Εκταμίευση των ANFAs και SMPs αποφάσισε το EuroWorking Group

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκταμίευση των ANFAs και SMPs αποφάσισε το EuroWorking Group
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφεραν πως η συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση είναι καλή.

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση στη χώρα μας των 767 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην επιστροφή των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs), έδωσε χθες, Δευτέρα το EuroWorking Group και πλέον η απόφαση αναμένεται να επισφραγιστεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες των χωρών της ζώνης του ευρώ ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για τα ευρήματα της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας μας και συγκεκριμένα για την μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, για την πρόοδο στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, για τον προϋπολογισμό του 2020, αλλά και για τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφεραν πως η συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση είναι καλή.

Στη βάση αυτή αποσαφήνισαν τα εξής:

1) Το 2019 η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%. Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με τρόπο ρεαλιστικό και επιτεύξιμο.

2) Στο μέτωπο των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των συμπεφωνημένων στόχων, ωστόσο κατά τους θεσμούς εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία που απαιτείται προσοχή, όπως η μη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, η εφαρμογή μέτρων για την αποφυγή της υποεκτέλεσης του προϋπολογισμού δημόσιων επενδύσεων και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

3) Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να λάβει τα 767 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην επιστροφή των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) και τα οποία εντάσσονται στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφάσισε το Eurogroup τον Ιούνιο του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider