Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση
Στο επίκεντρο της προσοχής των στελεχών των θεσμών αναμένεται να βρεθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα οι συναντήσεις κυβέρνησης - θεσμών για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα διαρκέσουν έως την ερχόμενη Παρασκευή. Οι δύο πλευρές θα αξιοποιήσουν αυτή τη συνάντηση προκειμένου να προσδιορίσουν μια σειρά από παρεμβάσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση έως τα μέσα Φεβρουαρίο,υ ώστε να εξασφαλίσει μια θετική έκθεση από την Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου.

Στο επίκεντρο της προσοχής των στελεχών των θεσμών αναμένεται να βρεθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ εντός του έτους.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θα εξηγήσουν πώς εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για τις ελαφρύνσεις αυτές. Ειδικά για τη νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% «κλειδί» θα αποτελέσει η άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα και την ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα της εφορίας.

Υπό έλεγχο το σχέδιο «Ηρακλής»

Οι θεσμοί περιμένουν επίσης να δουν το σχέδιο «Ηρακλής» να εφαρμόζεται αποτελεσματικά και να οδηγεί σε δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Ζητούμενο για τους ευρωπαίους τεχνοκράτες είναι και η διαμόρφωση του νέου, ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου για τους ιδιώτες, το οποίο πρέπει να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη λήξη της προστασίας της 1ης κατοικίας στις 30 Απριλίου.

Ακόμη, οι θεσμοί ζητούν ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ιδιωτικής πτώχευσης, κατ’ αντιστοιχία με όσα ισχύουν για τις επιχειρήσεις, και θα δίνει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν υπό αυστηρά κριτήρια και να εξυπηρετούν τις οφειλές τους. Το πλαίσιο αυτό θα ενοποιεί τα διαφορετικά σχήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και θα δίνει δεύτερη ευκαιρία, θα αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και θα προστατεύει με δίκαιο τρόπο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Τέλος, άλλες δύο μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που θα εξεταστούν από τους θεσμούς είναι η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο 2020 και ο έλεγχος της αναλογίας προσλήψεων στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider