Πετρελαιοκηλίδα - Ισραήλ: Τι απαντά στις κατηγορίες η ελληνικών συμφερόντων Minerva Marine

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρελαιοκηλίδα - Ισραήλ: Τι απαντά στις κατηγορίες η ελληνικών συμφερόντων Minerva Marine
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία διαψεύδει κατηγορηματικά και κάνει λόγο για «ανυπόστατες κατηγορίες».

Στο ελληνικών συμφερόντων τάνκερ Minerva Helen στρέφει τις υποψίες της η ισραηλινή πλευρά για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή των τελευταίων χρόνων στην περιοχή, όπως ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία διαψεύδει κατηγορηματικά και κάνει λόγο για «ανυπόστατες κατηγορίες». Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, στην οποία κάνει αναφορά το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa το πετρελαιοφόρο στις 4 Φεβρουαρίου, μετά από μια εβδομάδα χωρίς φορτίο, αγκυροβόλησε στα ανοιχτά του αιγυπτιακού λιμανιού Πορτ Σάιντ και στις 11 Φεβρουαρίου μπήκε μέσα στο λιμάνι. Δύο ημέρες αργότερα κατέπλευσε στο επίσης αιγυπτιακό λιμάνι Σίντι Κερίρ, όπου φόρτωσε, και στις 15 Φεβρουαρίου έβαλε πλώρη για την Ισπανία.

Στην Καρταχένα οι λιμενικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το πλοίο δεν φέρει κάποιες ζημιές, που να οδήγησαν σε διαρροή πετρελαίου. Η πραγματικότητα πάντως στο Ισραήλ είναι ζοφερή, γιατί σε μήκος 160 χιλιομέτρων η παραλία δεν πατιέται. Οι εθελοντές βρήκαν μάλιστα μια πτεροφάλαινα, 17 μέτρων, νεκρή, και θαλάσσιες χελώνες μέσα στην πίσσα. Ο Σαούλ Γκολντστάιν, διευθυντής διοίκησης του ισραηλινού εθνικού πάρκου, επισκέφθηκε την παραλία ανάμεσα στη Χάιφα και την Ακκα. «Ζούμε την χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών στο Ισραήλ. Η πίσσα έχει κολλήσει στην παραλία και καταστρέφει τους βιότοπους. Κολλά στην άμμο και στα βράχια, στις πέτρες και τα ζώα».

Απόδοση ποινικών ευθυνών

Ακόμη και ο ίδιος ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένταζμιν Νετανιάχου πήγε στην περιοχή για να διαμορφώσει εικόνα και υποσχέθηκε άμεση οικονομική βοήθεια. Η υπουργός Περιβάλλοντος Γκίλα Γκαμλιέλ από την πλευρά της υποσχέθηκε την απόδοση ποινικών ευθυνών. «Πρόκειται για ένα σοβαρό γεγονός για το περιβάλλον. Θα βρούμε την πηγή της ρύπανσης και τους υπευθύνους και θα τους τιμωρήσουμε». Χιλιάδες εθελοντές, στρατιώτες και κάτοικοι στην παραλία Μπονίμ κοντά στη Χάιφα, με την αξίνα στο χέρι μαζεύουν με το χέρι κομμάτια πίσσας.

«Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες» λέει ένα εθελοντής. «μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα κινείται προς τις ακτές του Μπονίμ. Δεν πρόκειται για ποσότητες που μπορεί κανείς να πει ότι αρκεί ένας άνθρωπος. Πρέπει να κινητοποιηθεί ολόκληρο το κράτος. Αλλά και ο καθένας, που έχει ένα φτυάρι και καλή θέληση, μπορεί να έρθει για να σώσουμε, ό,τι σώζεται». Ορισμένοι από τους εθελοντές παραπονιούνται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας από την επαφή τους με την πίσσα. Η παραλία έχει κλείσει χωρίς να γνωρίζει κανείς ακόμη τις πραγματικές διαστάσεις της καταστροφής. Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν έχει πληγεί η μονάδα αφαλάτωσης, που καλύπτει τα ¾ των αναγκών της χώρας σε πόσιμο νερό.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider