Εντατικές οι προετοιμασίες για το άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντατικές οι προετοιμασίες για το άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης
Οι επιχειρηματίες του κλάδου δηλώνουν έτοιμοι για την επαναλειτουργία καφέ και εστιατορίων σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας.

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι ώρες για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, τη Δευτέρα.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου δηλώνουν έτοιμοι όσον αφορά στην προετοιμασία που έχουν κάνει τις προηγούμενες μέρες προκειμένου με το άνοιγμα των καταστημάτων τους να τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα προστασίας και οι απαραίτητες αποστάσεις.

«Έχουμε επικεντρωθεί στην καθαριότητα των χώρων έπειτα από 80 ημέρες που παραμείναμε κλειστά και έχουν γίνει ήδη οι απολυμάνσεις. Προμηθευτήκαμε αντισηπτικά, γάντια και μάσκες για το προσωπικό και είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε όλα τα μέτρα βάσει και του οδηγού του ΕΦΕΤ» σημειώνει στο insider.gr ο Στράτος Νταργαράς, επιχειρηματίας της εστίασης και μέλος της πρωτοβουλίας «Κύκλος Επαγγελματιών».

To κόστος ωστόσο για την προμήθεια όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού είναι σημαντικό. «Υπολογίζουμε περίπου 400-500 ευρώ τον μήνα για κάθε επιχείρηση» σημειώνει ο κ. Νταργαράς.

Όσον αφορά στη δυνατότητα που δίνεται στα καταστήματα για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, τις πρώτες μέρες τουλάχιστον καφετέριες και εστιατόρια αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τους χώρους που ήδη διέθεταν. Όπως λέει ο κ. Νταργαράς αρκετοί καταστηματάρχες δεν έχουν προλάβει να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες σε συνεννόηση με τους δήμους προκειμένου να επεκταθούν και σε επιπλέον χώρο.

«Πολλά μαγαζιά ωστόσο δεν πρόκειται να ανοίξουν καθόλου τη Δευτέρα. Είτε γιατί το συνολικό κόστος για την επαναλειτουργία τους είναι δυσβάσταχτο, είτε γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν σε άλλους χώρους λόγω της θέση που βρίσκονται» τονίζει.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου πάντως επισημαίνουν ότι οι πρώτες μέρες θα είναι αναγνωριστικές για όλους και ελπίζουν ότι και τα ελεγκτικά όργανα θα βρίσκονται σε συνεννόηση μαζί τους προτού αρχίσουν να προχωρούν στην επιβολή προστίμων.

Τι λένε για ΦΠΑ και ενοίκια

Όσο αφορά στα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργο Καββαθάς έκανε λόγο για «ημιτελές μέτρο» σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ σημειώνοντας πως δεν προσφέρει στήριξη συνολικά στον κλάδο.

«Θα λειτουργήσει περίπου σαν «χάπι» αφού είναι μόνο 5μηνης διάρκειας την ίδια στιγμή που ο κλάδος έχει χάσει το 1/4 του κύκλου εργασιών του. Εμείς ζητούσαμε 6% για ολόκληρο τον κλάδο της εστίασης γιατί με το μέτρο αυτό στηρίζονται μόνο οι καφετέριες λόγω του καφέ και όχι τα εστιατόρια» τονίζει στο insider.gr o κ. Καββαθάς.

Από την πλευρά του o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Έστίασης Γιάννης Λιάρος, εκτιμά ότι χάνεται μία ευκαιρία να αποδειχθεί στην πράξη ότι με μία πιο γενναία μείωση, το δημοσιονομικό κόστος δεν θα ήταν τελικά τόσο μεγάλο ενώ παράλληλα θα μπορούσε να περάσει και στους καταναλωτές.

Σχετικά με το ζήτημα των ενοικίων τέλος σημειώνει ότι η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, επεκτάθηκε μεν τον μήνα Ιούνιο και για τις επιχειρήσεις της εστίασης μαζί με εκείνες του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ωστόσο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεν περιλαμβάνεται η εστίαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider