Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών και πάλι το Facebook για Instagram και WhatsApp

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών και πάλι το Facebook για Instagram και WhatsApp
Μπελάδες για το app.

Αντιμέτωπο με τις αμερικανικές αρχές για μονοπωλιακές πολιτικές θα βρεθεί για ακόμα μια φορά το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, Facebook. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τόσο η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου όσο και μεμονωμένες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν καταθέσει αγωγή κατά της εταιρείας κατηγορώντας την ότι ακολουθεί την στρατηγική «αγοράζω ή θάβω» εναντίον των ανταγωνιστών της. Η έκβαση μάλιστα της συγκεκριμένης δικαστικής διαμάχης θα μπορούσε να οδηγήσει και στην πώληση των δημοφιλών θυγατρικών του, Instagram και WahtsApp.

Αναλυτικότερα, το Facebook κατηγορείται ότι αγοράζει ανταγωνίστριες εταιρείες με τις αγωγές να εστιάζουν κατά κύριο λόγο στην εξαγορά της εφαρμογής Instagram έναντι του ενός δισ. δολαρίων το 2012 και αυτή της εφαρμογής ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων WhatsApp το 2014, έναντι 19 δισ. δολαρίων.

Βάσει δε των ομοσπονδιακών και κρατικών αρχών οι εξαγορές θα πρέπει να ανακληθούν. Να θυμίσουμε ωστόσο ότι το Facebook έχει λάβει την έγκριση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) για τις εν λόγω συμφωνίες εξαγοράς.

«Εδώ και μια δεκαετία, το Facebook εκμεταλλεύεται την μονοπωλιακή του θέση υπονομεύοντας μικρότερους ανταγωνιστές κάτι που αποβαίνει εις βάρος των χρηστών», υποστηρίζει στην αγωγή η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, για λογαριασμό συλλογικής αγωγής από 46 πολιτείες.

Σημειωτέον ότι αντίστοιχες κατηγορίες έχει δεχτεί και έτερος αμερικανικός κολοσσός Alphabet, μητρική της Google, όπου τον Οκτώβριο, κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση του στην αγορά για να εκτοπίσει τους ανταγωνιστές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider