Πώς βγαίνει από την καραντίνα η Ευρώπη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς βγαίνει από την καραντίνα η Ευρώπη
Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν προχωρήσει ήδη σε άρση των περιορισμών.

Περισσότερες από μια στις τρεις χώρες παγκοσμίως τελούν υπό καθεστώς «καραντίνας», καθώς η καθημερινότητα για τους πολίτες περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα προστασίας και απαγορεύσεις.

Η Ελλάδα πέρασε στη «δεύτερη φάση» αρχίζοντας σταδιακά να ανοίγει ορισμένες επιχειρήσεις, από την προηγούμενη Δευτέρα 4/5, όμως υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για να μιλάμε για ολική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Δείτε 10 χώρες της Ευρώπης που έχουν προχωρήσει ήδη σε μερική άρση των περιορισμών:

Η Πολωνία άρχισε να «ανοίγει» τις επιχειρήσεις της την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Αυτό περιλαμβάνει ξενοδοχεία, εξωτερικούς αθλητικούς χώρους, μουσεία. 

Παράλληλα, λειτουργούν και ορισμένα από τα σχολεία, ενώ ανοιχτά βρίσκονται και τα εθνικά πάρκα. 

Οι περισσότερες επιχειρήσεις - όπου είναι δυνατό - συνεχίζονται να απασχολούν τους εργαζομένους τους από το σπίτι, όμως μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και κομμωτήρια έχουν ανοίξει ήδη. 

Τα σχολεία συνεχίζουν να ανοίγουν σταδιακά, ενώ οι μεγάλες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις πλήθους έχουν απαγορευτεί μέχρι και τις 15 Ιουνίου. 

Ήδη βρίσκονται σε λειτουργία ορισμένα σχολεία και μικρές επιχειρήσεις στη Δανία, ενώ από τη Δευτέρα 11/5 θα μπορούν να ανοίξουν τα εστιατόρια, τα καφέ, τα εμπορικά κέντρα και το σύνολο των σχολείων. 

 

Η Γαλλία θα βρίσκεται κάτω από αυστηρά μέτρα απαγορεύσεων μέχρι και τη Δευτέρα 11 Μαΐου. Η «επανεκκίνηση» της οικονομίας στη χώρα θα γίνει με τα μικρά εμπορικά καταστήματα, ενώ σταδιακά θα αρχίσει και η λειτουργία στα σχολεία. 

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα ανοίξουν τον Ιούνιο. 

Τα μικρά εμπορικά καταστήματα στην Ουγγαρία μπόρεσαν να ανοίξουν από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, ενώ τα καφέ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα. 

 

Η Λιθουανία μετατρέπει την πρωτεύουσα της σε ένα «καφέ ανοιχτού χώρου».

Καταστήματα και εμπορικά κέντρα έχουν ανοίξει στη χώρα, ενώ τα καφέ και τα εστιατόρια εξωτερικού χώρου στην πρωτεύουσα θα μπορούν να «απλώσουν» τα τραπεζάκια τους στις πλατείες και τα πεζοδρόμια, ώστε να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας. 

Η Ιταλία δέχθηκε το πιο ισχυρό χτύπημα του κορονοϊού στην Ευρώπη, όμως σιγά - σιγά προχωρά στην άρση της καθολικής καραντίνας που είχε εφαρμόσει. 

Τη Δευτέρα 4/5 τα μπαρ και τα εστιατόρια μπόρεσαν να ανοίξουν, μόνο για παραγγελίες σε «πακέτο», ενώ σε λειτουργία βρίσκονται οι δημόσιες υπηρεσίες και τα εργοστάσια.

Περισσότερα καταστήματα, μουσεία και βιβλιοθήκες αναμένεται να ανοίξουν στις 18/5, ενώ τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. 

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου «ανεβάζουν ρολά» όλα τα εμπορικά καταστήματα στο Βέλγιο, ενώ τα σχολεία θα ξεκινήσουν μία εβδομάδα αργότερα. 

Σύμφωνα με το Euronews, κάθε πολίτης άνω των 12 ετών θα είναι υποχρεωμένος να φορά προστατευτική μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση παρέχει δωρεάν μάσκες σε όλους.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι πολίτες της Ισπανίας κατάφεραν να βγουν από τα σπίτια τους για «άσκηση» για πρώτη φορά από τις 15 Μαρτίου. 

Η «επανεκκίνηση» γίνεται με αργούς ρυθμούς και ξεκίνησε με τον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ ακόμα τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά. 

Κομμωτήρια, παιδικές χαρές, εκκλησία και μουσεία άνοιξαν ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα 4/5 στη Γερμανία. 

Ήδη από τις 20/4 είχε επιτραπεί το άνοιγμα ορισμένων μικρών επιχειρήσεων, καθώς και ενός εκ των εργοστασίων της Volkswagen.

Θέατρα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:27

Νετανιάχου: Ζητά να εποπτεύσει τον αφοπλισμό της Χαμάς αμερικανός στρατηγός

18:11

ΗΠΑ: «Ανόητη απόφαση Τραμπ» η μείωση συμμετοχής του στρατού στα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

18:05

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τακτοποίηση αυθαιρέτων με ακυρωμένη οικοδομική άδεια

17:51

Έως και 105 δισ. δολάρια για data center της OpenAI επενδύει η Nvidia

17:46

Χρηματιστήριο: Βρήκε ξανά στήριξη στις 2.600 μονάδες

17:43

Ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης «R&I»: Αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ+

17:38

Ιράν: Κλιμάκωση της έντασης εάν οι ΗΠΑ δεν εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία Ιουνίου εντός εβδομάδων

17:29

Groq: Έπεσε στα 3,5 δισ. δολ. η απότιμησή της μετά τη συμφωνία με τη Nvidia

17:23

Deal 22,9 δισ. δολαρίων με αμερικανικό στρατό και Raytheon για Tomahawk

17:12

Κατσαφάδος: Ξεκινούν αύριο οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στη Σαλαμίνα

17:00

Νέα πτώση στη Wall Street

16:46

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Άγραφα Ευρυτανίας

16:43

Γερμανία: Ρεκόρ 13 ετών στον αριθμό των στρατιωτών

16:38

ΕΕ: Κινητοποιεί στήριξη την ώρα που οι δασικές πυρκαγιές εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη

16:31

ΕΚΤ: Η «φούσκα» της AI απειλεί και την Ευρώπη – Έκθεση 440 δισ. ευρώ μόνο για τα νοικοκυριά

16:24

Αυξάνονται οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην ΕΕ – Στη δεύτερη θέση η Ελλάδα

16:16

Υεμένη: Έκκληση ΟΗΕ προς όλα τα εμπόλεμα μέρα για άμεση παύση των επιθέσεων

16:10

Μόσχα: Απολύθηκε τραπεζίτης επειδή είπε ότι η Ρωσία υστερεί της Ουκρανίας «οικονομικά και τεχνολογικά»

15:57

Εγκρίθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για δημοσιονομική ευελιξία για μέτρα ενεργειακής ασφάλειας από Κομισιόν

15:52

Στα χέρια της Madison Air η Ebm-papst για 5,4 δισ. δολάρια

15:29

Τραμπ: Απειλεί να βομβαρδίσει το Ομάν εάν «σταθεί εμπόδιο στο Ορμούζ»

15:19

Deutsche Telekom: Εξαγοράζει τις πολωνικές Fiberhost και Inea έναντι 1 δισ. ευρώ

15:02

Η Alibaba παρουσιάζει νέο μοντέλο AI για laptop ως «απάντηση» στη Meta

14:38

Σαμαράς: «Η Τουρκία προσπαθεί να μας αποκόψει από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο»

14:26

ΗΠΑ: Στα ύψη οι τιμές του βοδινού κρέατος, στρέφονται στο κοτόπουλο οι καταναλωτές

14:25

ΥΠΕΘΟΟ: Όφελος 2 δισ. ευρώ από την πρόωρη αποπληρωμή χρέους 13 δισ. ευρώ το 2026

14:19

Τα ελληνικά νησιά με το «βαρύ» παρελθόν

14:06

Είναι καλός ο μεσημεριανός ύπνος; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

13:58

Κατσαφάδος: Μέχρι τέλος της εβδομάδας ξεκινούν οι πληρωμές σε πυροπλήκτους του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας

13:54

Ινδονησία: Στους 68 οι νεκροί από τον σεισμό


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider