Ελλάκτωρ: Η «μητέρα των μαχών» και η ώρα των μετόχων

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Η «μητέρα των μαχών» και η ώρα των μετόχων
Αύριο, εκτός συνταρακτικού απροόπτου, θα λάβει χώρα η «μητέρα των μαχών».

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρεί η αγορά, γενικότερα, και ο κλάδος, ειδικότερα, το ξεκαθάρισμα των διοικητικών και μετοχικών ισορροπιών στον κατασκευαστικό όμιλο Ελλάκτωρ καθώς πλέον φτάνουμε «στην ώρα των μετόχων».

Αύριο, εκτός συνταρακτικού απροόπτου, θα λάβει χώρα η «μητέρα των μαχών», κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής γενικής συνέλευσης, στην οποία θα φανεί αν επικρατήσει η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη, στην οποία κοντά είναι ο νυν ισχυρός άνδρας του γκρουπ, Αν. Καλλιτσάντσης, ή οι Ολλανδοί της Reggeborgh που μαζί με τις «φίλιες» δυνάμεις επιθυμούν να φέρουν νέο «αέρα» στην εισηγμένη.

Εκατέρωθεν βολές

Τις τελευταίες ημέρες έχουν κορυφωθεί η ένταση, οι εκατέρωθεν βολές, οι ανακοινώσεις και οι διεργασίες σε προσκήνιο και παρασκήνιο, με στόχο την μεγάλη αναμέτρηση της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου. Τόσο η πλευρά του Αν. Καλλιτσάντση, όσο και των Ολλανδών, έχουν προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, απευθυνόμενοι κατά βάση προς τους μετόχους, σε μπαράζ ανακοινώσεων, επιστολών, παρουσιάσεων με σκοπό να προβάλλουν δικές τους θέσεις αλλά και να «απαντήσουν» στην απέναντι πλευρά.

Πλησιάζοντας στην κρίσιμη ημερομηνία το κλίμα έγινε και πιο τεταμένο. Με αιχμές της νυν διοίκησης για τις προθέσεις των Ολλανδών, για σύγκρουση συμφερόντων αναφορικά με προτεινόμενα για το δ.σ. μέλη, για «κενά ενημέρωσης» ως προς τα σχέδια περί εταιρικής διακυβέρνησης που θα φέρουν, αλλά και λόγω της μετοχικής θέσης σε ανταγωνιστική εταιρεία. Αλλά και με «απαντήσεις» της Reggeborgh για τα κακώς κείμενα στην Ελλάκτωρ, τη ζημιογόνα πορεία, την απώλεια έργων, τον υψηλό δανεισμό της εταιρείας, καθώς και με δημοσιοποίηση των δικών της επιδιώξεων.

«Κερασάκι στην τούρτα», οι δημόσιες, μέσω και του Τύπου, επιστολές προς τους μετόχους, η ενδοοικογενειακή διάσταση μεταξύ Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση, αλλά και οι πληροφορίες για μπλοκαρισμένους λογαριασμούς της Ακτωρ λόγω παλιότερης δικαστικής διαμάχης με Ιταλικό όμιλο (για έργα στον Αραβικό κόλπο), που κατά την εταιρεία όμως πρόκειται για παλιότερη υπόθεση η οποία είναι προς διευθέτηση.

Ενδεικτικό πάντως του μεγάλου ενδιαφέροντος για την «επόμενη ημέρα» στην Ελλάκτωρ είναι ότι ασχολήθηκε με την εν λόγω σύγκρουση και το διεθνές δημοσιογραφικό πρακτορείο Bloomberg που ανέδειξε ότι η εισηγμένη βρίσκεται σε proxy war για δεύτερη φορά από το 2018. Το πρακτορείο, αφού αναφέρεται στα γνωστά μετοχικά μέτωπα και τις επιδιώξεις των εμπλεκόμενων, φιλοξενεί και δήλωση του Αν. Καλλιτσάντση ότι η Ελλάκτωρ «δεν μπορεί και δεν πρέπει να ελέγχεται από τον άμεσο ανταγωνιστή της, εξ’ ορισμού θα μειώσει τον ανταγωνισμό».

Τι θα πούνε οι μέτοχοι

Πλέον, τον λόγο έχουνε οι μέτοχοι. Αυτοί κρατάνε τα «κλειδιά», αναλόγως το ποια πλευρά θα στηρίξουν, εφόσον δεν προκύψουν νέα επεισόδια και ανατροπές, είτε μέχρι τη γενική συνέλευση, είτε και στη συνέχεια.

Με τις μέχρι τώρα επίσημες θέσεις, η Reggeborgh ελέγχει μερίδιο άνω του 14,2%, στο οποίο προστίθεται η option 12,5% του Λ. Μπόμπολα, άρα επισήμως κατέχει 26,7%. Σύμφωνα με διαρροές, η εν λόγω πλευρά εκτιμά ότι θα ελέγχει στη γ.σ. συνολικά ποσοστά άνω του 40%.

Στην απέναντι πλευρά, κρίσιμη είναι και η σημερινή ημέρα, όσον αφορά το μετοχικό πεδίο. Η Τρίτη 26 Ιανουαρίου, είναι ένα πρώτο ορόσημο για τη συμφωνία των δυο εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη, που έχουν αποκτήσει ήδη το 5% των μετοχών της εταιρείας Ελλάκτωρ. Τούτο, καθώς έχουν ανακοινώσει ότι θα εξασκήσουν το δικαίωμα της σταδιακής αγοράς των μετοχών, μέσω της απόκτησης του πρώτου τμήματος, που αντιστοιχεί περίπου στο 11,94% των μετοχών της εταιρείας. Το υπόλοιπο 8,5% θα αποκτήσουν διαδοχικά έως τον προσεχή Ιούλιο μέσω της Αkron Trade & Transport, στο πλαίσιο της τροποποιημένης συμφωνίας με την πλευρά Καλλιτσάντση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερίδιο οριακά κάτω του 5% ελέγχει η πλευρά του εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη, παραδοσιακός μέτοχος του ομίλου, ενώ κάπου στο 4% και ίσως υψηλότερα φέρονται να ελέγχουν τα τραπεζικά ιδρύματα (ενδεχομένως και μέσω Αμοιβαίων). Πολλά έχουν ακουστεί για το ποια πλευρά θα στηρίξουν οι μέτοχοι μειοψηφίας, τα ξένα funds ή τα Ταμεία (μπορεί αθροιστικά να έχουν μερίδια 4%-5%), αλλά αύριο θα ξεκαθαρίσουν όλα.

Την ίδια ώρα, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων φέρεται να κατέθεσε η Invesco (των Μπάκου-Καϋμενάκη), με την οποία ζητάει να αναβληθεί η αυριανή γενική συνέλευση μετόχων, μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν υπάρχει συγκέντρωση ή όχι στην περίπτωση που αναλάβει την διοίκηση της εταιρείας το προτεινόμενο από την Reggeborgh, Δ.Σ. Η αίτηση θα εκδικαστεί αύριο πρωί, πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης μετόχων. Κατά πληροφορίες, το σκεπτικό των αιτούντων φέρεται να είναι να αναβληθεί η Γενική Συνέλευση μέχρι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αν και δεν είναι σαφές αν η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να μπλοκάρει Αν υπάρχει ζήτημα συγκέντρωσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να λάβει σχετική απόφαση. Αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συγκέντρωσης με την υπερψήφιση της Διοίκησης Reggeborgh, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην συμμετοχή της σε διαγωνισμούς. Αυτή η θέση βέβαια, μάλλον εκλαμβάνεται ως αδυναμία από τους Ολλανδούς που θεωρούν ότι η συνέλευση θα γίνει και θα καταλήξει υπέρ τους.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider