ΑΒΑΞ: Αύξηση 7% στον κύκλο εργασιών και ενίσχυση 17,6% στα EBITDA το 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΒΑΞ: Αύξηση 7% στον κύκλο εργασιών και ενίσχυση 17,6% στα EBITDA το 2019
Νέα έργα εντός 2019, συνολικής αξίας άνω των 900 εκ. σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιράκ, Βουλγαρία και Κροατία και ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων πλέον των 1,3 δισ.

Τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα για το 2019 ανακοίνωσε ο Όμιλος ΑΒΑΞ, μιας χρονιάς με ιδιαίτερες προκλήσεις καθώς και γενικότερη στασιμότητα στην εγχώρια αγορά των υποδομών κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Για τον Όμιλο ΑΒΑΞ το 2019 συνοδεύτηκε από μεταβολές στη μετοχική σύνθεση, μείωση του δανεισμού, εσωτερικό μετασχηματισμό αλλά και αξιοσημείωτες επιτυχίες με την αναδοχή έργων ιδιαίτερης σημασίας διεθνώς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για το 2019, η ΑΒΑΞ γνωστοποιεί ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 575,9 εκ, παρουσιάζοντας αύξηση 7,0% έναντι 538,4 εκ του 2018. Ο κύκλος εργασιών αναφέρεται στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, μετά τη διακοπή δραστηριοτήτων στο Κατάρ, ύψους 57,2 εκ το 2019. Το αποτέλεσμα του συγκρίσιμου έτους έχει επίσης αναμορφωθεί, με τη μείωση του κύκλου εργασιών του 2018 κατά 44,1 εκ.

Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, σε ενοποιημένη βάση ο Όμιλος ΑΒΑΞ παρουσίασε ζημιά προ φόρων ύψους 11,2 εκατ. το 2019 έναντι ζημιάς 8,3 εκατ. το 2018. Τα αποτελέσματα του 2019 έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτες και μη οργανικές χρεώσεις λόγω διαγραφής επισφαλών απαιτήσεων και άλλων προβλέψεων ύψους 28,9 εκ, ενώ το 2018 η αντίστοιχη επιβάρυνση είχε ανέλθει σε 16,9 εκ.

Σε μετά φόρων βάση, ο όμιλος το 2019 κατέγραψε ζημιά ύψους 17,6 εκ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, έναντι ζημιάς 24,5 εκ. στο προηγούμενο έτος. Εφόσον ληφθούν υπόψη και οι διακοπείσες δραστηριότητες, η ενοποιημένη ζημιά του 2019 μετά από φόρους ανήλθε σε 43,1 εκ έναντι 26,3 εκ του προηγουμένου έτους.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2019 ανήλθαν σε 58,1 εκ, καταγράφοντας αύξηση 17,6% έναντι 49,4 εκ στο προηγούμενο έτος. Λαμβάνοντας υπόψη και τις διακοπείσες δραστηριότητες, ο Όμιλος παρουσίασε EBITDA ύψους 35,0 εκ το 2019 έναντι 49,9 εκ το 2018.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου το 2019, μη λαμβάνοντας υπόψη τις διακοπείσες δραστηριότητες, παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η διακοπή δραστηριοτήτων σχετίζεται με την επιχειρηματική απόφαση πώλησης των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου στο Κατάρ, λόγω της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος στην χώρα και των σοβαρών καθυστερήσεων στις εισπράξεις έργων. Η Εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τον τοπικό εταίρο των εν λόγω θυγατρικών και σύντομα αναμένεται να υπογραφεί η σχετική συμφωνία μεταβίβασης.

Πάνω από 1,3 δισ. το ανεκτέλεστο

Στο τέλος του 2019, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Ομίλου υπερέβαινε τα 1,3 δισ., καθώς εντός του έτους αναλήφθηκαν έργα συνολικής αξίας άνω των 900 εκ σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιράκ, Βουλγαρία και Κροατία, επιβεβαιώνοντας τη στόχευση της Εταιρείας για ενίσχυση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές.

Επισημαίνεται ότι στον ενοποιημένο ισολογισμό της 31.12.2019 δεν αντικατοπτρίζεται εύλογη αξία (fair value) ύψους €226 εκ., λόγω της διαφοράς μεταξύ εύλογης αξίας και καθαρής θέσης των συμμετοχών του Ομίλου σε παραχωρήσεις που ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.

Επιπλέον, η υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου της Εταιρείας συνεχίστηκε και εντός του 2020, με την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 20 εκ. και ενέργειες αποεπένδυσης από μη-βασικές λειτουργικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, οι εργασίες της Εταιρείας προσαρμόστηκαν άμεσα και απρόσκοπτα στις συνθήκες που έθεσε η πανδημία, με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια, ενώ το αποτύπωμα της διευρύνεται, με νέες παραδόσεις έργων, όπως οι τρεις νέοι σταθμοί της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό και τα τμήματα Καβάλα - Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη – Καστοριά, του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP. Για το άμεσο μέλλον, βάσει των συνθηκών που διαμορφώνονται, αναμένεται βελτίωση της πορείας του κατασκευαστικού κλάδου, με την αναγκαία αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών που θα προκύψουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να καταφέρουν οι υποδομές να διαδραματίσουν τον αποδεδειγμένα καταλυτικό ρόλο τους στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ, βασιζόμενος στη μακροπρόθεσμη στρατηγική του, εστιάζει στους επιχειρησιακούς άξονες των Κατασκευών, των Παραχωρήσεων και της Ενέργειας, ενώ αποσκοπεί στη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του και την εδραίωση της ανταγωνιστικής θέσης στις αγορές. Με όχημα την ποιότητα, την αφοσίωση, την επιχειρηματική καινοτομία και την τεχνογνωσία, παραμένει πιστός στη δέσμευσή του, να δημιουργεί προστιθέμενη και μακρόχρονη αξία για τους μετόχους και την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider