Ελλάκτωρ: Το σχέδιο μετασχηματισμού και οι στόχοι της αύξησης κεφαλαίου

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Το σχέδιο μετασχηματισμού και οι στόχοι της αύξησης κεφαλαίου
Η σταθεροποίηση της απόδοσης του Ομίλου, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός αυστηρού πλάνου μείωσης των εξόδων και η αποκατάσταση της ρευστότητας βρίσκονται στις βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της στον όμιλο Ελλάκτωρ.

Η σταθεροποίηση της απόδοσης του Ομίλου, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός αυστηρού πλάνου μείωσης των εξόδων και η αποκατάσταση της ρευστότητας βρίσκονται στις βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της στον όμιλο Ελλάκτωρ.

Η διοίκηση προχώρησε νωρίτερα σε παρουσίαση προς τους αναλυτές, με αφορμή την προτεινόμενη Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 2 Απριλίου. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο διευθύνων σύμβουλος, κ Άρης Ξενόφος, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ θα στηρίξουν την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης, και μέχρι την ΑΜΚ, ανέφερε ότι πιθανότατα να επιλεγεί η λύση ενός ομολογιακού που θα κληθούν να καλύψουν οι μέτοχοι έναντι της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου προβλέπει την άντληση 120,5 εκατ. ευρώ, και με βάση το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα, η ΑΜΚ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2021. Στην παρουσίαση αναφέρθηκε ότι η διοίκηση της Ελλάκτωρ πρόκειται να υλοποιήσει σχέδιο περικοπής κόστους με στόχο την εξοικονόμηση, μέχρι τα τέλη του 2023, 98 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα Διοίκηση της Ελλάκτωρ προωθεί πλάνο μετασχηματισμού από το οποίο αναμένει σημαντικά οφέλη τα προσεχή χρόνια, ενώ μετά την ΑΜΚ θα είναι σε καλή θέση και με επαρκή κεφάλαια για να προχωρήσει με αναπτυξιακή στρατηγική.

Ειδικότερα, σχεδιάζει και αξιολογεί εναλλακτικά σενάρια ενδιάμεσης χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες της ΑΚΤΩΡ, αποκαθιστά σταδιακά τις σχέσεις με προμηθευτές και συνεργάτες, στοχεύει στον εξορθολογισμό του κόστους και την επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων συμβάσεων. Επίσης, επανασχεδιάζει την εσωτερική οργανωτική δομή, με στόχο την επίτευξη αποτελεσματικότητας, υπευθυνότητας και των εσωτερικών συνεργασιών, εφαρμόζει τη συνεχή και συστηματική παρακολούθηση της προόδου των έργων, ενώ υλοποιεί απεμπλοκή του τομέα κατασκευής από ζημιογόνες δραστηριότητες του εξωτερικού πλην Ρουμανίας.

Οι επιχειρησιακοί τομείς της Ελλάκτωρ αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά, καθώς είναι σε θέση να επιδιώξουν σημαντικό ποσοστό από το ταμείο Ανάκαμψης. Άλλωστε οι επιχειρησιακοί τομείς του Ομίλου συμπεριλαμβάνονται στους βιομηχανικούς κλάδους τους οποίους έχει θέσει σε προτεραιότητα το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως οι Μεταφορές – Ενέργεια – Διαχείριση Αποβλήτων. Όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, η Ελλάδα δεν αναμένεται μόνο να ανακτήσει τη χαμένη παραγωγή λόγω του COVID-19, αλλά θα συνεχίσει την πορεία της ανάπτυξης με ταχύτερο ρυθμό. Σε αυτό ρόλο θα παίξουν τα κονδύλια της Ε.Ε. προς την Ελλάδα τα οποία αναμένεται να υπερβούν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια. Αυτά θα αφορούν τους τομείς της ενέργειας (58%) της διαχείρισης απορριμμάτων (4%) των σιδηροδρόμων (8%) Μετρό (12%) αυτοκινητόδρομους (14%) και τον τουρισμό (4%).

Όσον αφορά στην κεφαλαιακή ενίσχυση, στόχος της ΑΜΚ είναι να επανατοποθετήσει στρατηγικά τον Όμιλο τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά πλέον τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, και θέτοντας στέρεες και υγιείς βάσεις για τη δυναμική συμμετοχή του Ομίλου στην προβλεπόμενη θετική πορεία του κλάδου.

Ιστορικά ο τομέας των Κατασκευών (με ανεκτέλεστο 1,8 δις ευρώ) υπήρξε η πηγή των μεγαλύτερου μέρους των εσόδων του Ομίλου, υπογραμμίζεται ωστόσο η σημαντική και σταθερή συμβολή/συμμετοχή των τομέων Παραχωρήσεων, ΑΠΕ (491MW εγκατεστημένης χωρητικότητας και επιπλέον 88MW σε εξέλιξη) και διαχείρισης αποβλήτων στη διαμόρφωση του EBITDA του Ομίλου.

Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα υπογραμμίζεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στον τομέα παραχωρήσεων ανέρχονταν σε 260 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2020 ενώ στις ΑΠΕ έφταναν στα 30 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται δε, ότι στο α’ τρίμηνο του 2021, η Ελλάκτωρ παρείχε στην ΑΚΤΩΡ γραμμή χρηματοδότησης, ύψους 13 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του γκρουπ ανέφερε ότι τα τελευταία 3 χρόνια οι τομείς παραχωρήσεων, ΑΠΕ και περιβάλλοντος αθροιστικά εισφέρουν στον όμιλο ΕBITDA άνω των 200 εκατ. ευρώ ετησίως (237 εκατ. το 2018, περί τα 212 εκατ. ευρώ το 2019 και 205 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι εισέφεραν για το 2020).

Τα ποσά της ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν ως εξής:

Ποσό 100 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων της ΑΚΤΩΡ. Συγκεκριμένα, 45 εκατ. ευρώ θα καλύψουν εγγυήσεις για την αποχώρηση από διεθνείς συμπράξεις και ζημιογόνα projects, ενώ 55 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων πληρωμών προς την ελληνική αγορά. Επίσης, ποσό 20,5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάκτωρ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider