Επιχειρήσεις | Διεθνή
05-09-2020 | 09:28

Γιατί ο Μπάφετ επενδύει σε ιαπωνικούς κολοσσούς

Μοιράσου το
Γιατί ο Μπάφετ επενδύει σε ιαπωνικούς κολοσσούς

Γιατί ο Μπάφετ έστρεψε το επενδυτικό του βλέμμα σε ιαπωνικές εταιρείες.

Αυξημένη κινητικότητα στο κομμάτι των επενδύσεων υπάρχει εν μέσω πανδημίας από τον ιδρυτή της Berkshire Hathaway Γούορεν Μπαφετ.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής στράφηκε προς την Ιαπωνία, κατέχοντας πλέον το 5% στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας. Όπως αναφέρει το Markets Insider η θέση που δημιούργησε ο Μπάφετ ανέρχεται συνολικά σε 6,9 δισ. δολάρια και αφορά στις εταιρείες Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui, και Sumitomo.

Ποιοι ήταν ωστόσο οι 5 λόγοι που ο Μπάφετ έστρεψε τα «επενδυτικά του ραντάρ» προς τη μεριά της Ιαπωνίας:

 

 

 

Άγνωστο παραμένει αν ο δισεκατομμυριούχος Γούορεν Μπάφετ είχε προβλέψει την πτώση του δολαρίου και στράφηκε στην Ιαπωνία για να διαφοροποιήσει την έκθεσή του στο αμερικανικό νόμισμα.

Και αυτό γιατί η Berkshire πούλησε ομόλογα αξίας 430 δισ. γιεν, ήτοι 4 δισ. δολάρια, τον περασμένο Σεπτέμβριο, που αποτελεί την μεγαλύτερη πώληση ομολόγων σε γιεν από μη ιαπωνικό εκδότη στην ιστορία. Παράλληλα πούλησε ομόλογα 195,5 δισ. γιεν (1,8 δισ. δολάρια) τον Απρίλιο.

Η Berkshire τόνισε σε διεθνή μέσα ότι έχει «μικρή έκθεση στις κινήσεις γιεν / δολαρίου».

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό αυξάνονται καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην κρίση του κορονοϊού.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν επίσης μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν και ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός θα επιτραπεί να αυξηθεί πάνω από τον στόχο του 2% της τράπεζας για την περίοδο αυτή.

Ο Μπάφετ φαίνεται να βλέπει τις ιαπωνικές εταιρείες όχι μόνο σαν επενδύσεις, αλλά και σαν πιθανούς συνεργάτες για τις θυγατρικές της Berkshire. 

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προκύψουν «ευκαιρίες αμοιβαίου οφέλους» μιλώντας σε διεθνή μέσα.

Ο Μπάφετ μπορεί να επενδύει σε μια χώρα εκτός των ΗΠΑ αλλά γνωρίζει το τι κάνουν οι εταιρείες που «ρίχνει» χρήμα. Οι όμιλοι που εστιάζει ο Μπάφετ ασχολούνται κατά βάση με φυσικούς πόρους, ναυτιλία και έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο.

Άρα το ρίσκο που αναλαμβάνει ο Μπάφετ είναι πολύ χαμηλό.

Ο Μπάφετ είναι γνωστός για τον εντοπισμό και την επένδυση σε μετοχές εταιρειών που υποτιμούνται από την αγορά. Ο Μπάφετ επένδυσε στις ιαπωνικές εταιρείες σε «χαμηλές» τιμές, επισημαίνοντας την «τεράστια» αξία που προσφέρεται στην Ιαπωνία, δήλωσε ο επικεφαλής της Dalton Investments Jamie Rosenwald στο Reuters.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.