Στόχος μας είναι να κάνουμε βαθιές αλλαγές, όχι να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας, διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ήρθε η ώρα να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία και υπογράμμισε ότι θα ήταν καταστροφικό η κυβέρνηση να περιοριστεί απλώς και μόνο στην εφαρμογή του μνημονίου.

«Η κοινωνία προσδοκά μεγάλες αλλαγές και η κυβέρνηση οφείλει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να αφήσει ένα μεγάλο και ριζοσπαστικό δείγμα γραφής, να μείνει στην ιστορία, αλλάζοντας κατεστημένες δομές και αντιλήψεις».

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι η διοικητική μεταρρύθμιση, η υγεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη, η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και η πάταξη των φαινομένων της διαφθοράς.

Σχετικά με το χθεσινό Eurogroup, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα καταδεικνύει πως, η κυβέρνηση με σκληρή διαπραγμάτευση μπορεί να πετύχει στόχους. Κι αυτό, πρόσθεσε, θα επιτευχθεί με συνομιλίες με τους εταίρους και χτίζοντας συμμαχίες.

Στην ατζέντα του κυβερνητικού οργάνου περιλαμβάνεται η καταληκτική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ούτως ώστε τις ερχόμενες ημέρες, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, να κλείσει η μεγάλη εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης.

Το συμβιβαστικό σχέδιο προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για το 65% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και αξιολόγηση των δανειοληπτών επί μία τριετία. Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη φόρμουλα που θα εφαρμοστεί, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το πολύ έως τις αρχές

Κατά τη διάρκεια του Eurogroup άλλωστε, όπως αναφέρουν πηγές, η γαλλική κυβέρνηση ήταν πολύ υποστηρικτική και έφερε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη φόρμουλα πάνω στην οποία χτίζεται η συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών. Σύμφωνα με την γαλλική πρόταση θα υπάρξει εφαρμογή οριζόντιων μέτρων για όλα τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και θα ισχύσουν για μία τριετία. Βάσει της πρότασης αυτής, οι κατοικίες που έχουν αντικειμενική αξία έως 280.000 ευρώ θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 28.000 - 30.000 ευρώ. Σε περίπτωση που μέσα στην τριετία η τράπεζα ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας ανακαλύψει ότι ο δανειολήπτης εκμεταλλεύεται τον νόμο παρέχοντας ψευδή στοιχεία, το σπίτι θα βγαίνει πάραυτα σε πλειστηριασμό.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι προχωρά στη σύσταση ενός φορέα για το περιουσιολόγιο, που θα συγκεντρώνει όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για τον κάθε δανειολήπτη και έτσι θα αξιολογεί τις πραγματικές δυνατότητες για την εξυπηρέτηση του «κόκκινου» δανείου του.

Αισιοδοξία εκπέμπει το Μαξίμου δηλώνοντας ότι οι εκκρεμότητες θα κλείσουν κατά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και πιθανότατα πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως τα 2 δισ. θα εκταμιευθούν τα επόμενα 24ωρα και ομοίως θα απελευθερωθούν τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.