Srichander Ramaswamy: Πηγή αδυναμίας η απόδοση ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Srichander Ramaswamy: Πηγή αδυναμίας η απόδοση ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών
Ο οικονομολόγος Srichander Ramaswamy εστιάζει ειδικά στην απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, στον χρηματοοικονομικό δείκτη που δείχνει πόσο αποδοτικά χρησιμοποιούν τα κεφάλαια τους.

Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι η «Αχίλλειος Πτέρνα» τους. Αυτό προκύπτει από ειδική μελέτη που αποτελεί μέρος της ειδικής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης και η οποία συντάχθηκε από τον γνωστό οικονομολόγο Srichander Ramaswamy.

Ο Ramaswamy που θεωρείται εξαιρετικά πολύπειρος επί των τραπεζικών για περισσότερα από 15 έτη ήταν στέλεχος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) και μέλος της Επιτροπής Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, καθώς και του Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της BIS.

Στην έρευνα του για την πορεία των ελληνικών τραπεζών στα χρόνια των Μνημονίων o Ramaswamy περιγράφει τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι τράπεζες μεταξύ 2010 και 2015 και ειδικά μετά το PSI και σκιαγραφεί το μέλλον τους υπό το βάρος της αδύναμης ποιοτικά κεφαλαιακής τους δομής και του βάρος των «κοκόνων» δανείων.

Ο γνωστός οικονομολόγος εστιάζει ειδικά στην απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, στον χρηματοοικονομικό δείκτη που δείχνει πόσο αποδοτικά χρησιμοποιούν τα κεφάλαια τους.

Όπως σημειώνει, ένα υγιές τραπεζικό σύστημα έχει την ικανότητα να αυξάνει την πιστωτική διαμεσολάβηση όταν προκύπτει ζήτηση για χρηματοδότηση επενδυτικών και καταναλωτικών δαπανών. Έτσι, ενισχύει την ανάπτυξη.

Απαραίτητο ένα επιπλέον κεφάλαιο

Αυτή η αύξηση της τραπεζικής πίστωσης απαιτεί επιπλέον κεφάλαιο για να υποστηρίξει τον αυξημένο δανεισμό. Αυτό το κεφάλαιο οι τράπεζες είτε πρέπει να το δημιουργήσουν εσωτερικά μέσω των κερδών τους ή μέσα από αύξηση των ίδιων κεφαλαίων, ήτοι με φρέσκο χρήμα.

Ωστόσο, ο Srichander Ramaswamy επισημαίνει με προβληματισμό πως οι Ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μια θέση, που ούτε φρέσκα κεφάλαια μπορούν να βρουν, ούτε δημιουργούν κέρδη ικανά να τροφοδοτήσουν την πιστωτική επέκταση.

Ενδεικτικά σημειώνει πως μεταξύ 2016 – 2018 η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών ήταν χαμηλότερη κατά 8% σε σχέση με τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ (σ.σ. ο δείκτης RoE για τις ελληνικές τράπεζες κινείται σε αρνητικό έδαφος ή περί του μηδενός για τις περισσότερες).

«Ακόμη και αν οι δείκτες κεφαλαιακών απαιτήσεων αποδειχθούν επαρκείς για να θεωρήσουμε ασφαλείς τις ελληνικές τράπεζες, θα χρειαστούν άλλα μέτρα για να εκτιμηθεί εάν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αρκετά υγιές ώστε να προωθήσει την οικονομική δραστηριότητα», τονίζει ο Ramaswamy στην μελέτη του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider