Επώδυνος συμβιβασμός με τους δανειστές - Την Τρίτη το EWG

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επώδυνος συμβιβασμός με τους δανειστές - Την Τρίτη το EWG

Σε έναν επώδυνο συμβιβασμό, που προβλέπει προστασία μόνο για το 25% των στεγαστικών δανείων κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Ο «λευκός καπνός» βγήκε από το Hilton λίγο μετά τις 1:20 τα ξημερώματα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει πως «εχουμε συμφωνία σε όλα και στα 48 προαπαιτούμενα (milestones)». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η συμφωνία θα κατατεθεί σήμερα Τρίτη στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί την Πέμπτη. Επίσης σήμερα θα ενημερωθεί το Euro Working Group, το οποίο με τη σειρά του θα κάνει την Παρασκευή θετική εισήγηση προς τον ESM. Σημειώνεται ότι η στρατηγική για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων -που περιλαμβάνει ενδεχομένως και την πώλησή τους σε distress funds- παραπέμπεται για το Δεκέμβριο. Όσο για την εκταμίευση του ποσού, αρχικά αναμένεται να απελευθερωθούν τα 2 δισ. ευρώ της δόσης, ενώ τα 10 δισ. ευρώ που αφορούν τις τράπεζες θα εκταμιευθούν αργότερα, ανάλογα με τις ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αναφορικά με τον επώδυνο συμβιβασμό για τα «κόκκινα δάνεια», όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, η συμφωνία για την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αφορά το 25% των δανειοληπτών. Πέραν αυτών, στο δίκτυ προστασίας μπορεί να μπει ένας στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις που αφορούν στη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Αναλυτικά η συμφωνία
Με βάση τα όσα συμφώνησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές, το νέο πλαίσιο προστασίας από πλειστηριασμούς θα προσφέρει βέβαιη προστασία για μεικτά εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου ως 170.000 ευρώ. Τα κριτήρια αυτά καλύπτουν περίπου το 25% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 100.000 δάνεια. Παράλληλα το κράτος ετοιμάζει κουμπαρά 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώνουν ούτε την ελάχιστη δόση. Την δόση, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα την πληρώνει το κράτος.
Παράλληλα, επιπλέον ποσοστό 35% των δανειοληπτών θα περάσει από αξιολόγηση της θέσης του, δηλαδή από το λεγόμενο τεστ αποτίμησης περιουσίας. Η κατηγορία αυτή αφορά δανειολήπτες με εισοδήματα έως 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια και αντικειμενική αξία ως 230.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, προβλέπεται σταθερή (μειωμένη) δόση για τρία χρόνια. Αν όμως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και αν ο δανειολήπτης κριθεί συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στο νόμο, τότε υπάρχει κίνδυνος πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider