Η Ελλάκτωρ και το «plan b» της ενδιάμεσης χρηματοδότησης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ελλάκτωρ και το «plan b» της ενδιάμεσης χρηματοδότησης
O Άρης Ξενόφος αναφέρθηκε σε ένα «plan b» μέχρι την Γ.Σ. που θα αποφασίσει στις 2 Απριλίου για την προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ.

Η νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ, υπό τον κ. Αρη Ξενόφο και το υπόλοιπο έμπειρο και ισχυρό team, από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την σταθερή θέση του Ολλανδού μέτοχου της Reggeborgh να στηρίξει κεφαλαιακά τον όμιλο τόσο μέσω της επερχόμενης ΑΜΚ (συμμετοχή ή και αδιάθετες μετοχές) όσο και σε ευρύτερο πλαίσιο. Άλλωστε, χτες, στη διάρκεια παρουσίασης προς αναλυτές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο διευθύνων σύμβουλος, Άρης Ξενόφος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ θα στηρίξουν την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο, προχώρησε περαιτέρω, καθώς επί της ουσίας αναφέρθηκε σε ένα «plan b» μέχρι την Γ.Σ. που θα αποφασίσει στις 2 Απριλίου για την προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία σχεδιάζει και αξιολογεί εναλλακτικά σενάρια ενδιάμεσης χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες της ΑΚΤΩΡ, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει άμεσα η γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 2 Απριλίου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα κυκλοφορεί στην αγορά η πληροφορία ότι οι Ολλανδοί και οι «φίλιες» δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να «καλύψουν» οικονομικές τρύπες μέχρι την ΑΜΚ μέσω μιας χρηματοδοτικής «γέφυρας» που πιθανότατα θα κινείται πέριξ των 50 εκατ. ευρώ. Αν αυτό συμβεί μέσω… ολλανδικού «δανείου» ή αν επιλεγεί η λύση ενός ομολογιακού που θα κληθούν να καλύψουν οι μέτοχοι έναντι της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, θα φανεί προσεχώς.

Το θέμα αυτό εγείρεται αφενός γιατί «πιέζουν» οι οικονομικές/κεφαλαιακές υποχρεώσεις του ομίλου, αφετέρου γιατί ακόμα και αν η Γ.Σ. πραγματοποιηθεί κανονικά και δώσει «οκ» για την ΑΜΚ, ο ορίζοντας της ολοκλήρωσης ανοίγεται έως τα μέσα Ιουνίου. Αν μάλιστα, στην πρώτη γενική συνέλευση προκύψει διάσταση απόψεων μεταξύ της διοίκησης και των εφοπλιστών ή μετόχων που διαφωνούν και χρειαστεί νέα Γ.Σ., τότε μεγαλώνει το «χρονικό κενό».

Εξ ου και στη διοίκηση της Ελλάκτωρ έχουν εναλλακτικά σχέδια χρηματοδότησης του ομίλου. Προτεραιότητα της διοίκησης είναι να αποκαταστήσει σταδιακά τις σχέσεις με προμηθευτές και συνεργάτες ενώ στοχεύει στον εξορθολογισμό του κόστους και την επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων συμβάσεων, με νέα εσωτερική οργανωτική δομή. Επιπρόσθετα, όπως συνήθως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, η βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας μιας εισηγμένης, ιδίως αν συμβεί με ίδια κεφάλαια (π.χ. με ΑΜΚ), τυγχάνει και καλύτερης αντιμετώπισης από πλευράς των τραπεζών σε τυχόν αίτημα για κεφάλαια κίνησης ή σε όρους κάποιου ομολογιακού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider