Έχει αποφασίσει ο Μητσοτάκης για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έχει αποφασίσει ο Μητσοτάκης για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο προγραμματισμός προβλέπει την ανακοίνωση του ονόματος του νέου Προέδρου στις αρχές ή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου και πριν φύγει για το Νταβός, αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την επιλογή του για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως δήλωσε χθες αρμόδια κυβερνητική πηγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στην επιλογή του και αναμένεται να την ανακοινώσει μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου που αναμένεται στις 22 Ιανουαρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πια καταλήξει στο ότι ο νέος εκλογικός Νόμος θα περάσει πιθανότατα με ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (εκτός αν προστεθούν και δέκα θετικές ψήφοι από τους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης) μετά τα «όχι» που εισέπραξε ο Πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, όμως αυτό διόλου διαταρράσει τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο προγραμματισμός προβλέπει την ανακοίνωση του ονόματος του νέου Προέδρου στις αρχές ή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ενώ μέχρι στιγμής κανείς από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν φαίνεται να είναι κοινωνοί της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπουργοί της κυβέρνησης πάντως, με τους οποίους συνομίλησε το reader.gr στο περιθώριο της ομιλίας του Πρωθυπουργού βλέπουν επιλογή προερχόμενη από το χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κέντρο, αλλά και μια κίνηση που θα εφαρμόζει εν πολλοίς το πνεύμα της πρόσφατης συνταγματικής αναθεώρησης, που αποτρέπει μεν την διάλυση της βουλής σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου, ζητά όμως συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο πρόσωπό του.

Σε μια τέτοια περίπτωση δυνατά παίζουν ακόμη τα ονόματα των κκ. Βενιζέλου, Παπαδήμου, Γιαννίτση, Διαμαντοπούλου και Δαμανάκη, χωρίς να έχει φύγει από το τραπέζι και το σενάριο της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά.

Ξεκάθαρες οι «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην Τουρκία

Από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε την παραμικρή νύξη στην ονοματολογία και επανήλθε στα της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, επαναλαμβάνοτνας πως στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο ήταν ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά τις εθνικές «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην Τουρκία.

«Ήμουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος. Ταυτόχρονα εξηγήσαμε ότι δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό και γι' αυτό και κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου, επιδιώκοντας να μειώσουμε την ένταση. Χαίρομαι διότι οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και δια του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι στηρίζουν και εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικό τρόπο», είπε ο Πρωθυπουργός.

Κάλεσμα στους επενδυτές να έρθουν άμεσα στην Ελλάδα

Το Πρωθυπουργικό σχέδιο προβλέπει άμεση ανακούφιση της μεσαίας τάξης μέσα στο 2020 με στοχευμένες μειώσεις στη φορολογία (στην έκτακτη εισφορά που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ το χρόνο) στις εισφορές, αλλά και στον ΕΝΦΙΑ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε χθες από τους επενδυτές να μην καθυστερήσουν να επενδύουν στην Ελλάδα καθώς οι ευκαιρίες παρουσιάζονται στην αρχή, φέρνοντας μάλιστα και ως παράδειγμα τα κέρδη που κατέγραψε την περυσινή χρονιά το χρηματιστήριο Αθηνών. Τόνισε επίσης ότι οι επενδύσεις αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ήδη πέραν του Ελληνικού που θα ξεκινήσουν έργα μέσα στο πρώτοτρίμηνο του 2020 έχουν ήδη εγκριθεί 9 στρατηγικές επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό 180 επιχειρήσεις.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider