Πώς βγαίνει από την καραντίνα η Ευρώπη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς βγαίνει από την καραντίνα η Ευρώπη
Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν προχωρήσει ήδη σε άρση των περιορισμών.

Περισσότερες από μια στις τρεις χώρες παγκοσμίως τελούν υπό καθεστώς «καραντίνας», καθώς η καθημερινότητα για τους πολίτες περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα προστασίας και απαγορεύσεις.

Η Ελλάδα πέρασε στη «δεύτερη φάση» αρχίζοντας σταδιακά να ανοίγει ορισμένες επιχειρήσεις, από την προηγούμενη Δευτέρα 4/5, όμως υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για να μιλάμε για ολική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Δείτε 10 χώρες της Ευρώπης που έχουν προχωρήσει ήδη σε μερική άρση των περιορισμών:

Η Πολωνία άρχισε να «ανοίγει» τις επιχειρήσεις της την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Αυτό περιλαμβάνει ξενοδοχεία, εξωτερικούς αθλητικούς χώρους, μουσεία. 

Παράλληλα, λειτουργούν και ορισμένα από τα σχολεία, ενώ ανοιχτά βρίσκονται και τα εθνικά πάρκα. 

Οι περισσότερες επιχειρήσεις - όπου είναι δυνατό - συνεχίζονται να απασχολούν τους εργαζομένους τους από το σπίτι, όμως μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και κομμωτήρια έχουν ανοίξει ήδη. 

Τα σχολεία συνεχίζουν να ανοίγουν σταδιακά, ενώ οι μεγάλες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις πλήθους έχουν απαγορευτεί μέχρι και τις 15 Ιουνίου. 

Ήδη βρίσκονται σε λειτουργία ορισμένα σχολεία και μικρές επιχειρήσεις στη Δανία, ενώ από τη Δευτέρα 11/5 θα μπορούν να ανοίξουν τα εστιατόρια, τα καφέ, τα εμπορικά κέντρα και το σύνολο των σχολείων. 

 

Η Γαλλία θα βρίσκεται κάτω από αυστηρά μέτρα απαγορεύσεων μέχρι και τη Δευτέρα 11 Μαΐου. Η «επανεκκίνηση» της οικονομίας στη χώρα θα γίνει με τα μικρά εμπορικά καταστήματα, ενώ σταδιακά θα αρχίσει και η λειτουργία στα σχολεία. 

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα ανοίξουν τον Ιούνιο. 

Τα μικρά εμπορικά καταστήματα στην Ουγγαρία μπόρεσαν να ανοίξουν από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, ενώ τα καφέ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα. 

 

Η Λιθουανία μετατρέπει την πρωτεύουσα της σε ένα «καφέ ανοιχτού χώρου».

Καταστήματα και εμπορικά κέντρα έχουν ανοίξει στη χώρα, ενώ τα καφέ και τα εστιατόρια εξωτερικού χώρου στην πρωτεύουσα θα μπορούν να «απλώσουν» τα τραπεζάκια τους στις πλατείες και τα πεζοδρόμια, ώστε να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας. 

Η Ιταλία δέχθηκε το πιο ισχυρό χτύπημα του κορονοϊού στην Ευρώπη, όμως σιγά - σιγά προχωρά στην άρση της καθολικής καραντίνας που είχε εφαρμόσει. 

Τη Δευτέρα 4/5 τα μπαρ και τα εστιατόρια μπόρεσαν να ανοίξουν, μόνο για παραγγελίες σε «πακέτο», ενώ σε λειτουργία βρίσκονται οι δημόσιες υπηρεσίες και τα εργοστάσια.

Περισσότερα καταστήματα, μουσεία και βιβλιοθήκες αναμένεται να ανοίξουν στις 18/5, ενώ τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. 

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου «ανεβάζουν ρολά» όλα τα εμπορικά καταστήματα στο Βέλγιο, ενώ τα σχολεία θα ξεκινήσουν μία εβδομάδα αργότερα. 

Σύμφωνα με το Euronews, κάθε πολίτης άνω των 12 ετών θα είναι υποχρεωμένος να φορά προστατευτική μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση παρέχει δωρεάν μάσκες σε όλους.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι πολίτες της Ισπανίας κατάφεραν να βγουν από τα σπίτια τους για «άσκηση» για πρώτη φορά από τις 15 Μαρτίου. 

Η «επανεκκίνηση» γίνεται με αργούς ρυθμούς και ξεκίνησε με τον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ ακόμα τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά. 

Κομμωτήρια, παιδικές χαρές, εκκλησία και μουσεία άνοιξαν ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα 4/5 στη Γερμανία. 

Ήδη από τις 20/4 είχε επιτραπεί το άνοιγμα ορισμένων μικρών επιχειρήσεων, καθώς και ενός εκ των εργοστασίων της Volkswagen.

Θέατρα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Το Λονδίνο χαιρετίζει τις δηλώσεις του ΓΓ ΟΗΕ Γκουτέρες για το Κυπριακό

23:43

Apple: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα, αύξηση 22% στις πωλήσεις iPhone - Γιατί πέφτει η μετοχή

23:25

Amazon: Πέμπτο σερί τρίμηνο αύξησης πωλήσεων στο cloud (+37%) - «Άλμα» 9% της μετοχής

23:14

Wall Street: H Microsoft (+15%) «έσβησε» το sell off της Fed - Ράλι 2,8% o Nasdaq

22:58

Iταλία: Eξετάζει αναστολή των ελεύθερων μετακινήσεων από την Ισπανία μετά την απόβαση μεταναστών στη Θέουτα

22:50

Κύπρος: Πιο κοντά η επικύρωση της υποψηφιότητας του Τζον Μπρέσλοου για τη θέση του νέου πρέσβη ΗΠΑ

22:42

Πιερρακάκης: Τα νησιά δεν είναι η άκρη της Ελλάδας, είναι η καρδιά της - Σε εξέλιξη 504 έργα ύψους 5,2 δισ. στο Νότιο Αιγαίο

22:33

Πετρέλαιο: Πτώση πάνω από 1% μετά την πρόταση ναυτικής συμμαχίας για την Ερυθρά Θάλασσα

22:24

ΕΟΔΥ: Έντονη κυκλοφορία του ιού Δυτικού Νείλου στην Αττική

22:10

Νομοσχέδιο ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης ενσωμάτωσε ο Στ. Παπασταύρου

21:50

Χρυσός: Κέρδη άνω του 1% με φόντο αδύναμο δολάριο και ήπιο πληθωρισμό

21:45

Iσπανία: Εννέα νεκροί στη μαζική άφιξη μεταναστών από το Μαρόκο - Αναπτύσσεται ο στρατός στη Θέουτα

21:37

Η Πορτογαλία προωθεί νομοσχέδιο για φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

21:30

Κέβιν Γουόρς: Οι αγορές δεν πείστηκαν από τα λόγια του

21:28

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικό πρόσημο καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός - 10,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο εξάμηνο

21:18

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Ρέθυμνο, Πάρο, Άνδρο, Κάλυμνο - Στάχτη 45.000 στρέμματα στην Κρήτη

21:05

Σαουδική Αραβία: Σχέδια συγκρότησης διεθνούς συμμαχίας για την Ερυθρά - Κοινή ανακοίνωση 14 χωρών

20:52

Ταχιάος για επέκταση Μετρό προς Καλαμαριά: «Απομένουν ελάχιστες εκκρεμότητες»

20:40

Στη Βουλή δύο επείγουσες ρυθμίσεις για τον πρωτογενή τομέα

20:30

Πώς δημιουργήθηκε το SOS;

20:21

Παπαθανάσης: Μηδενιστικές και έωλες οι αιτιάσεις ΠΑΣΟΚ για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης - Η Ελλάδα δεν θα χάσει ευρώ

20:12

Μυλωνάς (Εθνική): Αναβαθμίζει στόχους, κρατά «πυρομαχικά» για εξαγορές και ποντάρει σε Allianz - Dromeus

20:05

Κυρανάκης: Θα θυμόμαστε για πάντα τους Μ. Στρατιδάκη και Π. Διαμαντάκη για την ανδρεία τους

19:56

Ευρωαγορές: Κέρδη στο ταμπλό με φόντο αποτελέσματα και παύση BoE

19:42

Λάιεν για την απώλεια των 3 Ελλήνων πυροσβεστών: «Η γενναιότητά τους θα μείνει στην ιστορία»

19:32

Βρετανία: Ο Μπέρναμ δεν αποκλείει να δοθούν νέες άδειες για γεωτρήσεις στη Βόρεια Θάλασσα

19:23

Iράν: Υποστηρίζει ότι κατέστρεψε τρία αμερικανικά F-35 στην Ιορδανία - Διαψεύδει η CENTCOM

19:23

Σε πύρινο κλοιό Ρέθυμνο και Πάρος: Μηδενική ορατότητα - Άνεμοι άνω των 100 χλμ

19:12

Euronext: Αύξηση 100% στα καθαρά κέρδη και 92,8% στα EBITDA το εξάμηνο

19:00

«Στοπ» στις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης έως τέλη Ιανουαρίου 2027 από Ρωσία


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider