ΗΠΑ: Παράνομη η απόλυση δύο εργαζομένων της Amazon

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Παράνομη η απόλυση δύο εργαζομένων της Amazon
Παράνομη έκρινε την απόλυση δύο εργαζομένων της Amazon η ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για τις εργασιακές σχέσεις στις ΗΠΑ.

«Εκδικητική» έκρινε την απόλυση δύο εργαζομένων της Amazon, η ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ αρμόδια για τις εργασιακές σχέσεις και προειδοποίησε τον online κολοσσό ότι αν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τις δύο εργαζόμενες, θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της.

Πρόκειται για την απόλυση δύο γυναικών εργαζομένων, οι οποίες επέκριναν ανοικτά τις πολιτικές της εταιρείας για το κλιματικό αποτύπωμα και ζήτησαν από τον εργοδότη τους αναλάβει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι δύο εργαζόμενες, η Έμιλι Κάνινγχαμ και η Μάρεν Κόστα, στις αρχές του 2020, είχαν πιέσει δημοσίως την Amazon να κάνει περισσότερα για να περιορίσει το κλιματικό της αποτύπωμα και να εξετάσει τις καταγγελίες των εργαζόμενων στις αποθήκες της. Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως η ομάδα «Υπάλληλοι της Amazon για την Κλιματική Δικαιοσύνη», οι εργαζόμενες δέχτηκαν συστάσεις και απειλές.

Οι δύο γυναίκες ήταν μεταξύ των δεκάδων εργαζόμενων στην Amazon που έχουν προσφύγει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία καταγγέλλοντας την εκδικητική στάση της εταιρείας εναντίον τους, όμως στις περισσότερες άλλες υποθέσεις οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την απουσία μέτρων ασφαλείας για τους υπαλλήλους του κολοσσού του διαδικτύου εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Οι δύο γυναίκες απολύθηκαν το Πάσχα του 2020

Σε ανακοίνωσή της η Amazon επεσήμανε ότι στηρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων να επικρίνουν τις συνθήκες εργασίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να παραβιάζουν τους κανόνες. "Απολύσαμε αυτές τις εργαζόμενες όχι επειδή μίλησαν δημοσίως για τις συνθήκες εργασίας, την ασφάλεια ή τη βιωσιμότητα, αλλά επειδή παραβίασαν επανειλημμένα τον εσωτερικό κανονισμό”, τόνισε η εταιρεία.

Η Amazon, o δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ με 800.000 υπαλλήλους, δέχεται συχνά επικρίσεις για τις συνθήκες εργασίας, κυρίως όσων εργάζονται στις αποθήκες της, και για την περιβαλλοντική πολιτική της.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι της εταιρείας στην αποθήκη της στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα ψήφισαν την προηγούμενη εβδομάδα για να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν σε συνδικάτο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Φωτογραφία: Getty / Ideal Images

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider