Βίτσας: Η Ελλάδα είναι οχυρό δημοκρατίας και ανθρωπιάς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βίτσας: Η Ελλάδα είναι οχυρό δημοκρατίας και ανθρωπιάς

Η Ελλάδα είναι σήμερα ένα οχυρό δημοκρατίας, ειρήνης και ανθρωπιάς τη στιγμή που άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη προσπαθούν να κτίσουν μικρά φρούρια, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στην οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στην ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για τις ροές των προσφύγων, στην τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες και τις προσπάθειες που κάνει Ελλάδα για να βρουν οι πρόσφυγες ένα «απάγγειο» στη χώρα μας και σημείωσε: «Στις αρχές του 19ου αιώνα σε πολύ δυσμενείς διεθνείς συνθήκες οι Έλληνες για άλλη μια φορά βρεθήκανε στην πρωτοπορία του τότε κόσμου. Αναστήσανε τις ιδέες του Διαφωτισμού, τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης κι έκαναν τη δική τους Επανάσταση για την ελευθερία και για τη δημοκρατία. Εκείνο τον καιρό όλος ο προοδευτικός κόσμος έβγαλε ένα μυριόστομο σύνθημα «είμαστε όλοι Έλληνες». Αυτό το ξανακούσαμε στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, το ξανακούσαμε και σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2012 ενάντια στην πολιτική της λιτότητας. Αυτό, όμως, το σύνθημα σήμερα παίρνει μια διαφορετική χροιά, πάλι μέσα σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον. Παίρνει το νόημα της ανθρωπιάς και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της υπεράσπισης της ειρήνης, της υπεράσπισης της δημοκρατίας, της υπεράσπισης της προόδου στην οποία όλοι θέλουμε να πάμε, την ώρα που ο κόσμος κάνει βήματα πίσω».

«Πρέπει να σταθούμε όχι μόνο με αίσθημα καταδίκης και αποτροπής ενάντια στα εγκλήματα που κάνουν απάνθρωπες τρομοκρατικές οργανώσεις κάτω από ένα πέπλο δήθεν έκφρασης του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, αλλά συγχρόνως πρέπει να σταθούμε στην Ελλάδα ως ένα οχυρό δημοκρατίας, ειρήνης και ανθρωπιάς, τη στιγμή που άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη προσπαθούν να κτίσουν μικρά φρούρια και να κάνουν φρούριο την ίδια την Ευρώπη», είπε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες δεν είναι εύκολες. Η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και θα επικεντρωθούμε ώστε αυτή η κατάσταση να αλλάξει, να γίνει κατανοητό ότι είμαστε μια χώρα όχι μόνο με ιστορία, αλλά και με παρόν και με μέλλον. Είμαστε μια χώρα όχι μόνο πλούσιοι σε αισθήματα, αλλά πλούσιοι και σε ικανότητες. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να αποδυθούμε ως κοινωνία ενωμένοι. Πάντα με τις πολιτικές διαφορές που θα έχουμε, πάντα με τους διαφορετικούς δρόμους που καθένας θα προτείνει, αλλά με τη λογική ότι μπορούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο και στην ιδέα της Ευρώπης και στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας και στην ιδέα της ανάπτυξης. Συγχρόνως καλούμαστε να διαχειριστούμε σε πρώτη γραμμή το μεγαλύτερο πρόβλημα της στιγμής, το πρόβλημα των προσφυγικών ροών. Γνωρίζουμε ότι η λύση αυτού του προβλήματος βρίσκεται στη Συρία και στην ειρήνη. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η λύση αυτού του προβλήματος, υπό τους παρόντες συσχετισμούς βρίσκεται και στον τρόπο συνεννόησης ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Τουρκία. Πετύχαμε μια συμφωνία η οποία έχει πολλά θετικά, έχει δυσκολίες, αλλά πρέπει να την ακολουθήσουμε. Με αυτή τη συμφωνία θα μπορέσουμε να μειώσουμε, να μηδενίσουμε τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, να καταστήσουμε το προσφυγικό πρόβλημα ευρωπαϊκό, αλλά να βοηθήσουμε κιόλας αυτούς τους ταλαιπωρημένους, φοβισμένους συνανθρώπους μας να βρουν ένα απάγγειο το οποίο το αξίζουν, το οποίο το έχουμε νιώσει κι εμείς οι Έλληνες τα παλιότερα χρόνια, να τους φροντίσουμε και να τους δώσουμε ελπίδα. Αυτά τα παιδιά που πέρασαν από την Ελλάδα, αυτά τα παιδιά που είναι στην Ελλάδα θα τα ξαναδούμε σαν επιστήμονες, σαν εμπόρους, σαν εργαζόμενους, όταν ξανάρθουν μαζί με τους φίλους τους και τις οικογένειες τους στην Ελλάδα για να τους δείξουν τον τόπο που τους φιλοξένησε, τους ανθρώπους που τους περιθάλψανε, να τους δείξουν ότι από αυτό τον τόπο ξεκίνησε η ζωή τους, η οποία τους ευχόμαστε να είναι η καλύτερη.

Τη ΝΔ και τον πρόεδρόο της Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο βουλευτής Θεόδωρος Καράογλου ο οποίος υπογράμμισε: Η εορτή της 25ης Μαρτίου έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για όλη την Ελλάδα, για όλους τους Έλληνες. Είναι η γιορτή εκείνη όπου θυμόμαστε ότι πριν από 195 χρόνια οι πρόγονοι μας ενωμένοι έδωσαν ένα λαμπρό παράδειγμα ομοψυχίας και αγωνίστηκαν για τα πανανθρώπινα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και για την ελευθερία της. Οφείλουμε σήμερα όλοι εμείς αυτά τα αγαθά, για τα οποία είμαστε υπερήφανοι, να τα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Αυτό το εθνικό μας καθήκον, αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Ειδικά αυτά τα χρόνια που ζούμε δύσκολες καταστάσεις δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την κληρονομιά των προγόνων μας».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε: «Η 25η Μαρτίου είναι μια επέτειος με διπλό συμβολισμό. Θρησκευτικό και εθνικό. Η Επανάσταση του 1821 πέτυχε ακριβώς γιατί οι Έλληνες, όλος ο ελληνισμός ήταν ενωμένος. Σήμερα απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας το μήνυμα αυτό είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Η ενότητα του ελληνικού λαού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να ξαναδημιουργήσουμε μια σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα».

Την παρέλαση πολιτικών (μαθητών, εθελοντικών και άλλων οργανώσεων και συλλόγων) και στρατιωτικών τμημάτων παρακολούθησαν οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider