Ernst & Young: Οι 10 προκλήσεις για τις τράπεζες την επόμενη δεκαετία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ernst & Young: Οι 10 προκλήσεις για τις τράπεζες την επόμενη δεκαετία
Δέκα προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την Ernst & Young.

Δέκα προκλήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την επόμενη δεκαετία οι τράπεζες, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ernst & Young (EY) και του Institute of International Finance (IIF) με τίτλο: «An endurance course: surviving and thriving through 10 major risks over the next decade».

Οι προκλήσεις αυτές είναι κυρίως μη χρηματοοικονομικής φύσης, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η γεωπολιτική αστάθεια και η κλιματική αλλαγή.

Η φετινή, δέκατη έκδοση της έρευνας, προσφέρει μια επισκόπηση όλων των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στη διαχείριση κινδύνων παγκοσμίως, κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά και των βασικών κινδύνων που θα απασχολήσουν τον τραπεζικό τομέα τα επόμενα δέκα χρόνια. Στην έρευνα συμμετείχαν 115 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από 43 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Σήμερα, οι τράπεζες είναι σε θέση να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά τους στη διαχείριση κινδύνων, μέσω της χρήσης νέων καινοτόμων προσεγγίσεων και των βελτιωμένων δυνατοτήτων που προσφέρουν τα data analytics και άλλες νέες αναδυόμενες τεχνολογίες.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι:

- Μία στις τέσσερις τράπεζες (23%) κατατάσσει την προστασία της ιδιωτικότητας ως τον κύριο κίνδυνο για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ μια στις δύο (53%) θεωρεί την ιδιωτικότητα ως βασικό αναδυόμενο κίνδυνο για την επόμενη πενταετία.

- Πάνω από τις μισές τράπεζες (52%) θεωρούν την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, ως βασικούς αναδυόμενους κινδύνους για τα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με μόλις το ένα τρίτο (37%) πριν από ένα χρόνο.

- Τέσσερις στις πέντε (79%) τράπεζες έχουν ενσωματώσει την κλιματική αλλαγή στην προσέγγισή τους για τη διαχείριση κινδύνων. Οι περισσότερες (59%) την έχουν συμπεριλάβει στους αναδυόμενους κινδύνους που παρακολουθούν συστηματικά, ενώ δύο στις πέντε (41%) έχουν ήδη υιοθετήσει πολιτικές για τις επηρεαζόμενες από την κλιματική αλλαγή επιχειρηματικές δραστηριότητες.

- Τέσσερις στις πέντε τράπεζες εκτιμούν σήμερα ότι μια επίθεση σε συστημικό επίπεδο ή ένα σοβαρό περιστατικό σε όλο το εύρος του τραπεζικού κλάδου, είναι πιθανό να συμβούν τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ σχεδόν μια στις τρεις (29%) θεωρεί ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα για κάτι αντίστοιχο.

- Σε γενικές γραμμές, οι επαγγελματίες σε θέματα διαχείρισης κινδύνου ανησυχούν για την προσαρμογή της διαχείρισης κινδύνου (60%) και της εταιρικής κουλτούρας (58%) στα νέα πρότυπα που θα φέρει η μετάβαση του κλάδου στην τεχνολογία cloud.

- Οι επαγγελματίες σε θέματα διαχείρισης κινδύνου, οι ρυθμιστικές αρχές, καθώς και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, επικεντρώνονται ιδιαίτερα στους κινδύνους που σχετίζονται με την αυξημένη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Οι ομάδες κινδύνου των τραπεζών αντιμετωπίζουν ήδη προκλήσεις όσον αφορά την κατανόηση των νέων κινδύνων (64%) και την απόκτηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού για τη διαχείρισή τους (59%). Διαπιστώνουν, επίσης, ως πρόσθετες προκλήσεις, την έλλειψη ιστορικών δεδομένων σχετικά με τη λειτουργία των μοντέλων αυτών υπό διαφορετικές συνθήκες αγοράς (54%), καθώς και τις αβέβαιες ρυθμιστικές προσδοκίες (47%).

- Ποσοστό 60% των τραπεζών αντιλαμβάνονται τους γεωπολιτικούς κινδύνους ως μια σημαντική πηγή ρίσκου. Οι κορυφαίοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που θα επηρεάσουν τις τράπεζες κατά την επόμενη δεκαετία, αναμένονται να είναι η κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων και οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ (47%).

Αναλυτικότερα, οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι:

Ικανοποίηση των νέων και διαρκώς εξελισσόμενων αναγκών των πελατών, μέσω της παροχής εξατομικευμένων υπηρεσιών.

Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις τράπεζες και την κοινωνία.

Προσαρμογή στις επιπτώσεις των ταχέως μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών ισορροπιών.

Αδιάκοπη και απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών στους πελάτες, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις αγορές.

Βιομηχανοποίηση και ενσωμάτωση των data analytics και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών σε όλο το εύρος του τραπεζικού τομέα, με ελεγχόμενο τρόπο.

Διαχείριση της αναπόφευκτης μετάβασης του τραπεζικού κλάδου στην τεχνολογία cloud.

Αντιμετώπιση ενός πολέμου στον κυβερνοχώρο.

Προστασία της ιδιωτικότητας και διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών.

Ομαλή λειτουργία σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο και μεταβαλλόμενο οικοσύστημα.

Αντιμετώπιση μιας πιθανής παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:13

Πέθανε η μητέρα στελέχους της ΝΔ από την εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

19:07

Κατοχύρωση κερδών στις ευρωαγορές μετά το ρεκόρ

18:56

Ισραήλ: Οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για κατασκευή μόνιμης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

18:52

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον γενικό διευθυντή ΔΟΑΕ την Πέμπτη

18:42

Τραμπ: «Έβγαλα κέρδη επειδή το Χρηματιστήριο ανεβαίνει»

18:33

GM: Πτώση 4,2% των πωλήσεων στις ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο λόγω μειωμένης ζήτησης στα ηλεκτρικά οχήματα

18:33

Bally’s Intralot: Στο 0,156% η συμμετοχή της Deutsche Bank - Νέα αγορά 650.000 μετοχών

18:31

GREGY Interconnector: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

18:28

Space Hellas: Αξιοποίηση βιομηχανικών δεδομένων με AI μέσω της νέας υπηρεσίας Managed Data Lake

18:18

Euronext Athens: Έναρξη διαδικασίας διάσπασης με απόσχιση του κλάδου «Διαχειριστής Αγοράς»

18:18

Την ανάγκη επείγουσας θωράκισης της Ευρώπης από τους ολοένα και πιο συχνούς καύσωνες αναδεικνύει ο ΠΟΥ

18:18

Qualco: Διανέμει μέρισμα 0,045 ευρώ ανά μετοχή

18:08

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στα Μέθανα

18:03

Στροφή στο cloud από Meta - Διψήφιο άλμα για τη μετοχή

17:59

Λαγκάρντ: «Πιο ισορροπημένοι οι κίνδυνοι για πληθωρισμό και ανάπτυξη»

17:57

Χρηματιστήριο: Κέρδη για τον Γενικό Δείκτη - Σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τράπεζες το 68% του τζίρου

17:52

ΥΠΑΝ: Πέντε ομάδες εργασίας για την προετοιμασία της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το 2027

17:43

«Βέλη» Κεραμέως στην αντιπολίτευση για ισότητα αμοιβών ανδρών - γυναικών

17:32

Μητσοτάκης από Ιπποκράτειο: «Η βία δεν έχει καμία θέση σε μια οργανωμένη κοινωνία»

17:20

«Greek Tech in Paris»: Η Ελλάδα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού διαλόγου για καινοτομία και επενδύσεις

17:15

Υπουργείο Ανάπτυξης: Εγκρίθηκε η συγχώνευση της Premia με απορρόφηση της Sunwing Hotels Hellas

17:07

Σουηδικό δικαστήριο διατάζει την Google να καταβάλει αποζημίωση 1,5 δισ. δολάρια στην Klarna

17:00

«Κοκκινίζει» η Wall Street στο β' ημίχρονο του 2026

16:53

Γιατί αλλάζει το μοντέλο ανάπτυξης των Carrefour - Το στοίχημα του franchise

16:49

Τραμπ: «Η αποπυρηνικοποίηση του Ιράν προχωράει καλά»

16:39

«Σφίγγα» ο Γουόρς (Fed) για τα επιτόκια

16:28

Δήμος Αθηναίων: Δίνει 3.000 ευρώ ανά οικογένεια για τους κατοίκους της πολυκατοικίας στα Πετράλωνα

16:15

ΔΥΠΑ: Παράταση στην υποβολή ενστάσεων για 73 θέσεις εκπαιδευτικών

16:15

Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα υπάρξει άμεση απάντηση σε κάθε απειλή

16:03

Παπαθανάσης: Δεν θα χαθεί ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΠΑΣΟΚ αρνείται να δει την πραγματικότητα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider