Επιχειρήσεις
10-05-2020 | 10:01

JP Morgan: To ράλι των διεθνών αγορών θα συνεχιστεί για έξι λόγους

Μοιράσου το
JP Morgan: To ράλι των διεθνών αγορών θα συνεχιστεί για έξι λόγους

O δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500, έχει επιδοθεί σε ράλι 30% από τα χαμηλά που άγγιξε στις 23 Μαρτίου.

Την αισιοδοξία της για την επόμενη ημέρα των διεθνών αγορών εκφράζει η JP Morgan, παρουσιάζοντας μάλιστα όχι έναν, ούτε δύο, αλλά συνολικά έξι λόγους για να τεκμηριώσει τις προβλέψεις της.

Η αμερικανική τράπεζα δηλώνει bullish (αισιόδοξη) για τις μετοχές από τα μέσα Μαρτίου, εκτιμώντας ότι η θετική εικόνα θα έχει και συνέχεια.

Να σημειωθεί εδώ πως ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500, έχει επιδοθεί σε ράλι 30% από τα χαμηλά που άγγιξε στις 23 Μαρτίου.

Ας δούμε τους έξι λόγους που επικαλείται σε σχετική έκθεσή της η JP Morgan για τη συνέχιση του ράλι στις διεθνείς αγορές.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας επιβεβαιώνουν πως στην τρέχουσα συγκυρία οι πιστώσεις «αναθερμαίνονται», με ταχείς ρυθμούς.

Μάλιστα, με ταχύτερους από εκείνους που είχαν καταγραφεί στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. «Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πως η τρέχουσα ύφεση θα είναι βραχεία», υποστηρίζει η JP Morgan.

Όπως επισημαίνει η JP Morgan, η οικονομική δραστηριότητα έχει αρχίσει να βγαίνει από τον «πάγο», όσο προχωρά η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε διεθνές επίπεδο.

Η καραντίνα «πάγωσε» τις οικονομίες, ωστόσο τώρα οι χώρες περνούν στο δεύτερο στάδιο, εκείνο της άρσης των μέτρων, γεγονός που θα τροφοδοτήσει με «καύσιμα» τις οικονομίες και κατ’ επέκταση τις αγορές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan, το ράλι στο οποίο έχουν επιδοθεί οι διεθνείς αγορές από τα χαμηλά της 23ης Μαρτίου έχει «αμυντικό χαρακτήρα», ενώ μικρή κρίνεται η συνδρομή των μετοχών αξίας. «Οι αγορές έχουν ήδη αποτιμήσει το σενάριο της αδύναμης οικονομίας.

Είναι γεγονός και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Ωστόσο όσο περιορίζονται οι ανησυχίες των επενδυτών για την επιβράδυνση της οικονομίας, τόσο θα ενισχύεται η άνοδος των χρηματιστηρίων», τονίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Παρακολουθώντας την πορεία της ροής κεφαλαίων, η αμερικανική τράπεζα διαπιστώνει πως οι short θέσεις ευθύνονται, κατά κύριο λόγο, για το πρόσφατο ράλι των διεθνών αγορών.

Μάλιστα, εκτιμά ότι «υπάρχει περιθώριο ώστε το ράλι να συνεχιστεί».

Με τις αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η JP Morgan εκτιμά πως εν καιρώ πανδημίας, οι μετοχές παρουσιάζουν καλύτερες αποδόσεις από τα ομόλογα.

«Ακόμη και στο συντηρητικό μας σενάριο, διαπιστώνουμε πως οι μετοχές μπορούν να προσφέρουν αποδόσεις άνω του 5%, την ώρα που οι αποδόσεις της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων δεν ξεπερνούν το 1%», σημειώνουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

Η αμερικανική τράπεζα αναφέρεται στα μαζικές «ενέσεις ρευστότητας» που έχουν διοχετεύσει στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη ως απάντηση στην πρωτοφανή ζημιά που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει, τα παγκόσμια αποθέματα ρευστότητας αναμένεται να αυξηθούν από 17% έως 20% ενόψει της νέας χρονιάς, ξυπνώντας μνήμες της εποχής μετά την κατάρρευση της Lehman experience.

Μόνο στις ΗΠΑ, περί τα 2,4 τρισ. δολάρια έχουν διοχετευθεί στην οικονομία, με τη JP Morgan να εκτιμά πως «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της διαδικασίας, καθώς μέχρι στιγμής μόλις το ένα πέμπτο της επιδιωκόμενης ενίσχυσης της ρευστότητας παγκοσμίως έχει ήδη τεθεί σε ισχύ».

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.