Ενισχύονται οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενισχύονται οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο
Ενίσχυση των δυνάμεων του Στρατού και της Αστυνομίας για να αντιμετωπιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο. Γραμμή άμυνας με αίσθημα εθνικής ομοψυχίας στη συνοριογραμμή.

Για μια ακόμα δύσκολη μέρα μάχης προετοιμάζονται οι ελληνικές δυνάμεις που φυλάσσουν τη συνοριογραμμή στον Έβρο, καθώς ο όγκος των προσφύγων και μεταναστών από τη μεριά της Τουρκίας, με τη σαφή κατεύθυνση της τουρκικής κυβέρνησης, όλο και αυξάνεται. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αρμόδιων επιτελικών στελεχών ο αριθμός των όσων έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα φτάνει τους 15.000 και όλο και αυξάνεται.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ελληνικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή όλο και αυξάνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας, περίπου 1.000 άτομα στρατιωτικού προσωπικού μεταφέρονται από μονάδες της Κεντρικής, της Δυτικής και της Βόρειας Ελλάδας μεταφέρονται στον Έβρο, ενώ επί τόπου συντονίζει την επιχείρηση ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Ακόμα 400 αστυνομικοί μεταβαίνουν στο σημείο, ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται και με άνδρες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ που μεταβαίνουν στην περιοχή. Πρακτικά, γίνεται υπερπροσπάθεια ώστε να ενισχυθεί έτι περαιτέρω η «Γραμμή Μαζινό» που έχει αναπτυχθεί στα σύνορα, προκειμένου να αποκρουσθεί η είσοδος των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, στην περιοχή θα είναι εκ νέου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ πιθανώς θα μεταβούν και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

70 συλλήψεις

Σημειωτέον, χθες καταγράφηκαν 70 συλλήψεις ατόμων που κατάφεραν με κάποιον τρόπο να περάσουν τα σύνορα. Το άκρως ενδιαφέρον, πάντως, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι ότι οι 66 που πέρασαν την πρώτη μέρα, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, πήγαν στο αυτόφωρο, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε 3,5 χρόνια χωρίς αναστολή, κάτι που σημαίνει έκτιση ποινής στη φυλακή.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Reader.gr και, παρά τα τηλεφωνήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με σκοπό την ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex στην περιοχή, στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της κυβέρνησης υπάρχει πλήρης συνείδηση ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή τη μείζονα εθνική κρίση μόνη της, με κυβερνητικούς επιτελείς να βλέπουν με εκνευρισμό τις δειλές δηλώσεις στήριξης εκ μέρους της Ευρώπης, πλην ίσως αυτής της κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές με γνώση των λεπτομερειών της κατάστασης στα σύνορα, αλλά και των δυσκολιών του επιχειρησιακού σχεδιασμού περιγράφουν στο Reader.gr μια εικόνα ομοψυχίας από τα στελέχη, τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς που δίνουν τη μάχη στη συνοριογραμμή, κάτι που έχει καιρό να εμφανιστεί. Επίσης, οι καταφανείς ενδείξεις για την υποκίνηση των επεισοδίων από την Τουρκία, με φλεγόμενα ξύλα, πέτρες, τουρκικά δακρυγόνα, αλλά και χειροβομβίδες προς την ελληνική πλευρά δημιουργούν ένα κλίμα εσωτερικής ενότητας και στοίχισης πίσω από την επιλογή της υπεράσπισης των συνόρων της χώρας. Ένα κλίμα που αποτυπώνεται, δε, και στα social media.

Σημειωτέον, η επιλογή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά να κάνουν κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς εν μέσω σοβούσας κρίσης έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, ενώ είναι σαφές ότι αυτές οι αντιδράσεις βρίσκονται σε αντίστιξη με το κλίμα που διαμορφώνεται και στην κοινωνία.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider