Το παρασκήνιο της ψηφοφορίας για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το παρασκήνιο της ψηφοφορίας για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η κυρία Σακελλαροπούλου εξελέγη με 261 ψήφους έναντι των αναμενομένων 265.

Η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στον θώκο της Προεδρίας της Δημοκρατίας ήταν ανέφελη. Απέσπασε ευρεία πλειοψηφία και πλέον, σε μερικές εβδομάδες, θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά της.

Βεβαίως, από τη διαδικασία υπήρξαν απουσίες, κάποιες γνωστές και κάποιες απρόβλεπτες. Εν τέλει, η κυρία Σακελλαροπούλου εξελέγη με 261 ψήφους έναντι των αναμενομένων 265, με δεδομένη την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από τη διαδικασία σε προγραμματισμένο οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ.

Με δεδομένο το χθεσινό λιποθυμικό του επεισόδιο στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και την περιπέτεια της υγείας του, απουσίαζε ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος χειροκροτήθηκε και από βουλευτές, όταν αναγνώστηκε το όνομά του. Για λόγους υγείας απουσίαζε και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος. Απών από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος λέγεται ότι είχε ενημερώσει πως θα απουσιάζει για λόγους υγείας. Ο ίδιος, όμως, όταν σήκωνε το τηλέφωνό του, έλεγε πως είναι σε…σύσκεψη. Ο ιδιότροπος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς, είχε αποφασίσει να μην ψηφίσει την κ. Σακελλαροπούλου και δημιούργησε αμηχανία στο κόμμα του.

Δεν προσμετρήθηκε, βεβαίως, και η ψήφος του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου. Ο ίδιος μπήκε ασθμαίνων στη Βουλή, μετά και τη δεύτερη ανάγνωση του καταλόγου και φορώντας το μπουφάν του έσπευσε αμέσως στον Αλέξη Τσίπρα. Τότε, τον πήρε παράμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με τον βουλευτή να εξηγεί ότι χάλασε το αυτοκίνητό του ενώ ανέβαινε τη λεωφόρο Συγγρού, εξ ου και καθυστέρησε.

Με αργοπορία έφτασε και ο βουλευτής Α’ Πειραιώς της ΝΔ, Νίκος Μανωλάκος, ο οποίος είχε ενημερώσει το Προεδρείο της Βουλής ότι το αυτοκίνητό του έχει βλάβη. Εξ ου και κατά την ανάγνωση του ονόματός του, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είπε ότι έρχεται με «εναλλακτικό μέσο». Σε συζήτηση με το Reader.gr, αστειευόμενος, ο Πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ότι ο στρατιωτικός βουλευτής έφτασε «καλπάζοντας», αν και στην πραγματικότητα έφτασε απλώς με άλλο αυτοκίνητο και πρόλαβε να ψηφίσει στη δεύτερη ανάγνωση του καταλόγου.

Τέλος, λόγω γέννας απουσίαζε και η βουλευτής του ΜεΡΑ 25, Κωνσταντίνα Αδάμου, αλλά, ούτως ή άλλως, το κόμμα της δεν υπερψήφιζε την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου.

Το παρασκήνιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φτάσει στη Βουλή λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας. Χαμογελαστός, στον διάδρομο της Βουλής, σχολίαζε την «ηλιόλουστη μέρα», επιχειρώντας μια προφανή αλληγορία και με την έκβαση της ψηφοφορίας, αλλά και με τον συμβολισμό που εκπέμπει η ανάδειξη της πρώτης γυναίκας ΠτΔ, με μεγάλη πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στους διαδρόμους της Βουλής ήταν χαλαρό, με τους περισσότερους βουλευτές και υπουργούς να φτάνουν μετά τις 10 το πρωί, ενώ και τα διακομματικά πηγαδάκια έδιναν και έπαιρναν. Παλιοί κοινοβουλευτικοί, πάντως, σχολίαζαν ότι η διαδικασία δεν είχε καμία σχέση με αυτή του 2014, όταν η Βουλή ήταν ασφυκτικά γεμάτη, ενώ τα κανάλια είχαν στήσει…τέντες στο Περιστύλιο, για να καλύψουν τη διαδικασία και την προοιωνιζόμενη τότε πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider