Επιχειρήσεις
11-03-2021 | 08:08

«Ξεκλειδώνει» η επένδυση στο Ελληνικό

«Ξεκλειδώνει» η επένδυση στο Ελληνικό
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ολοένα και πυκνώνουν οι εξελίξεις για την προώθηση του project της Lamda Development στην έκταση του Ελληνικού. Χτες, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε το σχεδίου νόμου για την διανομή των δικαιωμάτων κυριότητας επί της έκτασης του ακινήτου. Με την κατάθεση στη Βουλή, από το Υπουργείο Οικονομικών, του Σχεδίου Κυρωτικού Νόμου επί της Σύμβασης Διανομής – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας και του Ειδικού Διαγράμματος Διανομής. 

Επί της ουσίας «ξεκλειδώνει» η επένδυση στην έκταση του παλιού αεροδρόμιου στο Ελληνικό, καθώς αποτελούσε μια εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που θα οδηγήσει στην μεταβίβαση της Ελληνικόν Α.Ε. στη Lamda.

Με αυτή την ρύθμιση θα παραχωρηθεί στη Lamda Development η πλήρης κυριότητα του 30% της έκτασης, δηλαδή περίπου 2.000 στρέμματα επί συνόλου 6.200, του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού καθώς και το δικαίωμα εκμετάλλευσης επί της επιφάνειας για 99 χρόνια στο υπόλοιπο 70% της έκτασης.

Εφόσον όλα κυλήσουν όπως προσδοκούν οι εμπλεκόμενες πλευρές, και ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή εντός Μαρτίου, ανοίγει και ο δρόμος για την ολοκλήρωση της συναλλαγής ανάμεσα στην εταιρεία και το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή της οριστικής μεταβίβασης του ακινήτου στην Lamda Development μέσω της πώλησης της Eλληνικόν Α.Ε.. Που με τη σειρά της φέρνει την καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ από τη Lamda Development, ως προκαταβολή του τιμήματος ύψους 915 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση του ακινήτου.

Βέβαια, μένει να επιλυθούν κάποια θέματα με πολεοδομικές προσφυγές, ενώ παράλληλα απομένει και η τελική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την άδεια του Καζίνο των Mohegan-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ωστόσο, φαίνεται ότι σταδιακά το mega project «παίρνει τον δρόμο» του, ενώ στο νομοσχέδιο υπάρχουν και ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης κ.λπ.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, έγινε «ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην προσπάθεια προώθησης της επένδυσης στο Ελληνικό, με την κατάθεση στη Βουλή, από το Υπουργείο Οικονομικών, του Σχεδίου Κυρωτικού Νόμου επί της Σύμβασης Διανομής – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας και του Ειδικού Διαγράμματος Διανομής. Στο ίδιο νομοθέτημα περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Ελληνικό Α.Ε., καθώς επίσης και η πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης, πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., χωρίς καμία επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, με στόχο την επιτάχυνση των βημάτων υλοποίησης του έργου. Τέλος, στο νομοθέτημα περιλαμβάνονται σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούν πρωτίστως σε διαδικαστικά ζητήματα αδειοδότησης των αναγκαίων έργων, και δευτερευόντως σε ζητήματα λειτουργίας των επιμέρους χρήσεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.