Μητσοτάκης: Αυτή η παράταξη δεν ενδιαφέρεται να μονοπωλήσει τους αρμούς της εξουσίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Αυτή η παράταξη δεν ενδιαφέρεται να μονοπωλήσει τους αρμούς της εξουσίας
«Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα αυτή τη στιγμή να χαλαρώσουμε. Εξακολουθεί ο ιός να κινείται. Οφείλουμε, όμως, όλοι να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή.

«Η κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη είτε να λάβει πρόσθετα μέτρα -εάν αυτό είναι απαραίτητο- είτε να χαλαρώσει μέτρα τα οποία είχαν τεθεί σε εφαρμογή και τα οποία οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι δεν είναι πια απαραίτητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Επισήμανε ότι η ανάγκη για εγρήγορση από όλους τους πολίτες, από όλους τους επαγγελματίες, είναι μεγαλύτερη σήμερα από ό,τι ήταν πριν από ένα μήνα γιατί μετά το άνοιγμα του τουρισμού θα υπάρχουν και κάποια εισερχόμενα κρούσματα.

Αυστηροί οι έλεγχοι

«Και εδώ έγκειται το οξύμωρο μιας κοινωνίας η οποία προφανώς είναι κουρασμένη μετά από μία συστράτευση των πολιτών που έφερε αυτά τα αποτελέσματα, αλλά τώρα που καλούμαστε να εξακολουθούμε να παραμένουμε σε εγρήγορση, παρατηρώ και εγώ και επισημαίνω κάποια φαινόμενα χαλάρωσης τα οποία θα πρέπει να μας προβληματίζουν όλους» είπε και πρόσθεσε ότι «οι έλεγχοι -εκεί που πρέπει να γίνονται έλεγχοι- θα συνεχίζονται. Ειδικά στο ζήτημα των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης οι έλεγχοι αυτοί θα είναι αυστηροί. Και θα είναι ακόμα πιο αυστηροί εκεί που αφορούν στην προστασία των εργαζομένων στον τουρισμό και στην εστίαση, δηλαδή στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη συμμόρφωση με τα ευρύτερα πρωτόκολλα τα οποία μας έχουν καθορίσει οι ειδικοί».

«Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα αυτή τη στιγμή να χαλαρώσουμε. Εξακολουθεί ο ιός να κινείται. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας σε σχέση με αυτό το οποίο συμβαίνει σε άλλες χώρες που έχουν δει ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης. Οφείλουμε, όμως, όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Οι κανόνες, θα το ξαναπώ, ισχύουν για όλους. Θα γίνονται ακόμα πιο συστηματικοί έλεγχοι, και όπου απαιτείται θα επιβάλλονται και οι κυρώσεις τις οποίες ορίζει ο νόμος, για να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε πλήρως αυτή τη μεγάλη επιτυχία την οποία είχαμε στο πρώτο στάδιο αντιμετώπισης του ιού» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για τα έργα στο Ελληνικό

Απαντώντας στην αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα για το ξεκίνημα των έργων στο Ελληνικό είπε «είστε όντως καλός στο γκρέμισμα κύριε Τσίπρα, αλλά αυτό το γνωρίζετε ως τέως πρωθυπουργός. Όχι ως μηχανικός. Και εν πάση περιπτώσει, όταν μετά από μία πολύ μεγάλη καθυστέρηση πολλών ετών, ένα έργο επιτέλους ξεκινάει και ξεκινάει πραγματικά με τις κατεδαφίσεις οι οποίες είναι απαραίτητο να γίνουν, τουλάχιστον οφείλετε να αναγνωρίζετε αυτήν την πραγματικότητα και να μην μας επαναφέρετε στη μνήμη τις περιπτώσεις αντίστοιχων δικών σας εγκαινίων όπου εγκαινιάζατε έργα με μουσαμάδες και ζωγραφισμένα εκδοτήρια».

Για την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη τόνισε «αφήσατε μία σαφέστατη υπόνοια στο λόγο σας, ότι το κείμενο στο οποίο αναφερθήκατε, το έγραψε ο κύριος Γεραπετρίτης. Όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο επιμελητής ενός έργου προφανώς και δεν φέρει καμία συνολική ευθύνη ταύτισης με τις απόψεις όσων συμμετέχουν σε ένα τέτοιο συλλογικό έργο. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν την επόμενη φορά -για ακόμα μία φορά- όταν μιλάτε στη Βουλή και όταν καταθέτετε στοιχεία στα πρακτικά, να είστε ακριβής και να καταθέτετε όλα τα κείμενα και όχι μισά και να μην επιχειρείτε να διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα και να δημιουργείτε εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται σε αυτή. Το έχετε κάνει πολλές φορές στη Βουλή, κάθε φορά που έχετε καταθέσει κάτι στα πρακτικά της Βουλής αποδεικνύεται ότι με κάποιο τρόπο παρουσιάζετε τη μισή αλήθεια, όπως το κάνατε και σήμερα».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελούσε σαφέστατη προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του έτους. Πρόσθεσε ότι δεν κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή «μετά από συνειδητή απόφαση δική μου και μετά από αίτημα το οποίο κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα, διότι θεώρησε το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα έπρεπε να συζητηθεί όταν η Βουλή θα έχει επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας. Όταν θα μπορούμε, δηλαδή, να συμμετέχουμε όλοι στην κοινοβουλευτική διαδικασία». «Και το αίτημα αυτό του Κομμουνιστικού Κόμματος το έκανα δεκτό. Ήταν εύλογο και γι' αυτό το νομοσχέδιο συζητείται τώρα. Εάν δεν είχε προκύψει η κρίση του κορονοϊού το νομοσχέδιο αυτό θα είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο» υπογράμμισε.

Απαντώντας στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι έρχεται κάποια πρωτοφανής οικονομική κρίση η οποία θα προκαλέσει δυσαρέσκεια που θα οδηγήσει σε αντιδράσεις τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να χαλιναγωγήσει, τόνισε «έχετε επιχειρήσει πολλές φορές να παρουσιάσετε την πραγματικότητα πολύ πιο μαύρη από ό,τι είναι. Είδα και ένα πολύ ωραίο διαφημιστικό σποτ σας το οποίο έλεγε ότι «ένας χρόνος όλα ανάποδα», ίσως εσείς τα βλέπετε όλα ανάποδα διότι δεν έχετε συνέλθει ακόμα από το επιχείρημά σας ότι δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να κερδίσουμε τις εκλογές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια επισήμανε ότι το ίδιο το Σύνταγμα δέχεται επί της αρχής ότι το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση υπόκειται σε περιορισμό και εναπόκειται στον κοινό νομοθέτη να προσδιορίσει το πλαίσιο αυτό.

«Εμείς ορίζουμε με ποιον τρόπο μπορούν να γίνουν οι συναθροίσεις. Με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θίγονται τα δικαιώματα των υπόλοιπων πολιτών. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε. Και εν πάση περιπτώσει, εγώ θέλω να μου υποδείξετε -μπορεί να σας τα πει και ο κύριος Τζανακόπουλος μετά αν θέλετε- μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία να μην υπάρχει κάποιο σχετικά αντίστοιχο πλαίσιο όρων διεξαγωγής δημόσιων συναθροίσεων. Μία. Η Ελλάδα ήταν η εξαίρεση και υπήρξε εξαίρεση και επί δικών σας ημερών. Γιατί δεν φέρατε εσείς καινούργιο πλαίσιο. Είχατε μείνει με το πλαίσιο του '71 και απαγορεύατε συναθροίσεις κατά το δοκούν, μόνο όταν σας βόλευε» είπε.

«Εμείς, λοιπόν, ερχόμαστε να εναρμονιστούμε με τις επιταγές του Συντάγματος αλλά ερχόμαστε να φέρουμε εις πέρας αυτή τη δύσκολη άσκηση ισορροπίας μεταξύ δύο αντικρουόμενων δικαιωμάτων. Και αυτή η άσκηση δεν είναι εύκολη, δεν είναι εύκολη για οποιονδήποτε δημοκράτη πολιτικό, ο οποίος αντιλαμβάνεται απόλυτα ότι πολλές φορές τα δικαιώματα έρχονται σε σύγκρουση και ότι το ζήτημα είναι το όριο το οποίο θέτουμε στα δικαιώματα, έτσι ώστε να μπορέσει η κοινωνία να λειτουργήσει με την απαραίτητη ισορροπία. Αυτό κάνουμε, και θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή, πέραν του ότι είναι κατά την άποψή μας ορθή για αυτό και την προτείνουμε προς νομοθέτηση στη Βουλή, είναι μία πρωτοβουλία η οποία, κύριε Τσίπρα, είναι και εναρμονισμένη με το αίσθημα των καιρών και με την επιθυμία των πολιτών» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

«Γιατί πρόθεσή μας δεν είναι να καταστρατηγήσουμε κανένα δικαίωμα. Αλλά, ναι, πρόθεσή μας είναι να έχουμε ένα λειτουργικό πλαίσιο το οποίο θα μας επιτρέπει, όπου κρίνεται, να περιορίζουμε διαδηλώσεις, έτσι όπως πρέπει να τις περιορίζουμε για να μην διαταράσσεται η ζωή της πόλης».

Αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι προσήλθε στη συζήτηση με διάθεση να βελτιώσει το νομοθέτημα, σημειώνοντας ότι σήμερα το νομοθέτημα είναι καλύτερο απ' ότι ήταν όταν κατατέθηκε. «Δεν έχω δυσκολία να το πω αυτό και αυτή εξάλλου είναι και η χρησιμότητα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Και σέβομαι και τιμώ ένα κόμμα το οποίο προσέρχεται στη Βουλή όχι με μία συλλήβδην απορριπτική διάθεση επί της αρχής, αλλά με διάθεση να προσέλθει και να κάνει ένα σχέδιο νόμου καλύτερο. Αυτό έκανε το ΚΙΝΑΛ, αυτό δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κάθετα απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, εκφράζοντας ουσιαστικά την άρνησή του επί της αρχής. Και καταφεύγοντας σε μια σειρά από επιχειρήματα, τα οποία έρχονται από το βαθύτατο παρελθόν» συμπλήρωσε.

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για τη Μεταπολίτευση τόνισε: «Μας είπατε πόσο τυχερός είσαστε. Τυχερός που γεννηθήκατε το 1974 και απολαύσατε τις μεγάλες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης. Εσείς τα είπατε αυτά; Που κάνατε καριέρα λοιδορώντας τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα; Που έχετε χρησιμοποιήσει τους χειρότερους χαρακτηρισμούς για τη μεταπολίτευση, για τη Νέα Δημοκρατία, για το ΠΑΣΟΚ. Που μας κρεμάσατε όλους στα μανταλάκια λέγοντας περίπου ότι είμαστε υπεύθυνοι για τη διαφθορά, για την καταστροφή της χώρας; Και έρχεστε τώρα, για να καρπωθείτε την πολιτική προίκα του συγγενούς σας χώρου, να μιλήσετε για το πόσο καλή είναι η μεταπολίτευση; Δεν είστε τυχερός, κύριε Τσίπρα, θρασύς είστε. Θρασύς, θρασύτατος».

«Αυτή η παράταξη την έκανε τη Μεταπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την έκανε τη Μεταπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα και σας επέτρεψε να έχετε τη ζωή και τη διαδρομή την οποία είχατε» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Αρκετά πια με την υποκρισία σε αυτή την αίθουσα. Και ποιοι είναι τελικά κ. Τσίπρα οι υπέρμαχοι της παρακαταθήκης της Μεταπολίτευσης; Αυτοί οι οποίοι κυβέρνησαν με τον κύριο Καμμένο; Εσείς κυβερνήσατε με τον κύριο Καμμένο, κύριε Τσίπρα. Επειδή ο κύριος Καμμένος δεν είναι σε αυτή την αίθουσα επιλέγετε να το ξεχνάτε. Είχατε την επιλογή, το 2015, να κυβερνήσετε με άλλα κόμματα και διαλέξατε να συστρατευθείτε με την κατ' εξοχήν εκδοχή, τη χειρότερη εκδοχή του εθνικιστικού λαϊκισμού γιατί τελικά ταιριάζατε, κύριε Τσίπρα. Ταιριάζατε ως προς τις αντιλήψεις σας. Ήσασταν γέννημα της ίδιας πολιτικής μήτρας, της μάχης κατά των μνημονίων, και τελικά κυβερνήσατε με αυτούς οι οποίοι σας ταίριαζαν».

«Δεν έχετε αλλάξει. Παραμένετε οι ίδιοι, αμετανόητοι. Ένας χρόνος στην αντιπολίτευση δεν σας βοήθησε να κάνετε την αυτοκριτική σας. Θα έχετε άλλα τρία χρόνια μπας και τυχόν καταφέρετε να βελτιωθείτε» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τριτολογία του πρωθυπουργού

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός και με αφορμή αποστοφή του Αλέξη Τσίπρα για τον Γιώργο Γεραπετρίτη τόνισε «σε αυτή την αίθουσα είμαστε 300 βουλευτές. Ορκιζόμαστε όλοι με τον τρόπο τον οποίο θα επιλέξει ο καθένας μας, πίστη στο ίδιο Σύνταγμα. Και ουδέποτε θα διανοείτο οποιοσδήποτε σε αυτή την αίθουσα να αμφισβητήσει δημοκρατικά εχέγγυα κομμάτων τα οποία είναι εκλεγμένα από τον ελληνικό λαό».

«Μην συγχέετε, λοιπόν, τα πεπραγμένα με τον πυρήνα του πολιτεύματος. Διότι ακριβώς αυτές οι λογικές είναι που σας οδήγησαν τελικά στις προεκτάσεις αντίληψης της λαϊκής εντολής ως δικαίωμα κατάκτησης της εξουσίας.

Αυτή η παράταξη, της οποίας εγώ έχω την τιμή να ηγούμαι, κύριε Τσίπρα, δεν ενδιαφέρεται να μονοπωλήσει τους αρμούς της εξουσίας. Ενδιαφέρεται να ενισχύει ανά πάσα στιγμή το δημοκρατικό πολίτευμα και θα αναγνωρίζει πάντα στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα και το δικαίωμα να βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο επίπεδο δημοκρατικής ευαισθησίας με οποιονδήποτε άλλον» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «αυτό επιβάλλει η σύγχρονη αντίληψη της δημοκρατίας. Είναι αυτό το οποίο δεν κάνατε όσα χρόνια ήσασταν στην κυβέρνηση. Και δυστυχώς βλέπω ότι εξακολουθείτε αυτές τις λογικές, να μετράτε τη δημοκρατικότητα των κομμάτων με βάση το δικό σας ζύγι και με βάση τη δική σας μεζούρα, να τις αναπαράγετε. Δεν κάνει καλό στη δημοκρατία αυτή η άποψη. Εύχομαι κάποια στιγμή σύντομα να το αντιληφθείτε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider