Σκυλακάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Η κυβέρνηση θα κάνει την «επανάσταση» και θα απορροφήσει τα κονδύλια

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Η κυβέρνηση θα κάνει την «επανάσταση» και θα απορροφήσει τα κονδύλια
«Κεντρικό σημείο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι επενδύσεις, ιδίως εκείνες που αφορούν στην ‘πράσινη’ ανάπτυξη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στις ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, αλλά και ταυτόχρονα στις προκλήσεις που κρύβει, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, με θέμα «Bιώσιμη Τραπεζική: Xρηματοδοτώντας το Αύριο».

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ως βάση τις μεταρρυθμίσεις και συμπληρώνεται από έργα και επενδύσεις, εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, για να επισημάνει ωστόσο πως το Ταμείο έχει δύσκολους όρους, ιδίως σε ό,τι αφορά τους χρόνους. «Εμείς ως κυβέρνηση θα κάνουμε μια μικρή ‘επανάσταση’ για να περάσουμε στην απορρόφηση των κονδυλίων σύντομα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για να επαναλάβει πως «κεντρικό σημείο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι επενδύσεις, ιδίως εκείνες που αφορούν στην ‘πράσινη’ ανάπτυξη».

Πραγματοποιώντας μια σύντομη αναδρομή στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης στην Ελλάδα, ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε σημαντικές τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ στάθηκε ειδικότερα στο γεγονός ότι η χώρα μας κληρονόμησε ένα τεράστιο επενδυτικό κενό.

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ταλαιπωρήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς φέρει ακόμη το βάρος των «κόκκινων» δανείων.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια που απολαμβάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις έναντι των άλλων ευρωπαϊκών, ο κ. Σκυλακάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει χάσμα, αφού τα επιτόκια στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως υψηλά και εξήγησε πως «αυτό δυσχεραίνει τις επενδύσεις και προκαλεί ανταγωνιστική αδυναμία για τη χώρα.

«Το επενδυτικό κενό σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνιστά τη βασική αδυναμία της Ελλάδας. Να μην ξεχνάμε βέβαια και τις γραφειοκρατικές αδυναμίες», ανέφερε σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο κ. Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όπου μπορεί. Οι τράπεζες πρέπει να δρουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, κατέληξε.

Σχοινάς: Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετάβαση στη βιώσιμη και την πράσινη ανάπτυξη είναι πάντα επίκαιρη

Λαμβάνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, χαρακτήρισε «ιστορική» τη συμφωνία των Ευρωπαίων για το Ταμείο Ανάκαμψης το περασμένο καλοκαίρι, αφού, όπως σημείωσε, «επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ευρώπης να πρωταγωνιστήσει στη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη».

«Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετάβαση στη βιώσιμη και την πράσινη ανάπτυξη είναι πάντα επίκαιρη», πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς.

Μάλιστα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι μια αλλαγή σελίδας, είναι μια αλλαγή υποδείγματος, μέσα σε ένα ευρύτερο πολιτικό πρόγραμμα με στόχο τη μετάβαση σε μια νέα οικονομία».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider