Πώς είδαν οι επιχειρηματίες την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της εστίασης

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς είδαν οι επιχειρηματίες την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της εστίασης
Η πρώτη μέρα ήταν αναγνωριστική και ιδιαίτερη τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες όπως λένε επιχειρηματίες του κλάδου.

Με αρκετό κόσμο να επισκέπτεται από νωρίς το πρωί της Δευτέρας τις καφετέριες της χώρας αλλά σε πολλές περιπτώσεις τους καταναλωτές ακόμα μουδιασμένους, κύλησε η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του κλάδου της εστίασης.

Έπειτα από σχεδόν 2,5 μήνες, καφετέριες και εστιατόρια λειτούργησαν ξανά με το προσωπικό να φοράει μάσκες και γάντια, τα τραπέζια σε απόσταση και τα αντισηπτικά να βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γωνιά.

Επιχειρηματίες του κλάδου σημειώνουν στο insider.gr πως η πρώτη εικόνα δείχνει πως ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία το άνοιγμα των καταστημάτων και παρά το γεγονός ότι η Δευτέρα είναι εργάσιμη, αρκετοί βγήκαν για έναν καφέ έπειτα από τόσο καιρό.

Όπως επεσήμαναν ωστόσο η πρώτη μέρα ήταν αναγνωριστική και ιδιαίτερη τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες και όλοι ήταν προσεκτικοί ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

Διαβάστε επίσης:

Η εικόνα ωστόσο όπως λένε, θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει προς το τέλος της εβδομάδας, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που απέφυγαν να βγουν την πρώτη μέρα ενώ και η Δευτέρα δεν είναι ενδεικτική σχετικά με το πώς θα κυλήσει το επόμενο διάστημα.

Οι ίδιοι καταστηματάρχες πάντως αντιμετωπίζουν με αγωνία και προβληματισμό την επόμενη μέρα όσον αφορά στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, καθώς έχουν ήδη συσσωρευμένα χρέη από τους 2,5 μήνες που έμειναν κλειστές. Το ζήτημα όπως λένε είναι εάν θα αντέξουν τα πάγια έξοδα που συνέχιζαν να τρέχουν ενώ επαναλαμβάνουν και το θέμα των ενοικίων καθώς η δυνατότητα μείωσης κατά 40% επεκτάθηκε μόνο κατά τον μήνα Ιούνιο.

Το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων

Αναφορικά με τη δυνατότητα που δίνεται στα καταστήματα για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, όπως σημείωνε στο insider.gr o Στράτος Νταργαράς, επιχειρηματίας της εστίασης και μέλος της πρωτοβουλίας «Κύκλος Επαγγελματιών» τις πρώτες μέρες τουλάχιστον, καφετέριες και εστιατόρια αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τους χώρους που ήδη διέθεταν.

Αρκετοί καταστηματάρχες, όπως λέει, δεν έχουν προλάβει να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες σε συνεννόηση με τους δήμους προκειμένου να επεκταθούν και σε επιπλέον χώρο. Άλλες επιχειρήσεις, παράλληλα δεν έχουν τη δυνατότητα επέκτασης λόγω του σημείου που βρίσκονται και περιμένουν και το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων όπως προανήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών εφόσον δεν είναι εφικτή η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, η νομοθετική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να μειώσουν τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων αυτών έως και 50%.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος πάντως από την πλευρά του, επεσήμανε τη Δευτέρα στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, την ανάγκη οι δήμοι να επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης των καταστημάτων εστίασης για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider