Πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας» στους διαγωνισμούς για τα περιφερειακά λιμάνια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας» στους διαγωνισμούς για τα περιφερειακά λιμάνια
Εάν δεν υπάρξει αίτημα για άλλη παράταση ή αν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ δεν θέσουν τέτοιο ζήτημα, μπαίνουμε σε μια περίοδο εξελίξεων.

«Κόντρα» στον… χρόνο και τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν ανακύψει από την πανδημία προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών της χώρας, ειδικότερα όσον αφορά τους διαγωνισμούς των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Καβάλας. Οι συνθήκες έχουν οδηγήσει σε παρατάσεις διαδικασιών και χρονοδιαγραμμάτων με αποτέλεσμα να μοιάζει ως «στοίχημα» για το ΤΑΙΠΕΔ κατά πόσο θα έχουμε «τελικούς νικητές» μέσα στο 2021 ή αν αυτοί θα προκύψουν αργότερα.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη εταιρειών που παρακολουθούν τις διαδικασίες λόγω σχετικού ενδιαφέροντος, προετοιμάζονται ώστε να είναι εντός των νέων χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Για τις 29 Ιανουαρίου έχουν «μπει» για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης και τον προβλήτα «Φίλιππος Β΄» στον λιμένα Καβάλας, ενώ για τις 10 Φεβρουαρίου έχει τεθεί ο νέος χρονικός ορίζοντας όσον αφορά στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, ήτοι έχει παραχωρηθεί στους ενδιαφερόμενους μια νέα ολιγοήμερη παράταση.

Να σημειώσουμε ότι τα χρονοδιαγράμματα αφορούν στο περιθώριο που έχουν οι επενδυτές προκειμένου να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι οι χρονικές παρατάσεις που έχουν καταγραφεί οφείλονται ακριβώς σε αυτές στις δυσκολίες συγκέντρωσης -λόγω της πανδημίας- των απαραίτητων νομιμοποιητικών κι άλλων εγγράφων, ιδίως όσον αφορά κάποιους ξένους επενδυτές. Εφόσον τελικά τηρηθούν τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα και προχωρήσει η φάση της προεπιλογής, τα υποψήφια σχήματα που προχωρούν στη β’ φάση θα ανακοινωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Κατά συνέπεια, εάν δεν υπάρξει αίτημα για άλλη παράταση ή αν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ δεν θέσουν τέτοιο ζήτημα, μπαίνουμε σε μια περίοδο εξελίξεων. Εφόσον τηρηθούν τα περιθώρια, οι σύμβουλοι θα έχουν περί τον ένα μήνα για να ελέγχουν τα έγγραφα και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά, ώστε να δώσουν το «πόρισμά» τους στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

Το Ταμείο θα αποφασίσει, βάσει των εισηγήσεων, ποιοι «περνούν» στην επόμενη φάση, ποιοι θα υπογράψουν έγγραφα εμπιστευτικότητας και θα εισέλθουν στο VDR (Virtual Data Room), στο οποίο είναι αναρτημένα αναλυτικά οικονομικά και λοιπά δεδομένα, με την… ωρίμανση κάποιων διαδικασιών λογικά να αναμένεται προς το καλοκαίρι. Υπό καλές προϋποθέσεις, στόχος είναι να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Για την απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας», ενδιαφέρον εκδήλωσαν: ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, DANTHIA SHIPPING COMPANY LIMITED, MARG LTD, PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LIMITED, QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT, ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ARCHIRODON GROUP N.V.- ANEK & ΟΜΙΛΟΣ TRIDENT HELLAS, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED - MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε., ΟΛΘ ΑΕ.

Για την απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης» (ΟΛΑ ΑΕ), ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι: QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT, Κοινοπραξία CAMERON S.A- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS, Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS (η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ΟΛΘ Α.Ε.

Για το λιμάνι της Καβάλας εκδήλωσαν ενδιαφέρον τα σχήματα: PFIC LTD, QUINTANA INFRASTRUCTURE + DEVELOPMENT, ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ IMERYS AE, GOLDAIR CARGO & I.M.G., ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA (η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ΟΛΘ Α.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο στους προσεχείς μήνες αναμένεται να προκηρυχθούν και οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των λιμανιών του Βόλου και του Ηρακλείου Κρήτης. Τα δύο περιφερειακά λιμάνια θεωρούνται ώριμα προς αξιοποίηση, με τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, να έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον αλλά και σχέδια σχετικά με την εκμετάλλευσή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider