καύσιμο λιγνίτη.

Μεταβατική λύση για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας

Η «Πτολεμαΐδα 5» θα δώσει οριστική λύση και στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας, στην οποία αυτή τη στιγμή παρέχουν θερμικό ρευστό οι «Καρδιά 3» και «Καρδιά 4». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει αίτημα από τις δημοτικές αρχές προς το ΥΠΕΝ να διατηρηθούν σε λειτουργία οι δύο μονάδες μέχρι το τέλος της θερμαντικής περιόδου, ώστε στις λίγες εβδομάδες που απομένουν να υποστηρίξουν την τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης, στην περίπτωση που το επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες.

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη λειτουργίας της «Πτολεμαΐδα 5», πρόκειται να εγκατασταθούν στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς δύο ηλεκτρικοί λέβητες συνολικής ισχύος 80MW, με καλώδια υψηλής τάσης. Οι λέβητες εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμοι έως το καλοκαίρι, ώστε να αναλάβουν τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης την επόμενη θερμαντική περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Έρευνα: Σε ύψη ρεκόρ ο αριθμός των «εσωτερικών προσφύγων» διεθνώς

23:46

Δήμας: Με το Πάρκο Καινοτομίας Joist γίνεται ένα ακόμα βήμα προς τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε κόμβο καινοτομίας

23:33

Θεαματική αύξηση σημείωσαν τα έσοδα για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασού

23:22

Γαλλία: Πρώτο πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στο Παρίσι

23:17

REPowerEU : Αναζητώντας «δημιουργικούς» τρόπους χρηματοδότησής του

23:11

Συνεχίστηκε η πτώση στην Wall Street - Λίγο πριν από την περιοχή των «αρκούδων» ο S&P 500

23:00

ΗΠΑ: Τα CDC ενέκριναν τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων για παιδιά 5 έως 11 ετών

22:53

Ο Καναδάς απαγορεύει τη χρήση εξοπλισμού 5G της Huawei και της ZTE

22:46

Γέλεν (ΗΠΑ): Η G7 θα στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία για να αντεπεξέλθει της κρίσης

22:30

Σιγουριά Γερμανίας και Ολλανδίας για ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο NATO

22:26

Η Ρεάλ Μαδρίτης έκλεισε συμφωνία 360 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του νέου Σαντιάγκο Μπερναμπέου

22:14

Ισπανία: Ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος επέστρεψε στη χώρα, για ολιγοήμερη επίσκεψη

22:03

Oxford Economics: Πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών το 2022-2023 η Ρωσία ακόμα και με εμπάργκο της ΕΕ

22:01

Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως είναι δύσκολο να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από το Ντονμπάς

21:52

Κέρδη για το πετρέλαιο, βάζοντας τέλος στο διήμερο αρνητικό σερί

21:34

Φινλανδία για NATO: Θα απαντήσουμε στις αντιρρήσεις της Τουρκίας

21:17

Twitter: Δεν έχει ανασταλεί η συμφωνία με τον Μασκ - Όχι σε επαναδιαπραγμάτευση για το τίμημα

21:07

Μητσοτάκης: Στόχος της κυβέρνησης να καταστεί η Ελλάδα «κόμβος» βιοφαρμακευτικής καινοτομίας

20:55

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: LNG και φυσικό αέριο για ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

20:52

Μεγάλα κέρδη για τον χρυσό - Σε υψηλό άνω του 1 μήνα

20:48

Ο Λουκασένκο ανακοίνωσε την αγορά S-400 και πυραύλων Iskander από τη Ρωσία

20:34

H&M: Συμβιβασμός 36 εκατ. δολαρίων για την υπόθεση με τις «αναξιοποίητες» δωροκάρτες

20:29

Μισέλ προς Σερβία: Να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία

20:23

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε το πακέτο 40 δισ. δολαρίων για ενίσχυση της Ουκρανίας

20:21

Το Twitter θα προειδοποιεί τους χρήστες για κάθε παραπλανητική ανάρτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

20:16

Το Βρετανικό Μουσείο δεν υποχωρεί από τις θέσεις του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

20:08

O EMA ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca ως ενισχυτική δόση

20:07

Ο Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα πολέμου στην Ανατολία

19:59

Γερμανία: Οι εισαγωγείς αερίου μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς για πληρωμές σε ρούβλια

19:51

Βρετανική κατασκοπεία: Απομακρύνθηκαν δύο υψηλόβαθμοι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματικοί για «αποτυχίες» στον πόλεμο