Morgan Stanley: Ποια θα είναι η βλάβη στην ελληνική οικονομία εξαιτίας της πανδημίας

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: Ποια θα είναι η βλάβη στην ελληνική οικονομία εξαιτίας της πανδημίας
Φυσικά, το πλήγμα που προκλήθηκε στις οικονομίες της Ευρωζώνης δεν ήταν το ίδιο βαθύ για όλες.

«Χαραγμένα σημάδια» θα αφήσει στην ελληνική οικονομία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης η ύφεση της πανδημίας, όπως εκτιμά σε έκθεσή της η Morgan Stanley, κάτι που συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν, με τις οικονομίες να μην επιστρέφουν στην προ-κρίσης τάση.

Αυτό οφείλεται κατεξοχήν στο σοκ που προκαλεί η ύφεση στην απασχόληση, στη συσσώρευση κεφαλαίου και στην τεχνολογική πρόοδο. Η Ευρώπη εμφάνισε σημαντικές «ουλές» στις back-to-back κρίσεις το 2008 και το 2011, καθώς παρότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε το 2009, και εν συνεχεία ανέκαμψε, δεν επέτρεψε στα προ κρίσης επίπεδά του. Σε αυτή την περίπτωση, αιτία ήταν η μόνιμη ζημιά που προκλήθηκε στην αγορά εργασίας, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει με τις μικρές συνεισφορές της τεχνολογίας και του κεφαλαίου.

Φυσικά, το πλήγμα που προκλήθηκε στις οικονομίες της Ευρωζώνης δεν ήταν το ίδιο βαθύ για όλες. Ενώ η Γερμανία δεν παρουσίασε κανένα μόνιμο «τραύμα» στην πενταετή πορεία μετά την κρίση, οι οικονομίες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα (19,8% μόνιμη ζημιά στο ΑΕΠ μετά από πέντε χρόνια), η Ιταλία (9,6%) και η Πορτογαλία (9,3%), υπέστησαν ισχυρές ζημιές.

insider

Ωστόσο η φύση των κρίσεων του 2008 και του 2011 με αυτή της πανδημίας διαφέρουν σημαντικά, τόσο σε διάρκεια όσο και στο ποιοι κλάδοι επλήγησαν. Σύμφωνα με την Morgan Stanley, μια σύντομη και απότομη ύφεση είναι λιγότερο επιζήμια από μια μακρά διάρκειας, όπως αυτή της η παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που διήρκεσε δύο χρόνια και ακολούθησε το 2011 η κρίση στην Ευρωζώνη, η οποία μείωσε την οικονομική δραστηριότητα για 1-3 χρόνια, «χτυπώντας» κατά βάση την Ελλάδα. Επίσης, η πανδημία έχει πλήξει κυρίως κλάδους όπως ο ξενοδοχιακός, ο τουρισμός και η εστίαση. Αυτοί δεν είναι κλάδοι στους οποίους η μακρά περίοδος ανεργίας προκαλεί απώλειες δεξιοτήτων όπως στη βιομηχανία ή στον κλάδο της πληροφορικής.

insider

Από την άλλη, οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έδειξε άμεσα αντανακλαστικά, παρείχαν και συνεχίζουν παρέχουν άπλετη στήριξη, που έρχεται σε ευθεία ρήξη με την απάντηση που δόθηκε στην προηγούμενη κρίση και στη καθιέρωση της λιτότητας ως δόγμα της κεντρικής πολιτικής. Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, η δημοσιονομική λιτότητα ήταν βασικός παράγοντας πρόκλησης μόνιμων «ουλών» σε μια σειρά από προηγμένες οικονομίες και κρίσεων στις αναδυόμενες αγορές.

Έτσι σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι «ουλές» που θα αφήσει η πανδημία σε έναν ορίζοντα πενταετίας θα είναι της τάξεως του 3,5% ευρύτερα για την Ευρωζώνη, 1,5% για την Ελλάδα, 2,2% για την Πορτογαλία, 2,3% για τη Γερμανία, 3,5% για το Βέλγιο, 4,2% για την Ιταλία, 4,1% για τη Γαλλία και το υψηλότερο, ήτοι 4,7% για την Ισπανία.

insider

Παράλληλα, στην Ελλάδα το 45,9% της οικονομίας κατατάσσεται στους πληττόμενους κλάδους, καθιστώντας την μια από τις πιο πληγείσες χώρες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με την ύφεση να «κλείνει» στο 9,5% για το 2020. Η Ελλάδα επίσης κατατάσσεται, χαμηλά σε ότι αφορά με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία θα είναι από τις πιο οφελειμένες από το Ταμείο Ανάκαμψης (8,8% του ΑΕΠ), η μόνιμη ζημιά στην εγχώρια οικονομία σύμφωνα με τον οίκο θα διαμορφωθεί στο 1,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider