Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις από το 2020

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις από το 2020
Αυξήσεις στις συντάξεις τους θα δουν από τις αρχές του 2020 δικαιούχοι κύριας και επικουρικής σύνταξης, με βάση τις αλλαγές που θα περιληφθούν στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Αυξήσεις στις συντάξεις τους θα δουν από τις αρχές του 2020 δικαιούχοι κύριας και επικουρικής σύνταξης, με βάση τις αλλαγές που θα περιληφθούν στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα ορίσει ο νέος νόμος, θα προβλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις εκείνων που αποχωρούν με πολλά έτη ασφάλισης, καθώς ήταν οι πλέον αδικημένοι του σημερινού καθεστώτος, που προέβλεπε ανταποδοτικότητα 42,80% για 40 χρόνια ασφάλισης.

Από το νέο καθεστώς θα ωφεληθούν κυρίως νέοι συνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και από το Δημόσιο, που έχουν αποχωρήσει µετά τις 13 Μαίου 2016 και δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Κερδισμένοι θα είναι όμως και παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και έλαβαν ήδη μια μικρή αύξηση από 1/1/2019.

Οι συνταξιούχοι αυτοί, εφόσον έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα δουν την σύνταξή τους να αυξάνεται ξανά από το 2020, ενώ θα λάβουν και αναδρομικά από τη νέα αύξηση που θα «μετρούν» από τις 4 Οκτωβρίου 2019.

Στο μεταξύ παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά (π.χ. κάτω από 50 ευρώ) και πολλά έτη ασφάλισης (πάνω από 30) αναμένεται να λάβουν αυξημένη σύνταξη, ωστόσο το ποσό θα είναι μικρό.

Μεσοσταθμικές αυξήσεις 52,5 ευρώ το μήνα θα δουν στην τσέπη τους πάνω από 450.000 ασφαλισμένοι που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη και έχασαν ποσά έως και 200 ευρώ το 2016 από τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα δουν μισθωτοί ΙΚΑ, τραπεζικοί υπάλληλοι, δημοτικοί υπάλληλοι και εμποροϋπάλληλοι, που έχασαν από την επικουρική τους ακόμα και πάνω από 200 ευρώ το μήνα.

Το κόστος των αυξήσεων υπολογίζεται σε 292,87 εκατ. ευρώ τον χρόνο και θα καλυφθεί από την περιουσία του υπερεπικουρικού Ταμείου (όπως προβλέπεται από τον νόμο Κατρούγκαλου), αλλά και από τον κρατικό προυπολογισμό.

Από τις αυξήσεις του 2020 «εξαιρούνται» όσοι συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά η οποία θα πρέπει θα συμψηφιστεί με την αύξηση που θα λάβουν από 4 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα οι γενικές αυξήσεις θα έρθουν σε μια 4ετία, από το 2023 και μετά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.