Αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων παρά την πανδημία – Η εικόνα του γ’ τριμήνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων παρά την πανδημία – Η εικόνα του γ’ τριμήνου
Αύξηση 3,2% κατέγραψαν οι τιμές των ακινήτων στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ανοδικές τάσεις συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, παρά την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τρίτο τρίμηνο του έτους οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Έτσι, κατά μέσο όρο, από την αρχή του έτους η άνοδος των τιμών διαμορφώνεται στο 4,6%.

Η αύξηση αυτή προστίθεται στην αύξηση που είχε καταγραφεί το 2019 όπου οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,2%.

Τι ισχύει για τα «νέα» και για τα «παλαιά» ακίνητα

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν 4,2% για τα «νέα» διαμερίσματα - δηλ. ηλικίας έως 5 ετών - και 2,6% για τα «παλαιά», δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2019 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα «νέα» και τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 7,7% και 6,9% αντίστοιχα.

Η εικόνα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 αυξήθηκαν κατά 5,6% στην Αθήνα, 4,3% στη Θεσσαλονίκη και 1,5% στις λοιπές περιοχές της χώρας, ενώ οριακή μείωση κατά 0,3% καταγράφηκε στις άλλες μεγάλες πόλεις.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2019 η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2018 ήταν 10,5%, 6,9%, 4,5% και 3,7% αντίστοιχα.

Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το τρίτο τρίμηνο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν αυξημένες κατά 3,4% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2019 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 7,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider