Αποτίμηση της επίσκεψης Δένδια στην Τουρκία: Η ανοιχτή αντιπαράθεση θα λειτουργήσει εκτονωτικά

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποτίμηση της επίσκεψης Δένδια στην Τουρκία: Η ανοιχτή αντιπαράθεση θα λειτουργήσει εκτονωτικά
Εκτονωτικά μπορεί να λειτουργήσει η ανοιχτή και ειλικρινής έκφραση των διαφωνιών που εξέφρασε ανοιχτά, δημοσίως και με ειλικρίνεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Εκτονωτικά μπορεί να λειτουργήσει η ανοιχτή και ειλικρινής έκφραση των διαφωνιών που εξέφρασε ανοιχτά, δημοσίως και με ειλικρίνεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Αυτή είναι η πρώτη αποτίμηση της ιδιαίτερης, για διπλωματικά χρονικά, ανταλλαγής απόψεων Δένδια-Τσαβούτσογλου χθες στην Αγκυρα. Η Αθήνα σαφώς είχε προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο αυτό καθώς υπήρξε πλήρης συνεννόηση και πριν, και κατά και μετά τις κρίσιμες συναντήσεις Δένδια με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ υπογραμμίζει ότι παρά τις χθεσινές ανατριχίλες, οι δίαυλοι μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί. Ενώ για ένα ενδεχόμενο συνάντησης των Ερντογάν-Μητσοτάκη, το μήνυμα της Αθήνας είναι «βήμα-βήμα».

Τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενώπιον των δημοσιογράφων στις κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσαν ηλεκτρισμό στην Αγκυρα καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και παραμένει επιλογή της Αθήνας, τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Προφανώς υπάρχουν διαφωνίες με την Άγκυρα. Υπάρχουν, όμως, και πεδία συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Γι’ αυτό οι δίαυλοι πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί. Η χώρα μας προσέρχεται πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση στις συνομιλίες. Όμως, όταν γίνονται συνομιλίες -και αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία- η Ελλάδα προβάλλει τις θέσεις της. Αυτή τη φορά οι διαφωνίες εκφράστηκαν δημοσίως και με ειλικρίνεια, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου και της επικοινωνίας με την Τουρκία. Ωστόσο, η στάση της ελληνικής πλευράς δεν αρκεί εφόσον δεν συνοδεύεται από εκατέρωθεν σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο τονίζεται αρμοδίως. Σε τέτοιες καταστάσεις τα πράγματα κινούνται βήμα-βήμα. Αποκλιμάκωση, μείωση της έντασης και μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider