Citi προς ελληνικές εταιρείες: Βγείτε στις αγορές

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi προς ελληνικές εταιρείες: Βγείτε στις αγορές
To επενδυτικό ενδιαφέρον, ευρωπαϊκό και διεθνές, για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα είναι ζωηρό, επιβεβαιώνουν στελέχη της Citi.

«Παράδεισο για τους δανειζόμενους» αποτελούν στην τρέχουσα χρονική συγκυρία οι διεθνείς αγορές, όπως διαπιστώνει η Citi, συστήνοντας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία.

«Η Ελλάδα έχει περάσει σε φάση ομαλοποίησης. Το κλίμα για τη χώρα έχει βελτιωθεί, με την όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά assets να έχει ανοίξει ‘για τα καλά’», όπως επιβεβαίωσαν σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους οι κ. κ. Paul Simpkin, Citi Chairman of EMEA Leveraged Finance και Αιμίλιος Κυριάκου, Διευθύνων Σύμβουλος Citi Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας.

«Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση και πλέον βρίσκεται πολύ καλή κατάσταση. Το κλίμα για την ελληνική οικονομία είναι θετικό. Δεδομένου ότι η ρευστότητα στις αγορές ρέει άφθονη, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να προχωρούν σε εκδόσεις ομολόγων, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους», σημείωσαν, επιβεβαιώνοντας το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές, για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για να βγουν στις αγορές οι ελληνικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, τόνισαν οι κ. κ. Simpkin και Κυριάκου, ενώ όπως εξήγησαν «υποστηρικτικά λειτουργεί το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων το οποίο έχει διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Μάλιστα, όπως εκτίμησαν τα στελέχη της Citi, το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων θα διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη, γεγονός που προσφέρει επιπλέον κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να βγουν στις αγορές για δανεισμό.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις ευρωπαϊκές»

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές», ανέφεραν οι κ.κ. Simpkin και Κυριάκου, εξηγώντας πως οι επενδυτές δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στις επιχειρήσεις, ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση. «Τους επενδυτές δεν τους απασχολεί εάν μια εταιρεία είναι ελληνική ή γερμανική. Εκείνο που τους αφορά είναι το credit των εταιρειών και η προοπτική των κλάδων στους οποίους ανήκουν».

Όπως τόνισαν, το σημαντικότερο κριτήριο για έναν επενδυτή που θα κληθεί να επιλέξει μια εταιρεία είναι να έχει σταθερές ταμειακές ροές. «Μια εταιρεία με σταθερές ταμειακές ροές είναι μια καλή εταιρεία», τόνισαν.

Ποιοι κλάδοι έχουν αυξημένη ζήτηση

Παρακολουθώντας τον παλμό των διεθνών αγορών, τα στελέχη της Citi αποκάλυψαν πως οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουριστικός κλάδος, η ενέργεια (με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), οι υποδομές και τα logistics.

Πότε θα έρθει το investment grade

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, τρεις είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Το πολυπόθητο investment grade θα εξαρτηθεί από:

  • την πολιτική σταθερότητα της χώρας
  • την ταχύτητα με την οποία θα «τρέξουν» οι επενδύσεις που έχουν εξαγγελθεί
  • τα αποτελέσματα των προσπαθειών των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που φέρουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

«Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αναμένεται το 2022», προβλέπουν τα στελέχη της Citi.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider