ΒΙΟΤΕΡ: Τα «κενά» ενημέρωσης για το σχέδιο εξυγίανσης και το μετοχικό ράλι

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΒΙΟΤΕΡ: Τα «κενά» ενημέρωσης για το σχέδιο εξυγίανσης και το μετοχικό ράλι

Ερωτήματα τόσο για το είδος και το περιεχόμενο της συμφωνίας εξυγίανσης όσο και για την πορεία της στο χρηματιστηριακό ταμπλό έχει προκαλέσει σε ανθρώπους της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου η Βιοτέρ.

Η μετοχή της εισηγμένης (επανήλθε τον Ιούλιο του 2020 προς διαπραγμάτευση, στην κατηγορία «επιτήρησης») επιδόθηκε το προηγούμενο τρίμηνο σε ένα άνευ προηγουμένου ράλι, με απόδοση άνω του 300% στην κίνησή της από τα 10 σεντ προς την περιοχή των 0,4 ευρώ. Ως αφορμή για αυτή την πορεία, που μάλιστα για τα δεδομένα του τίτλου σε κάποιες συνεδριάσεις παρατηρήθηκαν και «τσιμπημένοι» όγκοι συναλλαγών, θεωρήθηκε από την αγορά το περίφημο σχέδιο εξυγίανσης και σωτηρίας της πάλαι ποτέ δυνατής κατασκευαστικής Βιοτέρ, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση ενός πακέτου 23 ακινήτων. Και με το «κερασάκι στην τούρτα» να αποτελεί το ενδεχόμενο εμφάνισης στρατηγικού επενδυτή.

Ωστόσο, η πρόσφατη ενημέρωση της εισηγμένης προς το επενδυτικό κοινό το μόνο που δεν έκανε ήταν να «φωτίσει» του επενδυτές, την αγορά και τον κλάδο. Επί της ουσίας, η εταιρεία δεν παρείχε πληροφορίες για τα βασικά στοιχεία της εκδοθείσας δικαστικής απόφασης που επικύρωσε τη «συμφωνία εξυγίανσης» και ενδεχομένως μόνο όσοι μέτοχοι μπόρεσαν να βρεθούν στη γ.σ. (εν μέσω πανδημίας αυτό είναι δύσκολο) να έχουν κάποια πληροφόρηση.

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της απλά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο Πρόεδρος προέβη σε ενημέρωση των παριστάμενων μετόχων σχετικά με την εκδοθείσα απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που επικυρώνει τη Συμφωνία Εξυγίανσης της εταιρείας, τονίζοντας στους μετόχους ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησής της σύμφωνα με τους όρους και τις προβλέψεις της και σε συνεργασία με τις συμβαλλόμενες στη Συμφωνία Εξυγίανσης τράπεζες. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα εκπονηθεί σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας, με σκοπό τη βιωσιμότητά της και την παροχή ουσιαστικής δυνατότητας επαναδραστηριοποίησής της.

Κατά συνέπεια, τα ερωτήματα παραμένουν. Ποιο είναι το σχέδιο εξυγίανσης; Τι περιλαμβάνει τελικά η συνεργασία με τις τράπεζες; Ποιο είναι το σχέδιο ανάπτυξης; Αφορά την αξιοποίηση και μόνο σχεδόν 2 ντουζινών ακινήτων ή υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα assets; Υπάρχει «λευκός ιππότης», όπως κάποτε οι φήμες ανέφεραν ή πρόκειται περί ευσεβής πόθο; Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη αντίδραση της αγοράς ήταν να οδηγήσει τη μετοχή την Τρίτη στο -19%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider