Επταετές ομόλογο: Με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανείστηκε η Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επταετές ομόλογο: Με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανείστηκε η Ελλάδα
Η Ελλάδα πέτυχε και τους τρεις στόχους που είχε θέσει για τη σημερινή έκδοση του επταετούς ομόλογου. Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο. Οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ.

Με το χαμηλότερο επιτόκιο και το χαμηλότερο κουπόνι που έχει πετύχει το Ελληνικό Δημόσιο για ομόλογο αποτιμημένο σε ευρώ δανείστηκε η Ελλάδα με το επταετές ομόλογο που εξέδωσε σήμερα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), οι συνολικές προσφορές για το επταετές ομόλογο ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,9% και το κουπόνι στο 1,875%.

Η Ελλάδα πέτυχε και τους τρεις στόχους που είχε θέσει για τη σημερινή έκδοση του επταετούς ομόλογου, ήτοι προσέλκυσε ποιοτικούς επενδυτές, κράτησε το κόστος δανεισμού κάτω από το 2% και άντλησε πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, στη δημοπρασία συμμετείχαν συνολικά 335 επενδυτές, με το 84% να είναι ξένοι και το 16% Έλληνες.

Όσον αφορά στο είδος των επενδυτών που συμμετείχαν, το 55% ήταν διαχειριστές ενεργητικού (asset manager), το 20% τράπεζες, το 10% hedge fund και το 9% ασφαλιστικά ταμεία.

Αναφερόμενος στην επιτυχημένη έκδοση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε βήμα-βήμα, με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.