«Κληρώνει» σήμερα για λιανεμπόριο στις «κόκκινες» περιοχές και εμπορικά κέντρα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κληρώνει» σήμερα για λιανεμπόριο στις «κόκκινες» περιοχές και εμπορικά κέντρα
Αγωνία από τους εμπόρους σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη για τη σημερινή εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Στο τραπέζι και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων.

Στη σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, στις περιοχές δηλαδή όπου τη Δευτέρα δεν άνοιξαν τα καταστήματα. Με τις αντιδράσεις να συνεχίζονται όλη την εβδομάδα για το γεγονός ότι η απόφαση να εξαιρεθούν από το άνοιγμα οι συγκεκριμένες Περιφέρειες ελήφθη αιφνιδιαστικά, οι επαγγελματίες ευελπιστούν ότι σήμερα θα πάρουν το «πράσινο φως».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης μιλώντας στο insider.gr εκφράζει την αγωνία των εμπόρων της πόλης για τη σημερινή εισήγηση των ειδικών, καθώς όπως λέει υπέστησαν τεράστια ζημιά την εβδομάδα που έμειναν κλειστοί και ενώ είχαν προετοιμαστεί για την επαναλειτουργία τους, παρά την έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα τους δοθεί. Ο ίδιος, τονίζει ότι ανάλογα με τη σημερινή απόφαση των ειδικών θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μάλιστα απέστειλε χθες ανοικτή επιστολή προς την επιτροπή λοιμωξιολόγων ζητώντας να συνυπολογιστεί «στο ζύγι του βάρους του ιικού φορτίου» η οικονομική καταστροφή που υφίστανται οι έμποροι. Διερωτάται παράλληλα πώς «με το ίδιο ιικό φορτίο ανοίγουν τα σχολεία και όχι το λιανεμπόριο».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε πως «δική μας επιθυμία στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι να ανοίξουν τα καταστήματα και σε αυτές τις περιοχές αλλά δεν πρόκειται να κινηθούμε αυτόνομα, θα περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής».

Στο τραπέζι και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε την πρόταση που είχε διατυπωθεί, όπως o ίδιος έκανε γνωστό, και την προηγούμενη εβδομάδα προς την Επιτροπή για άνοιγμα και των εμπορικών κέντρων με τα μέτρα που ισχύουν και για την υπόλοιπη αγορά. «Θα τεθεί υπό τη συζήτηση και την κρίση της Επιτροπής, θα πειθαρχήσουμε στις απόψεις των ειδικών» όπως τόνισε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά καταστήματα(outlets) δεν λειτούργησαν αυτή την εβδομάδα στις περιοχές πολύ αυξημένου επιδημιολογικά κινδύνου, όπως είναι η Αττική ενώ άνοιξαν με click away στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Μετά τις διευκρινίσεις εξάλλου που έδωσε μέσα στην εβδομάδα ο Γενικός Γραμματίας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, άνοιξαν και τα πολυκαταστήματα τα οποία λειτουργούν «υπό την διαχείριση ενός νομικού προσώπου και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, εκτεινόμενο σε έναν ή περισσότερους ορόφους, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων». Ήδη ανέβασε ξανά ρολά το πολυκαταστήματα Νotos στο οποίο είχε επιβληθεί πρόστιμο καθώς είχε κριθεί αρχικά ότι δεν μπορεί να λειτουργεί, ανοιχτά είναι και τα καταστήματα Hondos Center, ενώ από χθες επαναλειτουργεί και το ισόγειο του Attica στο κέντρο της Αθήνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider