Τι αλλάζει από το 2020 σε συντάξεις και εισφορές με το νέο Ασφαλιστικό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει από το 2020 σε συντάξεις και εισφορές με το νέο Ασφαλιστικό
Αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και νέο σύστημα εισφορών για ελευθέρους επαγγελματίες θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και νέο σύστημα εισφορών για ελευθέρους επαγγελματίες αυτοαπασχολουμένους και αγρότες θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιανουαρίου 2020.

Ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου θα εξαρτηθεί από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (στις 10 Ιανουαρίου), στην οποία θα κριθεί η τύχη των αναδρομικών για τους παλαιούς συνταξιούχους.

Μόλις ολοκληρωθεί η πιλοτική δίκη στο ΣτΕ, το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, ενσωματώνοντας τις όποιες αλλαγές υποδείξει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα φέρει τρεις βασικές αλλαγές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών:

Κύριες συντάξεις: Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους εργάζονται για περισσότερα από 30 έτη, προκειμένου οι διατάξεις να συμμορφώνονται πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η αύξηση που θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις (παλαιές, νέες και εκκρεμείς) θα έχει αναδρομική ημερομηνία έναρξης στις 4 Οκτωβρίου 2019.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου κατά 8%-10% μετά τα 30 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται
οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων.

Η αύξηση θα είναι κλιμακωτή, όσο αυξάνονται τα συντάξιμα έτη. Δηλαδή το κέρδος από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα κλιμακώνεται όσο προστίθενται έτη πληρωμένων εισφορών πάνω από την 30ετία.

Επικουρικές συντάξεις: Μηνιαία αύξηση που μεσοσταθμικά θα κυμαίνεται περίπου στα 100 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνει και τα 196 ευρώ τον μήνα, θα λάβουν 450.000 συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων με το νέο νομοσχέδιο.

Πρόκειται για ασφαλισμένοι, που έχασαν ποσά έως και πάνω από 200 ευρώ το 2016 και τώρα πρέπει να δουν αυξήσεις μεσοσταθμικά κατά 30%.

Τις σημαντικότερες αυξήσεις θα δουν όσοι είχαν το μεγαλύτερο «ψαλίδι», δηλαδή μισθωτοί ΙΚΑ, τραπεζικοί υπάλληλοι, δημοτικοί υπάλληλοι και εμποροϋπάλληλοι, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι.

Εισφορές μη μισθωτών: Σαρωτικές αλλαγές στις εισφορές έρχονται με το νέο Ασφαλιστικό για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Οι ελάχιστες υποχρεώσεις θα κυμαίνονται από 220 έως 566 ευρώ τον μήνα, ενώ οι επαγγελματίες θα επιλέγουν κάθε Δεκέμβριο, ανάμεσα σε 6 κατηγορίες, την κλίμακα που επιθυμούν να ενταχθούν.

Μια 7η υποκατώτατη κατηγορία στα 136 ευρώ θα ισχύει μόνο για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες (πρ. ΟΑΕΕ και πρ. ΕΤΑΑ) με δραστηριότητα έως 5 ετών.

Το νέο σύστημα των 6 ασφαλιστικών κατηγοριών ελεύθερης επιλογής αναμένεται να οδηγήσει σε συντάξεις από 435 ευρώ για 15ετία ασφάλισης στην ελάχιστη κλίμακα, έως και πάνω από 1.500 ευρώ για 40ετία ασφάλισης στην 6η και υψηλότερη κλίμακα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι με υποχρέωση ασφάλισης για επικουρική θα καταβάλλουν εισφορές σταθερού ποσού από 42 έως 61 ευρώ.

Αντίστοιχα, όσοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά για πρόνοια (εφάπαξ) θα πληρώνουν επιπλέον από 26 έως 37 ευρώ κάθε μήνα. Και αυτές οι εισφορές θα είναι κατηγορίες σταθερών ποσών ελεύθερης επιλογής, χωρίς σύνδεση με τον κατώτατο μισθό.

Οι κατηγορίες θα είναι τρεις για την επικουρική και άλλες τρεις για εφάπαξ. Στις εισφορές θα προστίθενται 10 ευρώ υπέρ του λογαριασμού ανεργίας ΟΑΕΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider