Επιπλέον ενίσχυση αναμένεται να λάβουν προσεχώς οι επιχειρήσεις. Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε πως μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την Τρίτη 12 Μαΐου, 90.000 δικαιούχες επιχειρήσεις θα λάβουν από 2.000 έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.

«Έτσι θα ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρησης μόλις ανοίξει. Είναι ένα συμπληρωματικό πόσο, σε όσα δίναμε σε εργαζομένους και επιχειρήσεις» εξήγησε σχετικά.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, πώς όσοι ΚΑΔ παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή ή έχουν υποστεί  μεγάλη μείωση τζίρου θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κρατικές παροχές και τον μήνα Μάιο.

«Θα πληρωθούν κανονικά την αναλογία των 800 ευρώ για τον αριθμό των ημερών που η εταιρεία τους είναι κλειστή ή οι ίδιοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Απλώς ο σχεδιασμός δεν θα γίνει για 45 μέρες, γιατί επί παραδείγματος, η εστίαση ανοίγει σε 30 μέρες, άρα ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει για 45 μέρες» υπογράμμισε.

Ποιες επιχειρήσεις δεν έλαβαν το κρατικό επίδομα

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, τοποθετήθηκε για τις αιτιάσεις ότι δεν έλαβαν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες το κρατικό επίδομα για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού. Όπως υπογράμμισε σχετικά, το επίδομα ελήφθη από 473.959 ελεύθερους επαγγελματίες.

Μεταξύ των 90.000 που δεν το έλαβαν, περιλαμβάνονταν:

Περίπου 7.000 επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 20 εργαζόμενους. Το όριο ήταν έως 20 εργαζόμενους.

Περίπου 21.000 επιχειρήσεις η εργασία τους ήταν σε αδράνεια από την 1η Απριλίου του 2019

Περίπου 26.000 επιχειρήσεις είχαν μηδενικές δηλώσεις και το 2018

1.999 επιχειρήσεις υπέβαλαν λανθασμένο i-ban

7.690 επιχειρήσεις δεν δεσμεύθηκαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε αναστολές ή μειώσεις του αριθμού απασχόλησης

Ενώ, ελέγχονται τα ΑΦΜ περίπου 6.000 επιχειρήσεων για ενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών

«Πρέπει να σεβαστούμε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Πρέπει να κατευθυνθούν με ασφάλεια τα χρήματα των φορολογούμενων» τόνισε, γνωστοποιώντας ότι όσοι υπέβαλαν λάθος i-ban και κάποιες άλλες κατηγορίες, θα ελεγχθούν εκ νέου, ώστε να τους δοθούν οι πόροι.

Βοήθεια σε ιδιοκτήτες ακινήτων και αφορολόγητο

Ακόμα, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι στο υπουργείο ετοιμάζουν πρωτοβουλία ανακούφισης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, για την οποία «εξετάζεται εάν θα είναι εντός του 2020 ή στις φορολογικές δηλώσεις του 2020, για το 2021».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για μείωση του 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων, προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητό τους οι πολίτες, καθώς «υπερκαλύφθηκε από την πλειοψηφία της κοινωνίας» το προηγούμενο διάστημα.