Θετικό μήνυμα για την Ελλάδα η αποχώρηση του ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό μήνυμα για την Ελλάδα η αποχώρηση του ΔΝΤ
Το ελληνικό αίτημα για δημοσιονομική χαλάρωση σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και χαρακτηρίζει «θετικό μήνυμα» την αποχώρηση του ΔΝΤ.

Στο κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα και το ελληνικό αίτημα για δημοσιονομική χαλάρωση αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Θετικό μήνυμα για την Ελλάδα η αποχώρηση του ΔΝΤ».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα γράφει «στο αίτημα για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει στην στήριξη του ΔΝΤ. Το Βερολίνο ωστόσο προβάλλει αντίσταση». H οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει λόγο για εκδίωξη του Ταμείου από τη χώρα, το αντίθετο μάλιστα. Προσβλέπουμε σε ένα κεφάλαιο των σχέσεων και της συνεργασίας, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου. Τις επόμενες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να θέσει στους δανειστές της Ελλάδας το αίτημα για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, που προβλέπουν μέχρι το 2022 πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ. Ο έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί τους εν λόγω στόχους αντιπαραγωγικούς, διότι κατά την άποψή του επιβραδύνουν την ανάπτυξη και περιορίζουν τις δημόσιες επενδύσεις. Είμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση, κάνουμε μεταρρυθμίσεις, κινούμαστε σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και το κόστος αναχρηματοδότησης είναι χαμηλότερο της Ιταλίας, δεν συντρέχει λόγος για αυτά τα τόσο υψηλά πλεονάσματα, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σκεπτικισμός για το ελληνικό αίτημα

Η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν ωστόσο με σκεπτικισμό το ελληνικό αίτημα, διότι ανησυχούν μήπως πιθανές υποχωρήσεις έναντι της Ελλάδας καλλιεργήσουν παρόμοιες προσδοκίες στην Ιταλία. Πολλοί οικονομολόγοι ωστόσο συμφωνούν με το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια. Ακόμα και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ μιας χαλάρωσης εκτιμώντας, ότι 1,5% επαρκεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει σε στήριξη του Ταμείου στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Θα συνιστούσε μια εντυπωσιακή αλλαγή ρόλου για το ΔΝΤ, το οποίο μέχρι σήμερα αποτελεί για τους περισσότερους Έλληνες «κόκκινο πανί» ως κινητήριος μοχλός για την επιβολή αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα, η οποία οδήγησε τη χώρα στην βαθύτερη και πιο διαρκή κρίση στην μεταπολεμική της ιστορία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider