Ελλάδα
16-02-2021 | 13:04

Τα πολλαπλά οφέλη από την αναβαθμισμένη επενδυτική συμφωνία για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής

Newsroom
Μοιράσου το
Τα πολλαπλά οφέλη από την αναβαθμισμένη επενδυτική συμφωνία για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής

Μετά από μια δεκαετία παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, ήρθε η πανδημία του κορονοϊού για να χειροτερέψει ακόμα περισσότερα τα πράγματα τόσο στο πεδίο των επενδύσεων όσο και κατ’ επέκταση στον περιορισμό των θέσεων εργασίας. 

Έτσι, η νέα συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός με την ελληνική κυβέρνηση για τα μεταλλεία της Κασσάνδρας έρχεται σε μια δύσκολη κατάσταση για τη χώρα να τονώσει τόσο την τοπική όσο και γενικότερα την ελληνική οικονομία.

insider

Συγκεκριμένα, τα οφέλη που προκύπτουν από την συμφωνία είναι τα εξής:

· $1,9 δισ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

· 1.400 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 900 κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών – Συνολικά 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας· 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη.

· €2 δισ. έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο (φόρος εισοδήματος και κοινωνικές εισφορές, μεταλλευτικά δικαιώματα).

· 191+ εκ. έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία - 10% αύξηση των τελών από τα ισχύοντα στον μεταλλευτικό κλάδο και υπολογισμός των στην συνολική ποσότητα των περιεχομένων μετάλλων.

· €3,5 δισ. εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές.

· €70 εκ. για έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

· Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές με τη Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική (BAT) της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.

· Επέκταση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων σε 25+ έτη από 18.

Να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη συμφωνία τροποποιεί την από 17ετίας σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο.

insider

 

insider

Τα επόμενα βήματα για το έργο των Σκουριών

Η εταιρεία δρομολογεί βασικές τεχνικές εργασίες στο έργο των Σκουριών, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων εργασιών στον σχεδιασμό του έργου και αναθεωρήσεις στη μελέτη σκοπιμότητας για την εκτίμηση του ύψους των απαιτούμενων επενδύσεων. Έχει ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος ο φάκελος για την έγκριση της εφαρμογής της μεθόδου Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και η έγκριση αναμένεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του φακέλου από το αρμόδιο υπουργείο. Επιπλέον, εξελίσσεται η διερεύνηση για την εξασφάλιση συγχρηματοδότησης στο έργο των Σκουριών. Μόλις ξεκινήσουν εκ νέου, οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 2,5 χρόνια.

Εδώ θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.