Το νέο ορόσημο του Απριλίου για το λιανεμπόριο – Τα δεδομένα για την εστίαση

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το νέο ορόσημο του Απριλίου για το λιανεμπόριο – Τα δεδομένα για την εστίαση
Η ημερομηνία επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου παραμένει στον «αέρα» και με βάση τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια, πότε οι συνθήκες θα επιτρέψουν να δοθεί το «πράσινο φως».

Δύσκολη αλλά και καθοριστική ως προς τον σχεδιασμό για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε, καθώς η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, συνεχίζουν να προβληματίζουν κυβέρνηση και ειδικούς.

Η ημερομηνία επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου παραμένει στον «αέρα» και με βάση τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια, πότε οι συνθήκες θα επιτρέψουν να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των καταστημάτων. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ακόμη και τα κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα και παρά το γεγονός ότι στόχος είναι η αγορά να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατό, αποφεύγουν να αναφέρονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Το πλάνο που υπήρχε στο τραπέζι για άνοιγμα των καταστημάτων στις 29 Μαρτίου θεωρείται πλέον ανέφικτο καθώς εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ακόμα χρόνος προκειμένου να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας. Επίσημα πάντως, υπογραμμίζεται ότι τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» το επόμενο διήμερο και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην καθιερωμένη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή. Το πρωί της Τρίτης πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα.

Όλα δείχνουν λοιπόν, ότι ο εμπορικός κόσμος που βλέπει τις επιχειρήσεις του στην Αττική και τις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές να παραμένουν κλειστές από τις αρχές Φεβρουαρίου, θα πρέπει να θεωρεί ως πιο εφικτό τον στόχο στις αρχές Απριλίου. Σημειώνεται δε, ότι ο φετινές Απρίλιος αποτελεί κρίσιμο μήνα για την αγορά, λόγω του πασχαλινού τζίρου.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Εφόσον βέβαια το άνοιγμα του λιανεμπορίου παραταθεί για ακόμη μία φορά, όλος ο σχεδιασμός ανοίγματος και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων αναμένεται να μεταφερθεί χρονικά μία με δύο εβδομάδες. Κι αυτό γιατί οι επιστήμονες δίνουν το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων σταδιακά και αφού προηγουμένως έχουν μετρήσει το επιδημιολογικό αποτύπωμα από κάθε δραστηριότητα που ανοίγει.

Έτσι και ο κλάδος εστίασης, ο οποίος σύμφωνα με το πλάνο σχεδιαζόταν να ανοίξει, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, στα μέσα Απρίλιου, εκτιμάται ότι θα πάει πιο πίσω και ενδεχομένως πιο κοντά στο Πάσχα. Για σήμερα πάντως έχει προγραμματιστεί συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Η ΠΟΕΣΕ αναμένεται να εκφράσει τον προβληματισμό της μεταξύ άλλων σχετικά με την έλλειψη ταμειακών διαθέσιμων που αντιμετωπίζουν 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης ενώ αναμένεται να συζητηθεί και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις όταν τελικά ανοίξουν.

Διαβάστε επίσης:

Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Απομακρύνεται και η 29η Μαρτίου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider