Οι big business στους αποθηκευτικούς χώρους - Πώς κινούνται τα ισχυρά ονόματα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι big business στους αποθηκευτικούς χώρους - Πώς κινούνται τα ισχυρά ονόματα

Μπορεί τα εμπορευματικά κέντρα στο Θριάσιο ή τη Θεσσαλονίκη να θεωρήθηκαν από την αγορά ως τα mega projects στον χώρο των logistics, ωστόσο, υπάρχει πλήθος επενδύσεων που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, με την προηγούμενη διετία να «συνεισφέρει» επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σημαντικές επενδύσεις προωθούνται και για τη συνέχεια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αξιών της εταιρείας Geoaxis.

Σύμφωνα με τελευταία της ανάλυση, τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ στους χώρους logistics. Και παρά τη χαμηλότερη, σε σχέση με το 2019 απορρόφηση σε όρους τετραγωνικών μέτρων, φέτος τα deals είναι σημαντικότερα.

Όπως σημείωσε η εταιρία, εντός του 4ου τριμήνου 2020, η Prodea ολοκλήρωσε την απόκτηση αποθήκης επιφάνειας 12.400 τ.μ. στο Μαρκόπουλο. Μισθώτρια είναι η εταιρεία logistics Unilog. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 10 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνου με μεγάλο εμπορικό όμιλο, για την απόκτηση του 100% εταιρείας που διαθέτει οικόπεδο στον Ασπρόπυργο, επί του οποίου κατασκευάζονται δύο νέα κτίρια εμπορικών αποθηκών σύγχρονων προδιαγραφών, συνολικής επιφάνειας άνω των 23.000 τ.μ. Αν και το τελικό τίμημα τελεί ακόμα υπό διαμόρφωση, η Prodea έχει μέχρι σήμερα καταβάλει ποσό 7 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Η Trastor ήρθε κατά το 2ο εξάμηνο 2020, σε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας Δωρίδα Κτηματική, η οποία είναι ιδιοκτήτρια αποθήκης 25.000 τ.μ. σε οικόπεδο 62,7 στρεμμάτων στη θέση Ρουπάκι στον Ασπρόπυργο. Το ακίνητο είναι μισθωμένο πλήρως στην εταιρεία logistics Synergy Group και το τίμημα ανήλθε σε 9,5 εκατ. ευρώ.

Όπως συνεχίζει η ανάλυση, η Briq Properties ΑΕΕΑΠ, απέκτησε εντός του Δεκεμβρίου, το 80% συγκροτήματος βιομηχανικών, αποθηκευτικών κτιρίων στο ΒΙ.ΠΑ. Μάνδρας, συνολικής επιφάνειας 58.641,60τμ σε γήπεδο έκτασης 131.232,40 τμ από την Sarmed Warehouses που είναι πλήρως μισθωμένο στην εταιρεία Sarmed Logistics A.E για 10 έτη, αντί τιμήματος 23,6 εκατ. ευρώ. Επίσης η εταιρεία πρόσφατα απέκτησε οικοπεδική έκταση 27,5 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου, η οποία συνορεύει με έτερη έκταση 57,5 στρεμμάτων, την οποία είχε αγοράσει για τον ίδιο λόγο στις αρχές του καλοκαιριού. Σε αυτήν κατασκευάζεται σήμερα ένα υπερσύγχρονο κτίριο logistics επιφάνειας 20.764 τ.μ. Στην νέα έκταση που αγοράστηκε δρομολογείται η ανάπτυξη ενός ακόμα ακινήτου αποθηκών επιφάνειας 10.000 τ.μ. Έτσι, η εταιρεία φιλοδοξεί να έχει σύντομα στην κατοχή της δύο σύγχρονα κτίρια logistics συνολικής επιφάνειας άνω των 30.000 τ.μ. Το συνολικό κόστος της επένδυσης αυτής υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ (κόστος κατασκευής και κόστος αγοράς της γης).

Σημαντική κρίνεται μία ακόμα από τις κινήσεις στην αγορά logistics. Αυτή αφορά την στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Pasal Development και την εξειδικευμένη εταιρεία ακινήτων logistics, ΝΟΕ Constructions, μέσω και μεταβίβασης από την τελευταία στην Pasal τριών κτηρίων logistics που διαθέτει στην περιοχή του Ασπροπύργου, επιφάνειας 62.500 τ.μ., έναντι ποσού 38 εκατ. ευρώ και ετήσιας απόδοσης άνω του 8%.

Εντός του Νοεμβρίου 2020, η ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία ακινήτων Ten Brinke ολοκλήρωσε την εξαγορά των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, διανομής και μεταφοράς της ΔΕΛΤΑ 4 Α.Ε., με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Σίνδο, είναι επιφάνειας 22.500 τ.μ., με σύγχρονους γραφειακούς χώρους 1.500 τ.μ.

Η έκθεση της Geoaxis αναφέρεται και σε μελλοντικές επενδύσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την εταιρεία, μεγάλης κλίμακας επένδυση προγραμματίζει η Σκλαβενίτης Ελληνικές Υπεραγορές, η οποία σχεδιάζει τη δημιουργία νέου logistics center 100.000 τ.μ. στην Αττική κατά την περίοδο 2021 και εφόσον ολοκληρωθεί το πλάνο επενδύσεων για την ανακαίνιση των καταστημάτων της πρώην Μαρινόπουλος.

Τα 200.000 τ.μ υπολογίζεται να φτάσουν οι στεγασμένοι αποθηκευτικοί χώροι της εταιρείας SARMED το επόμενο 18μηνο στον Ασπρόπυργο, υλοποιώντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία νέος αποθηκευτικός χώρος 9.000 τ.μ. στη Μαγούλα και από αρχές Ιανουαρίου θα λειτουργήσει νέα αποθήκη 23.000 τ.μ. στη Μάνδρα. Σταδιακά θα αρχίσει να παραδίδεται το νέο συγκρότημα αποθηκών της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, επιφάνειας 60.000 τ.μ. Μέσα στην επόμενη χρονιά θα επεκτείνει κατά 20.000 τ.μ. και τις εγκαταστάσεις που διαθέτει στην ΒΙΠΕ Σίνδου στη Θεσσαλονίκη.

Ο όμιλος Jumbo υλοποιεί στο 85ο χιλιόμετρο παράπλευρης οδού της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας νέο logistics center, που θα περιλαμβάνει κτίριο άνω των 5.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ η εγκατάσταση θα έχει συνολική δόμηση περίπου 16.000 τετραγωνικών μέτρων.

Επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την κατασκευή κέντρου αποθήκευσης και διανομής δρομολογεί και η εταιρεία εμπορίας ηλεκτρολογικών υλικών-φωτιστικών «Καυκάς» στον Ασπρόπυργο. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται το 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τέλη της ίδιας χρονιάς-αρχές 2022. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν 13 χιλ. τ.μ. και μεταγενέστερα θα προστεθούν ακόμη 7 χιλ. τ.μ.

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου ξεκίνησαν τα έργα δημιουργίας των νέων εγκαταστάσεων της εταιρείας DHL Express Ελλάδας στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, συνολικής αξίας 7,2 εκατ. ευρώ. Πριν ένα χρόνο, το Νοέμβριο του 2019 είχε ανακοινωθεί η δεκαετής συμφωνία της DHL Express Ελλάδας και της Fraport Greece, που προέβλεπε την κατασκευή του νέου κέντρου διαλογής της DHL Express Ελλάδας, έκτασης άνω των 5.000τ.μ. στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, το οποίο διαχειρίζεται η Fraport Greece. Τα έργα ήταν να ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2020, όμως λόγω της πανδημίας πήγαν πίσω, ξεκινώντας τον περασμένο Ιούλιο.

Project επέκτασης των αποθηκευτικών της χώρων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης κατά 7.000 τ.μ. με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στις σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων δρομολογεί η Rail Cargo Logistics Goldair. Η επέκταση εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021, αφού προηγουμένως λάβει το πράσινο φως των αυστριακών σιδηροδρόμων, εταίρου της Goldair. Με την εν λόγω επένδυση το σύνολο των αποθηκευτικών χώρων της Rail Cargo Logistics Goldair αναμένεται να φθάσει τα 15.000 τμ. Συνολικά, έως το 2023, η εταιρεία έχει προγραμματίσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ, που αφορά επέκταση αποθηκευτικών χώρων, αγορά σύγχρονων ρομποτικών μηχανημάτων και τροχαίου υλικού κ.λπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider