Άνθρακας: Εκτόξευση τιμών για το λιγότερο αγαπητό commodity στον κόσμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνθρακας: Εκτόξευση τιμών για το λιγότερο αγαπητό commodity στον κόσμο
Η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρισμό, τα παράπονα για τις υποδομές και η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου παγκοσμίως έχουν πυροδοτήσει ένα παράξενο ράλι για το λιγότερο αγαπητό commodity στον κόσμο.

Η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρισμό, τα παράπονα για τις υποδομές και η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου παγκοσμίως έχουν πυροδοτήσει ένα παράξενο ράλι για το λιγότερο αγαπητό commodity στον κόσμο.

Η τιμή του αυστραλιανού κάρβουνου στο Λιμάνι του Newcastle, που είναι δείκτης ορόσημο για την ασιατική αγορά, έχει εκτοξευτεί κατά 106% φέτος σε πάνω από 166 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Ο εβδομαδιαίος δείκτης Newcastle, που στις αρχές Σεπτεμβρίου βρισκόταν στο χαμηλό για το 2020 των 46,18 δολαρίων, φαίνεται τώρα να πλησιάζει το ιστορικό υψηλό των 195,20 δολαρίων που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2008. Ο αντίστοιχος δείκτης της Νότιας Αφρικής, ο Richards Bay index, ολοκλήρωσε την εβδομάδα έως τις 13 Αυγούστου στα 137,06 ανά μετρικό τόνο, έχοντας σημειώσει άνοδο άνω του 55% φέτος.

Η επάνοδος του κάρβουνου, ο οποίος καίγεται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη λεγόμενη «ενεργειακή μετάβαση». Το κάρβουνο είναι το πιο εντάσεως άνθρακα ορυκτό καύσιμο από πλευράς εκπομπών και επομένως ο πιο σημαντικός στόχος προς αντικατάσταση κατά τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρολ'αυτά, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επιχειρηματικοί ηγέτες επανειλημμένως υπενθυμίζουν τη δέσμευσή τους στις απαιτήσεις της κλιματικής κρίσης, πολλοί στηρίζονται ακόμη στα ορυκτά καύσιμα για να ανταποκριθούν την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider