Μαραθώνιες διαβουλεύσεις με στόχο συμφωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαραθώνιες διαβουλεύσεις με στόχο συμφωνία

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τα δύο αγκάθια της διαπραγμάτευσης - κόκκινα δάνεια και προστασία πρώτης κατοικίας - ει δυνατόν αργά το βράδυ της Δευτέρας ή το αργότερο την Τρίτη, ημέρα συνεδρίασης του Euro Working Group.

Από τις 18:00 περίπου το απόγευμα της Δευτέρας βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα, μαραθώνια, συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, κ. κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των Θεσμών, ενώ νωρίτερα, τις μεσημεριανές συζητήσεις στο Hilton άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης με τον κ. Αλεξιάδη ήταν η οριστικοποίηση των ισοδυνάμων για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες από πλευράς Θεσμών ζητήθηκαν κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των ισοδύναμων που προτείνει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην επιβληθεί ΦΠΑ στην εκπαίδευση οι οποίες και θα δοθούν τις αμέσως προσεχείς ώρες.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν νέα στοιχεία για την απόδοση των εσόδων από την επιβολή του τέλους στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ καθώς θεωρούν πως το μέτρο αυτό δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα, λόγω κάμψης του τζίρου του ΟΠΑΠ. Γι' αυτό και ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και ένα πρόσθετο ισοδύναμο μέτρο που θα καλύψει τη διαφορά.

Η σημερινή διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς θα κρίνει αφενός τη σύγκληση του Euro Working Group της Τρίτης, αφετέρου την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η απόφαση για τις εκταμιεύσεις ενδέχεται να ληφθεί σε επόμενο Euro Working Group το οποίo θα συνεδριάσει με την ιδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM.

Οι επόμενες ώρες κρίνονται καθοριστικές, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει περιθώριο μη συμφωνίας, αφενός διότι οι τράπεζες είναι αυτή τη στιγμή ευάλωτες λόγω των ανοικτών βιβλίων προσφορών, αφετέρου διότι πρέπει να κλείσει το πρώτο σετ με τα προαπαιτούμενα και να ακολουθήσει το δεύτερο σετ.

Σημειώνεται πως στη 17ωρη διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκε προσέγγιση στο ότι το 25% του συνόλου των δανειοληπτών που είναι φτωχοί θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, αλλά τόνισε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει κάποιου είδους προστασίας και για ένα ακόμη 33% των δανειοληπτών, έτσι ώστε να προστατεύεται συνολικά το 58% αυτών. Στη βάση αυτή γίνεται προσπάθεια να αποκλεισθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων να πωλούνται σε funds ανεξαρτήτως του ύψους του δανείου, κάτι που η κυβέρνηση δεν δέχεται και θέλει να ισχύσει τουλάχιστον ότι συμφωνήθηκε στην Κύπρο, όπου προς πώληση βγαίνουν μόνον μεγάλα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ. Διεκδικεί δε προστασία και για τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες που δεν είναι συνδεδεμένες με υποθήκες.

Εάν τη Δευτέρα κλειδώσουν όλα τα ανοικτά θέματα θα προωθηθεί στη Βουλή νομοσχέδιο προκειμένου να ψηφισθεί εντός της εβδομάδας. Σημειώνεται πως οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα παραμείνουν όλη την εβδομάδα στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider