Δυσοίωνη η επόμενη ημέρα για την MLS Πληροφορική

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυσοίωνη η επόμενη ημέρα για την MLS Πληροφορική
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε χθες στην προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας πληροφορικής.

Η συμβολή της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) στην αποκάλυψη του εύρους του σκανδάλου της Folli Follie, μετά τις καταγγελίες της QCM το Μάιο του 2018, ήταν σημαντική και εξαιρετικά βοηθητική για τις εισαγγελικές αρχές.

Η ΕΛΤΕ επανήλθε 24 μήνες μετά ξανά στη δημοσιότητα μέσω του πορίσματος που συνέταξε για τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της MLS. Στη βάση των ευρημάτων του εν λόγω πορίσματος η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε χθες στην προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας πληροφορικής.

Η ΕΛΤΕ δεν αξιολογεί εταιρείες, αλλά το έργο των ορκωτών ελεγκτών τους. Στη βάση αυτή η έρευνα της πρώτα διασταυρώθηκε με τα στοιχεία που της χορήγησε η ελεγκτική εταιρεία της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ για το έτος 2018 και εν συνεχεία η Αρχή προχώρησε στην αξιολόγηση των δεδομένων για να διασταυρώσει εάν επαληθεύονται ή όχι.

Να αναφέρουμε πως τα δηλωθέντα άυλα περιουσιακά στοιχεία της MLS στις 31/12/2018 ήταν 25,4 εκατ. ευρώ, όταν στις 31/12/2017 ήταν στα 19,70 εκατ. ευρώ και στις 31/12/2016 στα 16,54 εκατ. ευρώ. Στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2019 η MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ δήλωνε πως τα αϋλα περιουσιακά στοιχεία της ήταν 27,8 εκατ. ευρώ, ήτοι μέσα σε έξι μήνες είχαν αυξηθεί κατά 2,4 εκατ. ευρώ.

Ο έλεγχος της ΕΛΤΕ δεν επαλήθευσε τα στοιχεία που δημοσίευε η εταιρεία και το σχετικό πόρισμα εστάλη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να αξιολογήσει τα ευρήματα και να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες. Στη βάση αυτή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε διορία έως τις 23 Μαΐου 2020 στην Διοίκηση της MLS για να αναμορφώσει τα σχετικά μεγέθη του κονδυλίου του ισολογισμού «Άυλα Περιουσιακά Στοιχεία» στις οικονομικές καταστάσεις του 2019 που θα δημοσιοποιήσει με καθυστέρηση (έκανε χρήση του σχετικού δικαιώματος που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση).

Η MLS Πληροφορική από την πλευρά της ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επανέναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολόγων της εταιρείας, δίνοντας το σήμα ότι θα πράξει τα δέοντα.

Αυτό που περιμένει η αγορά είναι μετά την αναμόρφωση των στοιχείων η MLS Πληροφορική να «μικρύνει» σημαντικά ως προς τον ισολογισμό της και να τιμωρηθεί με μια ποινή που θα αποτρέπει στο μέλλον άλλες επιχειρήσεις να πράξουν το ίδιο.Βέβαια η Διοίκηση της MLS θα πρέπει να τα βγάλει πέρα και με τις νομικές διεκδικήσεις μετόχων και πιστωτών που παραπλανήθηκαν από τις ωραιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

Το θετικό ωστόσο μήνυμα που εκπέμπεται από την υπόθεση αυτή είναι πως οι εποπτικοί μηχανισμοί έχουν αρχίσει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, άμεσα και αποτελεσματικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider