Εκτάκτως αύριο η Επιτροπή - Θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης του σταδιακού ανοίγματος

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτάκτως αύριο η Επιτροπή - Θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης του σταδιακού ανοίγματος
Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο το πρωί στις 10.00 η Υγειονομική Επιτροπή, με τη συμμετοχή ειδικών και κυβέρνησης. Μετά την συνεδρίαση θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης του ανοίγματος με συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Την αξιολόγηση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σήμερα θα εξετάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Υγειονομική Επιτροπή, με τη συμμετοχή ειδικών και κυβέρνησης, που συνεδριάζει εκτάκτως αύριο το πρωί στις 10.00. Μετά τη συνεδρίαση θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης του ανοίγματος με συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ επικρατέστερο σενάριο είναι από 22 Μαρτίου το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των ινστιτούτων αισθητικής, από 29 Μαρτίου το άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away και από 29 Μαρτίου και αρχές Απριλίου το άνοιγμα των σχολείων (Γυμνάσια-Λύκεια).

ο μήνυμα προς τους πολίτες και μπροστά στις πρόσθετες δυσκολίες που δημιουργούν οι διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις αλλά και η αναμενόμενη κόπωση μετά από ένα χρόνο παρουσίας του κορονοϊού, είναι πως τα χρονοδιαγράμματα είναι ορατά και το άνοιγμα σημαντικών δραστηριοτήτων επίσης. Μετά την συνεδρίαση θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης του ανοίγματος με συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα ισχύοντα μέτρα και θα αποφασίσει ποια από αυτά χρειάζονται αλλαγές και ποιες είναι αυτές. Ως παραδείγματα δίνονται π.χ. ο κωδικός 6 που σήμερα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για μετακινήσεις με αυτοκίνητο, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 19:00 το σαββατοκύριακο και άλλα μέτρα που ήταν έκτακτα και όπως φαίνεται δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Μεταξύ αυτών, θα υπάρξουν αλλαγές με κριτήριο και τις ανάγκες πολιτών π.χ. για άθληση, καθώς η αυξημένη κόπωση δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο. Αναμένεται να δοθεί πράσινο φως για μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο.

Στην ίδια βάση θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. «Θα μπορεί να βλέπει κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες και πότε μπορούν να ανοίξουν», υπό την προϋπόθεση όμως ενός κοινωνικού συμβολαίου τήρησης μέτρων. Δηλαδή θα υπάρξει χαλάρωση σε έκτακτα περιοριστικά μέτρα, ώστε να πάρουν ανάσες οι πολίτες και να εφαρμόσουν καλύτερα ότι είναι αναγκαίο, προκειμένου να υλοποιηθεί η επανέναρξη δραστηριοτήτων.

Στο εν λόγω χρονοδιάγραμμα θα υπάρχουν αναλυτικά διάφορες δραστηριότητες που θα καλύπτουν όχι μόνο τις οικονομικές αλλά και άλλες ανάγκες (π.χ. αθλητικές, άνοιγμα για καφέ σε εξωτερικούς χώρους, ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι κλπ.).

Για τα ήδη δοθέντα χρονοδιαγράμματα, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι «όλα θα τεθούν από το μηδέν». Ωστόσο, την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου είναι πιθανό να ανοίξουν πάλι πρώτα κομμωτήρια, περιποίηση νυχιών κλπ. που λειτουργούν οργανωμένα με ραντεβού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider