Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση δανείων σε funds

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση δανείων σε funds

Ανοίγει μέχρι το τέλος του έτους ο δρόμος για την πώληση των δανείων στα περίφημα funds.

Η βούληση των δανειστών υπερίσχυσε των αντιρρήσεων που προέβαλε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η σχετική δράση να περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 12 προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου προκειμένου να εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα με την συγκεκριμένη λίστα των προαπαιτούμενων ανοίγει ο δρόμος για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πίεζαν την κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η πώληση των κόκκινων δανείων καθώς με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία σημαντική πηγή ρευστότητας η οποία είναι απαραίτητη για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τα στοιχεία για την νέα μείωση των καταθέσεων τον Οκτώβριο που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, για δεύτερο συνεχή μήνα παρά τα capital controls, καταδεικνύουν ότι ο στόχος για επιστροφή των καταθέσεων άνω των 20 δισ. ευρώ το 2016 αποτελούν μάλλον ευσεβή πόθο.

Υπενθυμίζεται ότι η μαύρη τρύπα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών είναι ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν απομειωθεί κατά περίπου 120 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στις προτιμήσεις των συγκεκριμένων funds (Marathon, TPG, Blackstone,Oaktree, Perry Capital) όπως φαίνεται από τις επαφές που έχουν κάνει με τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, επικεντρώνονται σε δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις και δη σε ακίνητα.

Τα δάνεια αυτά διαθέτουν πάντα υψηλότερη αξία μεταπώλησης ενώ στην χειρότερη περίπτωση μπορούν να κερδίσουν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου. Έτσι παρόλο που απ΄ ότι φαίνεται η πώληση κάποιων δανείων μάλλον δεν θα αποφευχθεί ορισμένες τράπεζες αναπτύσσουν εναλλακτικές προσεγγίσεις δημιουργώντας εξειδικευμένες μονάδες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Alpha Bank η οποία σε συνεργασία με την ισπανική Aktua Soluciones Financieras συνέστησαν κοινοπραξία για τη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider