Με υποχρεωτικό rapid test το άνοιγμα του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με υποχρεωτικό rapid test το άνοιγμα του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων
Στοιχεία υποχρεωτικότητας σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στον χώρο του λιανεμπορίου θα έχει το δωρεάν self test ανίχνευσης κορονοϊού σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση.

Στοιχεία υποχρεωτικότητας σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στον χώρο του λιανεμπορίου θα έχει το δωρεάν self test ανίχνευσης κορονοϊού, σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την τακτική ενημέρωση στις 18:00. Το αποτέλεσμα του self test θα δηλώνεται επίσης υποχρεωτικά.

Η χρήση του δωρεάν self test, το οποίο όπως είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος θα διατίθεται δωρεάν μια φορά την εβδομάδα σε κάθε πολίτη που έχει ΑΜΚΑ μέσω των φαρμακείων, θα είναι το «κλειδί» που θα ανοίξει την οικονομία το επόμενο διάστημα. Ειδικά για κλάδους όπως το λιανεμπόριο, αλλά και ο τουρισμός, η εστίαση και ενδεχομένως η εκπαίδευση και ο αθλητισμός εξετάζεται η υποχρεωτικότητα- δηλαδή όσοι εργάζονται σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν αρνητικό τεστ κάθε εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η έναρξη του ανοίγματος μετατίθεται για αρχές Απριλίου, από την μεθεπόμενη εβδομάδα και μετά, δηλαδή μετά τις 6 Απριλίου, καθώς ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την οργάνωση διάθεσης και προμήθειας των self test στην Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι τα εν λόγω τεστ θα έχουν ευρωπαϊκή σήμανση, θα είναι συμβατά με προδιαγραφές του ΕΟΦ, ενώ διαψεύδουν δημοσιεύματα που τα συσχετίζουν με την εταιρία Siemens.

Τα τεστ θα διατίθενται από τα φαρμακεία ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η λήψη του υλικού θα γίνεται μεν από την μύτη, αλλά όχι με τις ειδικές μπατονέτες των PCR και των rapid που ήδη κυκλοφορούν. Θα είναι εύχρηστες και απλές, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει με ασφάλεια.

Χωρίς αποφάσεις για νέα μέτρα ολοκληρώθηκε η τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, η οποία θα ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες την συνέχιση τήρησης των υφιστάμενων μέτρων καθώς το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τόσο στην Αττική, όσο και ειδικά στην υπόλοιπη χώρα δεν επιτρέπει άνοιγμα από την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς αμοιβή η διάθεση των self τεστ - Ετοιμάζεται πλατφόρμα για τη δήλωση των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider