Ernst & Young: Οι 10 προκλήσεις για τις τράπεζες την επόμενη δεκαετία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ernst & Young: Οι 10 προκλήσεις για τις τράπεζες την επόμενη δεκαετία
Δέκα προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την Ernst & Young.

Δέκα προκλήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την επόμενη δεκαετία οι τράπεζες, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ernst & Young (EY) και του Institute of International Finance (IIF) με τίτλο: «An endurance course: surviving and thriving through 10 major risks over the next decade».

Οι προκλήσεις αυτές είναι κυρίως μη χρηματοοικονομικής φύσης, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η γεωπολιτική αστάθεια και η κλιματική αλλαγή.

Η φετινή, δέκατη έκδοση της έρευνας, προσφέρει μια επισκόπηση όλων των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στη διαχείριση κινδύνων παγκοσμίως, κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά και των βασικών κινδύνων που θα απασχολήσουν τον τραπεζικό τομέα τα επόμενα δέκα χρόνια. Στην έρευνα συμμετείχαν 115 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από 43 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Σήμερα, οι τράπεζες είναι σε θέση να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά τους στη διαχείριση κινδύνων, μέσω της χρήσης νέων καινοτόμων προσεγγίσεων και των βελτιωμένων δυνατοτήτων που προσφέρουν τα data analytics και άλλες νέες αναδυόμενες τεχνολογίες.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι:

- Μία στις τέσσερις τράπεζες (23%) κατατάσσει την προστασία της ιδιωτικότητας ως τον κύριο κίνδυνο για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ μια στις δύο (53%) θεωρεί την ιδιωτικότητα ως βασικό αναδυόμενο κίνδυνο για την επόμενη πενταετία.

- Πάνω από τις μισές τράπεζες (52%) θεωρούν την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, ως βασικούς αναδυόμενους κινδύνους για τα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με μόλις το ένα τρίτο (37%) πριν από ένα χρόνο.

- Τέσσερις στις πέντε (79%) τράπεζες έχουν ενσωματώσει την κλιματική αλλαγή στην προσέγγισή τους για τη διαχείριση κινδύνων. Οι περισσότερες (59%) την έχουν συμπεριλάβει στους αναδυόμενους κινδύνους που παρακολουθούν συστηματικά, ενώ δύο στις πέντε (41%) έχουν ήδη υιοθετήσει πολιτικές για τις επηρεαζόμενες από την κλιματική αλλαγή επιχειρηματικές δραστηριότητες.

- Τέσσερις στις πέντε τράπεζες εκτιμούν σήμερα ότι μια επίθεση σε συστημικό επίπεδο ή ένα σοβαρό περιστατικό σε όλο το εύρος του τραπεζικού κλάδου, είναι πιθανό να συμβούν τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ σχεδόν μια στις τρεις (29%) θεωρεί ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα για κάτι αντίστοιχο.

- Σε γενικές γραμμές, οι επαγγελματίες σε θέματα διαχείρισης κινδύνου ανησυχούν για την προσαρμογή της διαχείρισης κινδύνου (60%) και της εταιρικής κουλτούρας (58%) στα νέα πρότυπα που θα φέρει η μετάβαση του κλάδου στην τεχνολογία cloud.

- Οι επαγγελματίες σε θέματα διαχείρισης κινδύνου, οι ρυθμιστικές αρχές, καθώς και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, επικεντρώνονται ιδιαίτερα στους κινδύνους που σχετίζονται με την αυξημένη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Οι ομάδες κινδύνου των τραπεζών αντιμετωπίζουν ήδη προκλήσεις όσον αφορά την κατανόηση των νέων κινδύνων (64%) και την απόκτηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού για τη διαχείρισή τους (59%). Διαπιστώνουν, επίσης, ως πρόσθετες προκλήσεις, την έλλειψη ιστορικών δεδομένων σχετικά με τη λειτουργία των μοντέλων αυτών υπό διαφορετικές συνθήκες αγοράς (54%), καθώς και τις αβέβαιες ρυθμιστικές προσδοκίες (47%).

- Ποσοστό 60% των τραπεζών αντιλαμβάνονται τους γεωπολιτικούς κινδύνους ως μια σημαντική πηγή ρίσκου. Οι κορυφαίοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που θα επηρεάσουν τις τράπεζες κατά την επόμενη δεκαετία, αναμένονται να είναι η κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων και οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ (47%).

Αναλυτικότερα, οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι:

Ικανοποίηση των νέων και διαρκώς εξελισσόμενων αναγκών των πελατών, μέσω της παροχής εξατομικευμένων υπηρεσιών.

Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις τράπεζες και την κοινωνία.

Προσαρμογή στις επιπτώσεις των ταχέως μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών ισορροπιών.

Αδιάκοπη και απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών στους πελάτες, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις αγορές.

Βιομηχανοποίηση και ενσωμάτωση των data analytics και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών σε όλο το εύρος του τραπεζικού τομέα, με ελεγχόμενο τρόπο.

Διαχείριση της αναπόφευκτης μετάβασης του τραπεζικού κλάδου στην τεχνολογία cloud.

Αντιμετώπιση ενός πολέμου στον κυβερνοχώρο.

Προστασία της ιδιωτικότητας και διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών.

Ομαλή λειτουργία σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο και μεταβαλλόμενο οικοσύστημα.

Αντιμετώπιση μιας πιθανής παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:40

Συρία: Η εκεχειρία με τους Κούρδους έληξε, χωρίς επίσημη ανακοίνωση για την παράτασή της

22:00

Η Ελίζαμπεθ Χολμς ζητά πρόωρη αποφυλάκιση από τον Τραμπ

21:32

Γαλλία: Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ζητά μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος

20:55

Συνομιλίες για την Ουκρανία: Την επόμενη Κυριακή στο Αμπού Ντάμπι ο επόμενος γύρος

20:51

Ο πρόεδρος Τραμπ χαιρέτισε τους «πολύ γενναίους» Βρετανούς στρατιώτες» μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του

20:43

Γαλλία: «Απαράδεκτες» οι δηλώσεις του Τραμπ για τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

20:29

Αναβολή των Ασιατικών Χειμερινών Αγώνων 2029 – Πλήγμα για τις αθλητικές φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας

20:03

S&P: Ευκολότερη η έναρξη νέων στρατιωτικών συγκρούσεων, πιο αβέβαιη η πρόσβαση σε αμυντικές τεχνολογίες

19:50

Γερμανός παράγοντας καλεί σε μποϊκοτάζ του Μουντιάλ 2026 λόγω Τραμπ

19:39

Κούβα: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας

19:22

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την ηγεσία της Fed;

18:48

Νεκρός άνδρας στη Μινεάπολη από πυρά ομοσπονδιακών – Δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό σε δύο εβδομάδες

18:29

Στα Καλάβρυτα, στο χιονοδρομικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

18:22

«Φέρτε πίσω τον χρυσό»: Γερμανοί οικονομολόγοι πιέζουν για απόσυρση από τα αμερικανικά θησαυροφυλάκια

18:03

Η Γερμανία και η Ιταλία υπενθυμίζουν στον Τραμπ τη θυσία των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν

17:54

Γιατί τα 60 θεωρούνται η πιο ευτυχισμένη ηλικία της ζωής μας, σύμφωνα με τους ειδικούς

17:43

Νέες συναντήσεις Ουκρανίας-Ρωσίας πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, λέει ο Ζελένσκι

17:35

Η Σιγκαπούρη «πέφτει με τα μούτρα» στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης

17:17

BYD: Στόχος να πουληθούν 1,3 εκατομμύρια οχήματα εκτός Κίνας το 2026

17:02

Γ. Γεραπετρίτης για Συμβούλιο Ειρήνης: Είμαστε υπέρ των πρωτοβουλιών που προωθούν την ειρήνη

16:53

Ο Τραμπ απειλεί τον Καναδά με δασμούς 100%

16:35

Γερμανός ταξίαρχος: Το ΝΑΤΟ θέλει να δημιουργήσει μια «αυτοματοποιημένη ζώνη» άμυνας στα σύνορα με τη Ρωσία

16:10

Αυξημένα 24% τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών – «Όπλο» για συγκράτηση των τιμών

15:55

Αλβανία: Ενώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος θέλουν να σταματήσουν τουριστικό σχέδιο του γαμπρού του Τραμπ

15:33

Κραν Μοντανά: Έντονη διαμαρτυρία της Ιταλίας για την αποφυλάκιση του ιδιοκτήτη του κλαμπ

15:16

Στο Ισραήλ οι αμερικανοί ειδικοί απεσταλμένοι για να συζητήσουν το μέλλον της Γάζας

14:59

Σε επιφυλακή 150 εκατ. Αμερικανοί λόγω χιονοθύελλας - 14 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

14:44

ΗΠΑ: Ο αντιπρόεδρος Βανς θα ταξιδέψει τον Φεβρουάριο στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

14:29

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα 1,2 εκατ. κατοικίες μετά το μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών

14:18

DW: Οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν έδαφος στην ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider