Δημοσιονομικό «μπαζούκα» επιστρατεύει το Eurogroup κατά του κορονοϊού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσιονομικό «μπαζούκα» επιστρατεύει το Eurogroup κατά του κορονοϊού
Όλα δείχνουν πως θα υπάρξει μια συγχρονισμένη δημοσιονομική παρέμβαση, όπως αυτή που ζήτησε την Πέμπτη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Έτοιμες να ανταποκριθούν στην κρίση του κορονοϊού με ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων εμφανίζονται οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ, με την προσπάθεια τους αυτή να διευκολύνεται από την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης προϊδεάζουν πως θα υπάρξει μια συγχρονισμένη δημοσιονομική παρέμβαση, όπως αυτή που ζήτησε χθες η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Όλα θα ξεκαθαρίσουν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, καθώς οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα παρουσιάσουν στο Κολλέγιο των Επιτρόπων την πρότασή τους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και για το πως θα αξιοποιηθεί η δημοσιονομική ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας. Η απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων θα διαβιβαστεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σεντένο: Έρχεται ένα «πολύ μεγάλο» πακέτο από το Eurogroup

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μιλώντας στους Financial Times αποκάλυψε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν ένα «πολύ μεγάλο» πακέτο για να πολεμήσουν την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός, αλλά και ότι θα υπάρξει «πλήρης ευελιξία» σε ό,τι αφορά στους κανόνες για τους προϋπολογισμούς.

Ο Σεντένο αναφέρθηκε σε τρεις τομείς που αναμένεται να δοθεί βάρος από το Eurogroup, ήτοι στη στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας, στη στήριξη οικογενειών και εργαζομένων (π.χ. επιδόματα ανεργίας και αποζημίωση σε όσους δουλεύουν λιγότερες ώρες) και στη στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας, με μέτρα όπως αναβολή πληρωμής φόρων.

«Θα έχουμε ευελιξία χωρίς όρια, συν τη δράση από την ΕΚΤ και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα συμπληρώσουν το οικονομικό πακέτο. Περιμένω ένα πολύ μεγάλο σετ μέτρων», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider