Σκρέκας: Μέχρι τον Ιούνιο το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση στον Τουρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Μέχρι τον Ιούνιο το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση στον Τουρισμό

Η τουριστική ανάπτυξη θα γίνει με έναν ολιστικό τρόπο προκειμένου η Ελλάδα να προσφέρει ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν και προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται η ενεργειακή αναβάθμιση των μικρών και μεσαίων ξενοδοχείων και καταλυμάτων με το σχετικό πρόγραμμα να αναμένεται να κατατεθεί τον Ιούνιο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σημείωσε ότι η ανάπτυξη του Τουρισμού απαιτεί περισσότερη ενέργεια και αυτό θα επιτευχθεί και με την αναβάθμιση των κτιρίων. Οι σχετικές παρεμβάσεις θα γίνουν αξιοποιώντας χρήματα και από το ΕΣΠΑ και από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Συγκεκριμένα για τον τουρισμό, ήδη έχει ανακοινωθεί και σχεδιάζουμε μέχρι τον Ιούνιο να καταθέσουμε πρόγραμμα, το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση ακριβώς των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων στη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο και θα μειώσουμε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά και θα τους βοηθήσουμε ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, που σημαίνει ότι θα έχουν μικρότερο κόστος. Αρα, πετυχαίνουμε δύο πράγματα με μία δράση: και μείωση του κόστους και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος», σημείωσε ο υπουργός.

600 εκατ. η δημόσια δαπάνη

«Εμείς έχουμε προγραμματίσει 100 εκατ. από το ΕΣΠΑ και έχουμε εντάξει 500 εκατ.,μισό δισ. δηλαδή, στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αξιοποίηση στις επιχειρήσεις. Μικρές, πολύ μικρές και μεσαίεςεπιχειρήσεις. Αρα, εμείς αν θεωρήσουμε ότι είναι 600 εκατ. περίπου η δημόσια δαπάνη, καταλαβαίνετε ότι με τη μόχλευση περιμένουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα2 – 3 χρόνια να αξιοποιηθούν ακριβώς για την ενεργειακή αναβάθμιση πολύ μικρών και μεσαίων μονάδων», επεσήμανε ο κ. Σκρέκας.

Ως προς τις επιλέξιμες δαπάνες αυτές αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, δηλαδή, το κέλυφος, τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης ενώ προωθούνται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και τα προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων. «Θα στηρίξουμε και θα χρηματοδοτήσουμε ακόμα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας πάρα πολύ σημαντικά. Σας είπα ότι στόχος μας είναι να καταστήσουμε κλιματικά ουδέτερα τα καταλύματα και τις ξενοδοχειακές μονάδες», υπογράμμισε.

Ποιοι θα χρηματοδοτηθούν

Μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων θα κατευθυνθούν χρήματα σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η επιλεξιμότητα φυσικά θα έχει τα οικονομικά κριτήρια, τα οποία ισχύουν για να χρηματοδοτηθεί κάποιος από Ευρωπαϊκά χρήματα (δεν θα πρέπει να είναι οι επιχειρήσεις υπό πτώχευση ή υπό εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση κλπ). «Θα υπάρχουν φυσικά κριτήρια προτεραιοποίησης σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση. Περιοχές όπου έχουμε εισαγάγει τον όρο της «βαθμοημέρας». Δηλαδή πόσες ημέρες του χρόνου είναι πολύ ψυχρές ή πολύ θερμές, άραξοδεύουμε πολλή ενέργεια να ψύχουμε ή να ζεσταίνουμε αντίστοιχα, νακλιματίζουμε ή να θερμαίνουμε τα κτίρια.
«Θέλουμε να απλώσουμε στην οικονομική βάση και τον τουριστικό κλάδο, να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα, που σημαίνει ότι θέλουμε πολλοί να μπορούν να είναι επιλέξιμοι σε αυτό το πρόγραμμα», ανέφερε ο υπουργός ΠΕΝ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider